Мом детету

 

Слика преузета са: Дела љубави

 

Једнога дана кад ми деца буду довољно велика да схвате логику која води родитеље, рећи ћу им:

- Волела сам те довољно да бих те питала куда идеш, с ким си и када ћеш се вратити.

- Волела сам те довољно да бих инсистирала да штедиш и сам, купиш бицикл,

иако смо имали довољно новца да бисмо ти то ми могли приуштити.

- Волела сам те довољно да ћутим и допустим да сам схватиш како те твој најбољи пријатељ искориштава.

- Волела сам те довољно да те натерам да у дућан однесеш напола поједену чоколаду и кажеш: „Ово сам јуче украо и сад сам донео новац.“

- Волела сам те довољно да ти два сата будем за вратом док не поспремиш своју собу - посао за који ти је требало 15 минута.

- Волела сам те довољно да ти допустим видети љутњу, разочарање и сузе у мојим очима (деца морају научити да им родитељи нису савршени).

- Волела сам те довољно да ти допустим искусити последице онога што радиш, чак и кад су оне толико болне да мени сламају срце.

Али највише од свега, волела сам те довољно да кажем НЕ и кад сам знала да ћеш ме мрзети због тога. Биле су то најтеже битке. Драго ми је што сам их извојевала јер, на крају, то су и твоје победе.

Родитељство је прекрасна и врло захтевна улога у животу човека. Не постоје прописани и испробани „рецепти“ васпитања младог човека - детета. Свако дете тражи свој индивидуални приступ и то нас чини истраживачима дететовог чаробног и непредвидљивог света како бисмо му помогли да се развије као потпуно, срећно и задовољно биће.

 

Једна мама

 

Преузето