Недеља, Јануар 12, 2020

„Националности“ Господа нашег Исуса Христа

Повремено и прилично често људи постављају питање о националности Христа Бога нашега.

Одговор је једноставан и кратак.

Оваплоћени Исус Христос, Син Божји, није имао националност током свог боравка на грешној земљи. Тако и будући рођен од Оца Небеског пре свих векова, нема је ни у вечности.

Објаснићу детаљније.

Националност човека у свим народима, сем модерних Јевреја, потиче од оца, јер је отац извор семена из којег се развија плод, а мати – само тло на које је семе пало, оплођена посуда...  Тако Свето писмо каже: „Авраам роди Исаака, Исаак роди Јакова...“.

Исус Христос није имао земаљског оца, јер је зачет од Светога Духа. И, називајући га Јеврејом, аутоматски вршимо хулу на Духа Светога, која се не прашта „ни у овом веку, ни у будућем“ (Мт 12:31-32).

Они који су склони дискусијама требало би и сами то да схвате.

Свето Јеванђеље нигде не говори о националности Спаситеља. Нити је Он себе називао Јеврејином, нити га је јеврејски рабин, који је полемисао са Њим, препознао као Јеврејина. У Јеванђељу по Јовану чак су се питали: „зар не говоримо истину да си Самарјанин?“. Стога се Он у Светом писму назива сином човечјим, то јест по плоти сопственој свим људима без обзира на њихову националност. С тим у вези поставља се питање: зашто је онда Он био обрезан по јудејском закону? Зато што је Он дошао да испуни закон ( Мт. 5,17). То јест, пре него што ће људима, који нису били у стању да испуњавају Мојсијеве законе, дати свој еванђелски закон благодати, Господ је за све нас „до последње јоте“ испунио законе које је Бог првобитно дао преко Мојсија. А обрезање, као знак богоизабраности, улазило је у њихов број.

Монах Атанасије Каруљски, старац  испоснице (Исихастриона) Светог Саве српског у Каруљи

(мој слободни превод са руског а у тежим недоумицама искористих и помоћ пријатеља)

 

[Одговори]

Mislim da je ovo posebna tema i ne treba mešati Isusa sa običnim ljudima. Normalno, mati nije samo inkubator, nego daje 50% genetskog materijala i beba je 50% njena, 50% očeva. Jevreji nacionanost i računaju po majci jer je jedino sigurno koja je rodila.

Comment by lastavica (01/13/2020 05:29)

[Одговори]

Драга ластавице, не треба бркати земаљске и духовне теме. То су питања плоти, а плот није што и дух.

Comment by pricalica (01/13/2020 14:56)

Hristos posredi nas... [Одговори]

Apostol reče: Nema više
ni Jevreja ni Jelina jer
smo sada svi jedno u Hristu.
Hvala na ovom tekstu. Puno!
Svako dobro pričalice,
tebi i tvojoj porodici.

Comment by Predrag (01/17/2020 16:00)

[Одговори]

И јесте и биће...

И теби са твојима, Предраже.

Comment by pricalica (01/17/2020 18:37)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме