Понедељак, Октобар 14, 2013

Давакис кажњава себе

Покров Пресвете Богородице 

 

Давакис је изместио своју команду у Ептахорију. Будан је пратио развој догађаја из своје канцеларије на Пинду. У једном тренутку, уочио је да је приликом извршења његових наредби начињен пропуст. Нагао, какав је био, изрече тешку псовку.

- Богородице моја! - рече посрамљени храбри достојанственик. - Вечерас ти дајем обећање да више никада нећу псовати, не!

Тог истог дана издао је и обавештење о самокажњавању: „Давакис да буде три дана без хране.“ Херој је, након своје погрешке, показао одлучност у извршењу казне. Тродневни пост био је уједно и почетак једног новог живота без псовки.

Заиста, дирљив је пример овога хероја са Пинда, који нам показује како се побожност не изражава хулом, већ поштовањем имена Божијег. Да би победио непријатеља, било каквог, треба прво да победиш себе (своје лоше ЈА). А псовка је највећа слабост оних људи који су навикли да псују свето и преподобно. Пример победника са Пинда нека светли свима, како би се искоренио тај рак језика сваког хулитеља.

 

Са грчког превела А. М.

 

Акатист Покрову Пресвете Богородице

Поје протосинђел Јован (манастир Лешје)

 

[Одговори]

"Хоћеш ли слободу, онда покушај прво ослободити се себе самог. Ако је у погледу знања важило као врховно правило: познај себе самог - то у погледу морала важи као врховно правило: ослободи се себе самог!
Хоћеш ли да дођеш до слободе револуцијом, онда подигни револуцију прво против себе самог и увидећеш да су све друге револуције излишне.
Хоћеш ли да дођеш до слободе ратом, онда поведи прво рат против себе самог, па ако тај рат успешно окончаш, увидећеш да су сви други ратови сувишни.
Велиш да хоћеш слободу? Онда мораш стати уз Бога против себе и против света. Прво против себе, јер у теби је и главно бојиште против света. Ако победиш свет ту, у себи, на главном бојишту, победио си га на свим линијама. Ако га пак победиш на свим линијама, а не победиш га у себи, он ће остати непобеђен у својој главној тврђави.
Ако не победиш себе, ти ћеш свима осталим напорима успети једино да ускачеш из једне тамнице у другу, из једног кавеза у други. Слобода друштвена, и слобода национална, и слобода државна и слобода интернационална, без ослобођења од себе самог, само су заводљива и лажљива имена разних тамница, и разноликих кавеза.
Ослободи се себе самог и бићеш ван свих тамница и свих кавезa" - Владика Николај Велимировић

Comment by Јанакис (10/16/2013 18:08)

[Одговори]

*Јанакис
Како рече Митрополит Амфилохије: данас је на делу борба за слободу против слободе.

http://spc.rs/sr/fajgelj_umetnost_ne_sme_biti_izgovor_za_vredjanje_dostojanstva_osetshanja_vernika

Благодарим на дивном цитату.

Comment by pricalica (10/19/2013 18:17)

[Одговори]

Све ће покушати и све покушавају од злоупотребе медија, образовног система, политичких и невладиних организација, па до злоупотребе уметности или било чега другог. А све у циљу сламања човека (тела и духа) и гажења људских а пре свега хришћанских вредности.
Повлачење читаве изложбе од стране излагача односно њихово одбијање да повуку само увредљиво дело довољно казује о намери.
Морам признати да сам изненађен храбрим потезом директора Културног центра, али и одушевљен јасним и одмереним саопштењем.

Comment by Јанакис (10/20/2013 20:31)

[Одговори]

*Јанакис
Да, испада да је то "дело" било најважније и само тај један "таленат". Размишљам и о томе да ли је та особа уопште и помислила да каже: Ето, ако не желе мене, нека то не кочи друге. Мада, у највећем броју случајева такав случај се није десио, јер је важно "све себи". И овако је добро - што се њих тиче, имају разлога да блате хришћане, кога другог? Никога другог!!!
И сама сам одушевљена да коначно у мраку откријемо једно дивно светло.

Comment by pricalica (10/22/2013 19:05)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме