Петак, Март 06, 2009

Орао и петао


  

 

Нешто слично се догађа и кад човек разговара са неуким, или још пре када духовни говори са недуховним. Духован је сличан орлу, а недухован петлу; ум духовног се и дан и ноћ поучава закону Господњем и молитвом се уздиже до Бога, док је ум недуховног везан за земљу или занет помислима. Душа духовног се наслађује миром, а душа недуховног је празна и расејана. Духовни, као орао лети високо и душом осећа Бога и види цео свет чак и кад се моли у ноћном мраку, док се недуховни радује славољубљу, или богатству, или тражи телесних наслада. И када се духовни сретне са недуховним, обома је тешко и тужно да опште један са другим.

СТАРАЦ  СИЛУАН

 

[Одговори]

Напослетку, све људе можемо поделити на орлове и петлове. У праву сте ти и старац Силуан.
Најстрашније је, а тако често, то што се духовни свакодневно срећу са недуховнима, и што су ови други бројнији. Но, чини ми се да они први, већ после неколико првих непријатних искустава, налазе снагу да поднесу самозадовољство ових других и да, кад већ не могу да обличавају зле, како би то рекао свети Сава, настављају потрагу за онима који су попут глине подобни за обличавање и са којима ће сваки разговор бити славље.

Comment by Ви (03/06/2009 23:10)

[Одговори]

*Ви
Баш тако, радости. Тако се ја осећах у сусрету са блаженопочившим Старцем Тадејом; као на рендгену! А једва да је могао да хода. Он летео на крилима Ађела, а ја се вукла по земљи. Он као дете, а ја као баба. Сличан њему беше и Старац Николај, свети Николај Псковски. На снимку се лепо види како он, Старац од преко 80 лета, не иде по земљи, него просто одскаче од ње. Једва да су га стизали, њега Старца. А камо лепе среће да је у мени те глине, то јест смирења. Но даће Бог свима који Му се моле. Љубим!

Comment by pricalica (03/07/2009 00:07)

[Одговори]

kada bi ljudi umeli da slušaju svim čulima kojima su obdareni, bio bi svet mnogo lepše mesto.
Prijatno!*

Comment by domacica (03/07/2009 10:53)

[Одговори]

...duboki bunaru mudrosti, pričalice, neumorno izvlačiš vodu saznanja...

Comment by sanjarenja56 (03/07/2009 17:52)

[Одговори]

*домаћица
Ех, да је мени некако стићи до тих чула, драга моја! Блажене ли радости и среће...! Поздрав!*

Comment by pricalica (03/07/2009 23:21)

[Одговори]

*сањарења
Па да изађем више из кокошињца, мила моја. Да полетииим! Грлим!*

Comment by pricalica (03/07/2009 23:22)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме