Недеља, Новембар 18, 2012

Швајцарац о Србима

 

Карл Шпителер, слика са Википедије

 

 

 

Карл Шпителер, швајцарски нобеловац

14. децембра 1914. године у Цириху

Из извора српских народних песама нобеловац Карл Шпителер добио је подстицај да напише своје дело ("Еџтрамундана" 1881/82) у метрици српске епике.

У свом знаменитом политичком говору, одржаном почетком Првог светског рата, 14. децембра 1914. у Цириху "Наше швајцарско гледиште", упозорио је своје земљаке на строгу неутралност, како би предупредио цепање своје земље.

У том говору о Србима је рекао:

О вредности и о праву на живот малих народа и држава ми Швајцарци, као што је познато, имамо другачије појмове. За нас Срби нису ‘банда’, већ народ и то народ са таквим правом на живот и народ вредан поштовања као било који други народ. Срби имају славну, херојску прошлост. Њихова народна поезија по лепоти нема равне, а њихова јуначка поезија је чак изнад свих, јер тако величанствене епске песме као што су српске, од Хомеровог доба није створио ни један други народ.

Наши швајцарски лекари и болничарке, који су се вратили из балканских ратова, о Србима су нам говорили са симпатијом и хвалом. Из таквих сведочења ми морамо да формирамо наше мишљење, а не из необјективне хушкачке ратне штампе.“

 

 


[Одговори]

Samo mi o sebi imamo loše mišljenje. Danas su druga vremena klimu mržnje stvaraju medijske kuće, naravno za novac. Pa ko više plati.
pozdrav

Comment by mandrak72 (11/18/2012 17:15)

[Одговори]

Срби имају славну, херојску прошлост. Њихова народна поезија по лепоти нема равне, а њихова јуначка поезија је чак изнад свих, јер тако величанствене епске песме као што су српске, од Хомеровог доба није створио ни један други народ.
------------------------------
Pre ulaska u SKUPŠTINU političare treba pretresti. Ne zbog provere šta imaju u džepovima već u glavi.
Za većinu njih istorija počinje od 5.oktobra.

Comment by Daca (11/18/2012 18:26)

[Одговори]

*мандрак
Али лепо каже човек (који уме да мисли, а рекавши то чини се да је клима била таква и у његово време) да се мишљење не ваља формирати из необјективне хушкачке ратне штампе. И ако још увек има оних који мисле да је Бој на Косову мит, ево им на делу да постоји подела на земаљско и Царство Небеско. Ко не види, нека Бога моли очи да му отвори.
Поздрав! :)

Comment by pricalica (11/18/2012 18:51)

[Одговори]

*Даца
А нови "просветари" се својски упели да све епско и славно избаце из уџбеника. Кад већ деца не уче о Рацији, Јасеновцу, што и да се даље историје сећају. Имају Хари Потера и бундеве да се на то угледају...
То је ваљда допало Србије са датумом који наводиш, Дацо. Несумњиво...

Comment by pricalica (11/18/2012 18:53)

Za pričalicu [Одговори]

Tih godina, slavnih godina naše istorije, o nama su pričali svi.. I sada bi pričali, na isti način, ali to više nije onaj svet.. Kapitalizam i zlo.

Comment by krasiva (11/19/2012 00:02)

[Одговори]

*красива
Али ево и из ових је речи видљиво да нису сви тако причали, и нису одмах, јер нас не би ни дирали - да јесу, зар не? А као што се меци пребирају, пре него што се у цев ставе, исто је и са људством. Тако било онда, тако и сад. И биће све док је века.
Поздрав! :)

Comment by pricalica (11/19/2012 00:40)

[Одговори]

Верујем, заиста верујем, да и данас међу разним народима постоје појединци који размишљају на овај начин. Пропаганда данас јесте бучнија, али тешко да може потпуно и свима помутити разум. Оно што не смемо дозволити то је да ми на основу пропаганде и политике извучемо погрешне закључке о себи, али и о другим народима.

Comment by Јанакис (11/19/2012 15:31)

[Одговори]

NISMO MI CIGANI. ONI SU SLOŽAN
NAROD!

Comment by Daca (11/20/2012 12:05)

[Одговори]

Верујем и ја, Јанакисе. Уистину верујем! Ево ових дана видимо Чехе на делу, и то чак из политичке структуре, на важним местима, који сведоче да су реакције на њихово ангажовање за доказивање истине такве да су они сами изненађени и још више мотивисани. Да не причамо о Словацима и Пољацима. А у свему овом рату, који није само наш, мене једино и занимају борци за истину и Истина сама. Ту пре свега мислим најпре на појединце, јер су хероји увек били обашка и маргинализовани, али њихова реч грми јаче од сваког оружја. Истина никад није потребовала већину, већ истинољубиве.

Comment by pricalica (11/21/2012 20:13)

[Одговори]

Од сваког се народа има понешто научити. Љубим моју Дацу! :)

Comment by pricalica (11/21/2012 20:14)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме