Четвртак, Април 16, 2009

Фарбање Васкршњих јаја

Један од најлепших и најрадоснијих српских обичаја, који се није искоренио чак ни у градовима, јесте фарбање јаја за Васкрс. Вредна домаћица, по устаљеној традицији, васкршња јаја фарба на Велики Петак, у дан када се иначе ништа друго не ради, већ су све наше мисли упућене на страшни догађај Христовог невиног страдања и понижења, од људи, на Голготи и у Јерусалиму.

Како се фарбају јаја?

Домаћица се најпре прекрсти и помоли Богу, затим у суд са водом, у којем ће кувати и фарбати јаја, додаје мало освећене водице - васкршње или богојављенске. На шпорету ври вода са бојом (варзилом), домаћица у њега спушта јаја, пазећи да буду равномерно обојена, а деца обигравају око матере и броје свеже офарбана јаја, чији број расте свакога часа. Прво обојено јаје оставља се на страну до идућег Васкрса и зове се "ЧУВАРКУЋА". Пре фарбања јаја се могу шарати. Наиме, на јаја се пером за писање или нечим сличним наноси растопљен восак. Најпре се перо загреје на пламену свеће, па се онако вруће умаче у восак, а потом се воском по јајету пише и црта. Пошто восак не прима боју, после, приликом фарбања на јајету остају беле нацртане фигурице и слова. На јајету се обично пише Х.В. и В.В. (Христос васкрсе и Ваистину васкрсе), цртају се крстићи, цветићи и друге лепе фигурице. У новије време, израђују се специјалне налепнице од папира или пластике и оне се могу лепити на јаја.

Симболика

Фарбање јаја врши се у спомен на догађај када је света Марија Магдалина Мироносица (то је она девојка која је са Пресветом Богородицом непрекидно била уз Христа у току Његовог голготског страдања и којој се Христос првој јавио по васкрсењу) путовала у Рим да проповеда Јеванђеље и посетила цара Тиберија. Тада му је, у знак пажње, као новогодишњи поклон, предала црвено јаје и поздравила га речима: "Христос Васкрсе"! Црвена боја симболише Спаситељеву невино проливену крв на Голготи, али је црвена боја истовремено и боја васкрсења. Јер васкрсења нема без страдања и смрти. То је, дакле, првенствено боја хришћана и цркве, без обзира што су неки покрети кроз историју покушавали да ову боју присвоје.

Васкршње славље

Када сване дан Васкрсења Христова, са свих торњева православних храмова, дуго звоне сва звона и јављају долазак великог празника. Домаћин са својом чељади одлази у цркву на Свету Васкршњу Службу. После службе, народ се међусобно поздравља речима: "Христос васкрсе"! и "Ваистину Васкрсе"! Тај поздрав траје све до Спасовдана. Када се дође из цркве кући, сви се укућани међусобно поздрављају васкршњим поздравом и љубе. Домаћин онда пали свећу, узима кадионицу и тамјан, окади све укућане који стоје на молитви, предаје неком млађем кадионицу и овај кади целу кућу. Уколико се не уме да отпева васкршњи тропар, наглас се чита "Оче наш" и друге молитве, које се знају напамет, или се читају из молитвеника. После заједничке молитве, поново, једни другима честитају Васкрс и седају за свечано постављену трпезу.

Туцање јајима

На столу стоји украшена чинија са офарбаним јајима. Домаћин прво узима једно јаје, а за њим сви укућани. Тад настане весеље и такмичење чије је јаје најјаче. То представља велику радост за децу. Приликом туцања изговара се, такође - "Христос васкрсе" и "Ваистину васкрсе". На Васкрс се прво једе кувано васкршње јаје, а онда остало јело. Тога дана, ако гост дође у кућу, прво се дарива фарбаним јајетом па се онда послужује осталим понудама.

Васкршња корпа

Састојци:

Потребно за тесто: 500г брашна, 1 кашичица соли, 2 кашичице шећера, 1 кесица сувог квасца, 250мл топлог млека, 3 кашике уља

За премазивање: 1 жуманце

За подмазивање калупа: Путер

Припрема:

Од наведених састојака замесити меко тесто. Оставити га да мирује 30 минута. Затим тесто премесите и поново оставите да одмара док не удвостручи величину.

Припрема калупа за печење корпе: Ватросталну чинију обложити алуминијумском фолијом са спољне стране и намазати је путером. Један плех (тепсију) подмазати и посути брашном, затим направити отисак припремљеног калупа. Ово ће требати за плетеницу која се ставља као горња ивица корпе. Овај плех оставити са стране.

Плетење корпе

Тесто поделити у 4 јуфке, једна мала треба за плетеницу дно, једна за плетеницу ивицу, једна за дршку корпе и остатак теста је за плетење корпе. Плетење треба да буде брзо да не би расло тесто с једне стране више а с друге мање. Тесто које сте наменили за корпу развијете на дасци и исечете на траке. Преко калупа послажете усправне прутиће (траке теста). Затим плетете у круг од дна корпе ка врху. Плетење је као код корпи од прућа. Када је исплетено до краја, вишак теста исећи ножем. Састави трака треба да се укомбинују да буду иза усправних прутића да се не виде са спољне стране. Исеците вишак да би укомбиновали како треба. Притисните саставе прстом да се тесто слепи. На крају исплести танку плетеницу од оне мале јуфкице и ставити је око дна корпе. Када се испече, ако не буде баш равно стајала корпа, дно поправите ножем. Калуп са тестом полако ставити на подмазан плех (други, не онај са отиском) на ком ће се пећи. Чинија (калуп) треба да буде обрнут и даље наопачке - тако да се пече. Тесто премазати жуманцетом и пећи. Пећи у претходно загрејаној рерни на 200 степени, неки 20 до 30 минута; пазити да не изгори. Исплести плетеницу за ивицу и ставити је на онај плех са отиском калупа. Дршка се пече на обрнутој страни чиније као и корпа. Печене делове слепити са умућеним беланцетом. Готову корпу напунити фарбаним јајима, пецивом или са чим желите.

[Одговори]

e, ova korpa je sjajna!
odusevljena sam :)
sledece godine dokazujem svoja kulinarska umeca :)))
pozdrav
prijatni Uskrsnji praznici :)

Comment by nastasja (04/16/2009 19:29)

[Одговори]

*настасја
Е баш ми је мило да ти се свиђа. Ако треба оклагија, јави, дотурићемо, хе, хе. Хвала, Настасја, и ја теби и свима које волиш желим срећне и Богом благословене васкршње Празнике.

Comment by pricalica (04/16/2009 19:36)

[Одговори]

:)
hvala, Pricalice...
doturices mi vec nekako, makar i postom :))))

Comment by nastasja (04/16/2009 19:41)

[Одговори]

*настасја
Ма емајлираћемо те, као црвенкапа баку. Проверавај мејл са атачментима, хи, хи...

Comment by pricalica (04/16/2009 19:43)

[Одговори]

Čitav dan moji pilići po kući nose naljepnice za ukrašavanje vaskršnjih jaja.
Mislim da će sutra blogovi biti ispunjeni slikama vaskršnjih jaja svih mogućih kombinacija.
pozdrav

Comment by mandrak72 (04/16/2009 19:58)

[Одговори]

*мандрак
Нека, тако и треба, ипак је то Празник над празницима. Љубац за твоје пилиће!***

Comment by pricalica (04/16/2009 20:00)

Фарбање Васкршњих јаја [Одговори]

Sve cestitke,lepo je citati a sa slikama potpun je dogadjaj.
Puno srece i zdravlja.
Pozdrav Talas.

Comment by Talas (04/16/2009 20:06)

[Одговори]

*Талас
О, најлепша хвала, што си нам свратио, риболовче, на Таласима твоје реке. Све најбоље и теби твојима и наравно - БИСТРО!***

Comment by pricalica (04/16/2009 20:15)

[Одговори]

Korpa je sjajna.
Ja jaja farbam uvek u subotu, ali evo sada cu to uraditi sutra.
Kad pricalica kaze da tako treba, tako ce i biti!
Pozdrav!

Comment by casper (04/16/2009 21:31)

[Одговори]

*каспер
Сад сам баш мислила на тебе, драга, кад оно ти мени дођила. Љубимммм!***

Comment by pricalica (04/16/2009 22:08)

Фарбање Васкршњих јаја [Одговори]

Navracam ja cesto,
cak procitam po nesto,
pa kada vidim da je dobra stvar ja ostavim komentar.
Ha ha ha.

Comment by Talas (04/17/2009 02:04)

[Одговори]

Pričalice, ovo je bio pravi prigodni prilog! Svaka čast, prelepo uputstvo, možda i ja pokušam da napravim korpicu!

Comment by sanjarenja56 (04/17/2009 08:53)

[Одговори]

*Талас
Поздрављам твоју искреност, а ја ћу гледати да поставим још неку добру ствар, хе, хе... И да, сврћам и ја код тебе, сам да знаш.

Comment by pricalica (04/17/2009 20:46)

[Одговори]

*сањарења
И ја ћу, мила, чим научим како се прави корпа од прућа. Држим да не може бити тешко, а ако и погрешим негде, пацке би ме брзо могле опасуљити, зар не?***

Comment by pricalica (04/17/2009 20:48)

[Одговори]

Kakva korpa!!....
Dopada mi se.
Da li će zalutati neko jaje kod mene?:)

Comment by anam (04/17/2009 20:52)

[Одговори]

Dopada mi se i ono drvo, puno jaja:)

Comment by anam (04/17/2009 20:56)

[Одговори]

He he,
odavno nisi bila,pa ja sam promenio dosta toga.
Jedva stigoh da odgovorim,pogledaj samo koliko su me izmucile anam i sanjarenje na njihovim blogovima,ha ha ha,
oseka je kod mene pa nema
Talasa.
PS.Samo nastavi,divan ti je blog.

Comment by Talas (04/17/2009 22:05)

[Одговори]

ретко коментаришем блогове (нажалост), али морам да кажем да ми се твој блог веома свиђа! :)

Comment by aforizmi (04/17/2009 23:14)

[Одговори]

*анам
Само ако неко успемо да наговоримо да залута, иначе нам углавном сва јаја имају намеру да стигну на тачно прецизирано место, хе, хе... А дрво је ту да позира коме треба. АхаМ!***

Comment by pricalica (04/18/2009 00:06)

[Одговори]

*Талас
Само нисам оставила коментар, јер ових дана не стижем, али прочитам, заиста. А морам признати да те једно време нисам нашла, јер нисам први пут упамтила који је назив твог блога. Но сад знам, а приметих да си добио и појачање: има још један блог сличног назива као што је твој.
п.с.: Хвала за коментар, трудићу се.***

Comment by pricalica (04/18/2009 00:09)

[Одговори]

*афоризми
Хвала, али ја мислим да заслуга припада свима нама, који, свако на свој начин, доприносимо изгледу и садржају овог блога. Велики ти поздрав шаље Причалица!***

Comment by pricalica (04/18/2009 00:12)

Фарбање Васкршњих јаја [Одговори]

Ma u redu je,nasalih se samo.
Svaki moj potpis je link ka blogu,ne moras da pamtis.
Svrati do anam i sanarenja,pogledaj jos neka cuda,ha ha ha.
Napisi naziv mog pojacanja,da ga posetim.

Comment by Talas (04/18/2009 00:29)

[Одговори]

*Талас
Линкала ја, али тад није ишло. Или је то можда и до бровсера, мада морам да те упозорим да ја имам прилично емоционалан рачунар, који воли да мисли својом ситном меморијом, хе, хе. Савет сам послушала и сад идем до тебе.

Comment by pricalica (04/18/2009 00:50)

Фарбање Васкршњих јаја [Одговори]

Ok,hvala,a odgovor potazi kod sanjarenja ali post je More
i sve ce ti biti jasnije
ha ha ha :))))

Comment by Talas (04/18/2009 00:55)

[Одговори]

Iskoristila sam ovu poslednju sliku sa jajima i postavila je za pozadinu na racunaru,bas su lijepa a ovo je bilo jednostavno izvesti-"obuci jaje"...predivna je ova kosara...juce smo ja i moja curica zajedno farbale jaja,ona je uzivala jer je sve pomagala svojoj mami...draga pricalice srecan ti Vaskrs..

Comment by grlica (04/18/2009 09:50)

[Одговори]

*Талас
Видела сам. А није ми јасно што код тебе нисам могла коментарисати. Јел намерно? Или случајно?

Comment by pricalica (04/18/2009 18:35)

[Одговори]

*грлица
То је добра девојка, која помаже својој мајци. Ето, сад сте вас две и мој блог украсиле и улепшале. Нека је и вама срећан и Богом благословен Васкрс, драга Птицо!***

Comment by pricalica (04/18/2009 18:37)

[Одговори]

da radost koju sobom nosi divni hrišćanski praznik, a koja sa ovog bloga leti na sve strane ulepšava sve naredne dane.
Blagoslovena bila Pričalice velikog srca.
Hristos Voskrese!
Prijatno!**

Comment by domacica (04/21/2009 11:04)

[Одговори]

*домаћица
Радости лепа, ваистину воскресе! Баш сам те се пожелела пуно пуно. Свако добро теби и твојима од распетог и васкрслог Христа Господа жели Јелена. Грлим!***

Comment by pricalica (04/21/2009 21:12)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме