Четвртак, Август 03, 2017

Мудра Мина

 

 

 

Моја снајка и Миличина мајка (Мала монденка) најбоље су другарице одмалена. И, једном приликом, позове Миличина мајка моју снајку да јој покаже управо офарбану косу. Мом инспектору се то није свидело и, без пардона, али не и с мишљу да вређа, рече другарици да је гадна; а ту, поред њих, разговор слуша Милица. И кад је њена мајка отишла у купатило, Милица приђе мојој снајки и поче да је испитује: 

- Јесте ли ти и моја мама најбоље другарице? 

- Да - потврди снајка, ни мало не слутећи у ком правцу ће разговор тећи. 

- Одрасле сте заједно? 

- Да. 

- И никад се нисте посвађале? 

- Нисмо - сад већ поче да расте радозналост, јер су питања била необично озбиљна за петогодишњи узраст. 

- И јако се волите? - Милица настави да ниже питања. 

- Да... 

И дете најзад бриљантно закључи: 

- Па да ли је онда у реду да својој најбољој другарици, коју волиш и никад се са њом ниси посвађала, кажеш да је гадна? 

Моја снајка за тренутак остаде без речи, а онда, признајући јој право, одговори. 

- У праву си... Није...

Наравно, снајка је ово морала да подели са мном, а ја - записах.

 

[Одговори]

Потпуно је у праву, није у реду :)

Comment by cy3a (08/03/2017 23:07)

[Одговори]

Децу краси искреност и чиста љубави без имало интереса. Ако неки пут лаге (лажу), то у ствари и није намерна лаж, већ одраз њихиве маште а све њихово, какво год да је, је лепо и ту лепоту им не дирајте.
Ми родитењи им касније наметнемо модел живота где је интерес у било ком смислу нај битнији, и из тог интереса, касније се рађа лицемерје, лажљивост, злоба и још доста зала које свладају до тада чисте мале душе. Све са образложењем, да у животу небуду наивна као ми.
Поздрав за малу филозофкињу.

Comment by Лаки (08/04/2017 10:10)

[Одговори]

суЗа
И наравски да знамо, јер смо и сами били мали и то тада знали. :)

Comment by pricalica (08/04/2017 14:46)

[Одговори]

Лаки
Ево овде имам у гостима у комшилуку девојчицу од тринаест година, из РС, која нема мобилни. Њен тата каже: Шта ће јој? Још је дете. То јесте веома здраво размишљање, јер што се дете касније сретне са злом, биће јаче да му се одупре. Наравно, телефон може да се користи двојако, а по ономе што се да видети деци је управо, у највећем броју случајева, дозвољено да га користе на недоличан и њима несвојствен начин. Зато су сва сморена и буквално зависна од телефона. Она не живе у реалном свету. Пре неки дан долази нам једна девојчица, која се први пут одметла на интернет и тамо је гледала неке видео прилоге. Оно што је она видела и како је разумела - запрепастило нас је. Спремна је да поверује како су цртани ликови заиста живели, и да су умрли, па су се њихове душе преселиле у неке људе. Заиста, сам излазак деце на гугл без икаквог знања биће пораз целом друштву.

Comment by pricalica (08/04/2017 14:54)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме