Као звезде на земљи

 

 

И поново га одгледах! Не смета ми ни то што траје три сата. Јер је предиван и у њему може да ужива цела породица.

Ишхан Авасти је осмогодишњак чији свет је испуњен жељама које изгледа да нико други не жели: боје, рибе, пси и мачкице нису толико важни и интересантни у свету одраслих као што су рад у кући, умереност и уредност. И изгледа да Ишхан ништа исправно не може урадити у свом разреду. Када упадне у проблеме веће него што их родитељи могу решити, пребачен је у интернат да "буде дисциплинован". Ствари се нису промениле ни у новој школи, а поврх свега се напунио траумама због одвојености од породице. Једног дана, појавио се нови учитељ ликовног, који је заразио децу радошћу и оптимизмом. Сви су били испуњени ентузијазмом - осим Ишхана. И то нови учитељ примећује...

"Свако дете је посебно", каже се на самом почетку филма.

Има једна прича, коју учитељ говори дечаковом оцу, а која каже: "На Соломонским Острвима, када домороци пожеле да раскрче шуму, они не секу дрвеће. Окупе се око дрвета и почну да вичу на њега, да га псују. Ускоро, дрво почне да се суши и вене. Умре само од себе..."

 

Филм можете скинути овде, а превод на овој адреси.

 

Упоредо са овим филмом, родитељској пажњи, и нешто старијој деци, бих препоручила још један једнако сјајан филм (за суботње дружење), а на исту тему - да је свако дете посебно. Наиме, реч је о филму Temple Grandin из 2010-те године. Темпл Грендин је аутистично дете, које успева да се избори за своје место у свету.

 

 

Филм је рађен по истинитим догађајима и јунакиња је стварна личност. И не само то: она је умногоме помогла режисеру да гледаоцу пружи увид у то како она види свет. Овде је и снимак једног њеног предавања, где се можете боље упознати са овом јединственом личношћу.

 

Уживајте!