Уторак, Јун 14, 2011

И би промоција!

 

 

 

 

Вреди ли писати за децу? Дајем вам слику па сами просудите: ако вас на вратима дочека Мали принц са букетом цвећа, ако вам Мала принцеза својим читањем дирне у срце и ваше имагинарне ликове оживи на дирљив начин а у публици имате девојчицу којој је жеља да буде песникиња, реците ви мени, драги причољупци, да ли, заиста вреди? Никада нисам сумњала, а јуче, по ко зна који пут од како пишем, добих потврду да – вреди! У то су ме уверили и мој сада званични Клуб „Сцена Црњански“, који је био и организатор промоције, као и дивни учесници који су са невиђеном љубављу помогли у представљању сликовнице и збирке, затим предивна публика, што присутна физички, што она која нас је мислено пратила сваку стопу, породица, родбина, пријатељи...

Било је то вече бајке и чуда у правом смислу речи, дао Бог. Анка, жена коју је неко с правом назвао добром вилом, својим је невидљивим штапићем с лакоћом постављала ствари на своје место. Ниједна друга реч у опису њеном не би боље пристајала од – феноменална! Мирослав, човек изванредног држања и отмености, оне која краси истинске прегаоце у уметности, а која се, самим тим, преноси и на живот, дочекао ме је таквим речима добродошлице да не можете а да се не осетите почаствовано што сте члан једне тако велике, културно-историјске институције, каква је Клуб „Сцена Црњански“. Импресивно! А шта да вам кажем о Малој принцези? Па још имена које причалица необично воли, а лепоте истинске принцезе, као и гласа као каквог жубора бистрог планинског поточића. Сара је била украс промоције! Ето! Дивна Уница! Само један поглед је довољан на њу и знате да вам је особа освојила срце. Љупкост која плени и дечија искреност коју највише ценим код људи. Љиљана, жена која је, поред задужења за слике, имала и то послушање да нам се представи читањем. А то је било уживање! Замислите неког ко вам пред вече чита приче за лаку ноћ са таквом милином, да нестрпљиво ишчекујете крај, али вас сан превари, па се с јутром будите у знању да се причање наставља. Е тако Љиља чита! Виолета! Моја радост, са којом се, најзад, упознах. Како пронаћи речи за неког коме речи служе? Али служе на добро и само на добро, чак и кад праве резове тамо где су потребни: да болесно не зарази здраво, а здраво да олиста, процвета и плод донесе. А зар то није у опису оних који треба да нас уче? Као и оних који нас лече? Али и свих других, па и оних који пишу. Све то је била сама суштина њене беседе, верујем, блиске свима окупљеним.

Шта рећи о блогерима који су дошли да увеличају ово вече? Домаћица! Каква год да је на блогу, таква је и у стварности. Ако пажљиво читате и пратите блогове, можете сасвим поуздано наслутити како особа „дише“. Касније јој само додате изглед, али вас оно - душом прочитано, ретко превари. Домаћица личи на себе! Тањана! Та жена има енергије, то је неспорно! Њена цурица, верујем, ужива у свему ономе што мајка може, уме и воли да ради кад су заједно. Весела је веселица права! Беддансер је блогер кога најпре упознах на промоцији, тако да ћу његове постове да пратим другачије од свих осталих блогера. Али мени је драго што је и он део блога причољубаца.

Али, поред блогера, упознах и моју дивну Кају, ону која има ту част и привилегију да док прича са мном не испушта оклагију. Она која кад ме највише грди, највише ме и насмејава, јер је искрена и увек каже шта мисли, не претварајући се да је оно што није, нити да иде неком „уз длаку“, сматрајући да се тако човек подцењује и унижава. Она је мени ко Пинокију цврчак. А ту је и моја Ана, мој друг са којим годинама, након необичног упознавања, одржавам преписку, и са којом се, након 17 година, поново сретох, а као да се нисмо ни растајали. Па има ли шта лепше? О мојој екипи, која ме је допратила, као и девојци која нас је дочекала у Београду, можда је незахвално говорити са моје стране, али кад кажем род – онда тако нека се и разуме, дао Бог. Свакако, нећу заборавити да споменем ни песнике: Свебора Делића и Слободана Б. Ђуровића, који су ме даривали својим књигама, а са којима ћу наставити да се дружим кроз поезију.

За крај ми остаје само да се кратко осврнем на онај део промоције, који је можда остао ускраћен за имена, али без којих промоција не би била тако чаробна. То су сви они бајкољупци и причољупци, којих, Богу драгом хвала, још увек има у нашем народу и који гаје дете у себи, уједно мислећи како и друге томе да науче. Ако за цену књига чујете да је “срамно ниска“, да је „штета што их нема у продаји, како би се могле куповати на поклон деци о каквим догађајима“, ако видите да се купују у пару и то умножене или утростручене, како онда да се не радујете? Па још кад ту радост деле и други са вама, како не осетити да сте део бајке? Стога захвалност свима, без изузетка, да никог не заборавимо и нехотично се огрешимо.

А све доживљено биће само на подстрек, и ветар у леђа, до неког новог сусрета и бајке чији ћемо део бити – даће Бог.

 

Ваша причалица,

с љубављу.

 

 

 

[Одговори]

Od srca ti cestitam, mila nasa pricalice! Zelim da u skoroj buducnosti izdas nove knjige i da se i ja nadjem na promociji, da te zagrlim i poljubim!

Veliki pozdrav i svako dobro, draga moja!!!

Comment by Mira kuglof (06/14/2011 20:23)

[Одговори]

Jezerska princezo, imali smo veče za pamćenje, u kome su svi odrasli želeli da budu deo sveta bajki, i ponovo se osetili decom. Svako ko nema kome da čita priče, žaliće, ali će ih čitati za svoju dušu.

Comment by sanjarenja56 (06/14/2011 20:26)

[Одговори]

*Мира куглоф
Хвала, Мирче моје драго! Даће Бог, срешћемо се и нас две, и топло израдовати једна другој. Љуби те причалица пуно. :)))

Comment by pricalica (06/14/2011 20:38)

nežnost [Одговори]

Draga pričalice, bilo je zaista puno ljubavi i radosti na toj promociji: u tvojim pričama, u tebi samoj, u nama svima, tobom i pričama tvojim nadahnutima! I mnogo nežnosti koja se osećala u vazduhu kako i priliči kad se govori o bajkama i deci! Bilo mi je zadovoljstvo da učestvujem u tome i hvala ti na komentaru za moje čitanje!

Comment by Ljiljana (06/14/2011 20:41)

[Одговори]

*сањарења
Јесмо, мила, највише захваљујући теби, јер си на себе највећи терет преузела, због чега ти неизмерно хвала и плата од Господа. Мени је срце увек радосно кад видим причољупце, али је ово било нешто посебно, заиста. И пријатно обавезује. Љубим те пуно! :)))

Comment by pricalica (06/14/2011 20:41)

[Одговори]

Naša,Pričalica toliko lepog sam doživijo,osetio i narvno se detinjasto obradovao lepom druženju na promociji tvojih knjiga i na ovaj naćin koji su nama,neprisutnim prikazali učesnici.Veliki pozdrav i želje za još lepih tvojih knjiga.

Comment by Jovan s.s. (06/14/2011 20:42)

[Одговори]

E procitah i ja tvoju prvu pricu, i mislim da ce one rodjendanske knjige, koje su se nagomilale, morati da sacekaju svoj red, jer trenutno postoji samo Pricalica :D

Comment by baddancer (06/14/2011 20:45)

[Одговори]

*Љиљана
Хвала, Љиљо, што си била њен део и допринела њеној свечаробности. А написах само оно што осетих и доживех. Јер сам сваким читањем била дирнута на нови начин. Свако ти добро жели причалица. :)))

Comment by pricalica (06/14/2011 20:46)

[Одговори]

*Јован с.с.
Хвала, Јово, на лепим речима и присутности која значи и зрачи топлотом. Велики ти поздрав! :)))

Comment by pricalica (06/14/2011 20:48)

[Одговори]

*беддансер
О, па хвала, добри плесачу, на овоме! Причалица бити очарана одистински (али не и изненађена твојим шармом :-) ).

Comment by pricalica (06/14/2011 20:49)

[Одговори]

Neko uvek mora da organizuje, a ti si me imenovala voditeljem promocije, sećaš se? Voditelj zna šta mu je zadatak. Videla si, imala sam sjajne pomagače.

Comment by sanjarenja56 (06/14/2011 20:53)

[Одговори]

*сањарења
Кад задужени зна знање, онда то испадне овако а ту је и одлична екипа да помогне. :)))

Comment by pricalica (06/14/2011 20:59)

[Одговори]

Draga moja Pricalice,
presrecna sam sto sam te upoznala,i sto sam bila deo tvoje bajke.
Iskrena cast i zadovoljstvo mila moja.
Ljubim te i grlim.

Comment by unajedina (06/14/2011 21:22)

[Одговори]

Ceo dan sam čekala tvoj izveštaj
ali red je bio predugačak, pa sam tek sada stigla da se oglasim. Tvoj iscrpni izveštaj koji nikoga zaslužnog nije izostavio, samo potvrđuje atmosveru koju smo i mi, koji nismo prisustvovali promociji, doživeli kao da jesmo.Vreme je pred tobom, pa možda na nekoj novoj promociji, juče
odsutni budu prisutni.

Comment by Daca (06/14/2011 21:27)

[Одговори]

О ла ла...значи било је лепо.
Ако, ако, тако ми је мило, и искрено ти честитам, али ми је исто толико жао што пропустих тако дивно заједничарње, но, Боже здравља, биће прилика још.
Уживај, мила.
Грлим те!

Comment by woman.in.love. (06/14/2011 21:59)

[Одговори]

:)) Izuzetno mi je drago da je sve proteklo onako kako si zaslužila. Svaka čast, da nam na mnogaja ljeta ispunjavaš srca lijepim pričama i stihovima. Živjela naša pričalica svih pričalica. Svim učesnicima i organizatorima jedno veliko hvala od mene jer je pričalica prdstavljena u najljepšem izdanju baš onakvom kakva i jeste.
pozdrav

Comment by mandrak72 (06/14/2011 22:26)

[Одговори]

Citam sve ovo i razmisljam kako smo se pre nekoliko godina poceli ovde okupljati, pronalazili se, prepoznavali, rasli, stasavali i evo, doslo je vreme da pretacemo u dela ono sto smo radili i stvarali sve ovo vreme. Porasli smo, ali ne i odrasli.Ima jos blogera koji umeju da se igraju recima i nadam se da ce i oni uspeti da naprave knjige, bas kao nas Carobnjak72, Anka i ti, Pricalice. Lepi su puti pred tobom i svima nama. Ljubim te!

Comment by pinokio (06/14/2011 23:26)

[Одговори]

Sanjam da cu sledecu bajku preuzeti licno!
Cestitke od srca u moje i u ime celog naroda:)

Comment by casper (06/15/2011 00:23)

[Одговори]

Pinokio je zaboravila knjige anam i Voje :) Blogerski je spisateljski tim povelik, a sledeće knjige očekuju se od Gasstrocity, stepskog vuka i Šuky-ja.

Comment by sanjarenja56 (06/15/2011 16:57)

[Одговори]

*Унаједина
Ваљда наше бајке, девојчице! :))) Тако бар причалица мисли. Љубим те пуно! :)))

Comment by pricalica (06/15/2011 19:06)

[Одговори]

*Даца
Драго ми је ако сам са ово неколико речи успела да дочарам атмосферу, која је била сјајна. А искрено се надам да ће тако и бити, како примећујеш на крају. Од срца! Грлим! :)))

Comment by pricalica (06/15/2011 19:08)

[Одговори]

*woman.in.love.
Даће Бог, мила. Где постоји воља, постоји и начин, а када Господ укаже пут. Љубим пуно и захваљујем! :)))

Comment by pricalica (06/15/2011 19:09)

[Одговори]

*мандрак
Хвала, добри наш чаробњаче и приповедачу, на дивним речима подршке, како оним пре, тако и овим после промоције. Значи ми пуно и радујем се благодарно. А све вас топлим поздравом грлим! :)))

Comment by pricalica (06/15/2011 19:11)

[Одговори]

*Пинокио
Истину збориш, драги Лутку, и на све то ја бих само додала ово: мислим да је, ипак, приликом избора дворишта у који ћемо свратити, потребно најпре добро завирити и екипу оценити. А овде је заиста врхунска екипа и част је бити део ње. Хвала ти још једном на свему и шаљем велики грлољуб и ја теби. :)))

Comment by pricalica (06/15/2011 19:13)

[Одговори]

*каспер
Сањам и ја - док се сан не оствари. Поздрав свима, народе драги! :)))

Comment by pricalica (06/15/2011 19:14)

[Одговори]

*сањарења
Али ту је неко ко све помно прати - наша једна једина и непоновљива Сањарења. Љубим! :)))

Comment by pricalica (06/15/2011 19:16)

[Одговори]

А мени су, кад сам све ово прочитала, нестале речи...
Знам само да је вредело и да вреди све што има везе са твојим стваралаштвом и да је свако ко ти стоји на путу са пруженом руком пријатељства - увек на добитку.
И знам да је било лепо, иако нисам имала могућности да чујем остале говорнике, и да сам срећна што сам једна карика у овом низу.
Оно што сам ти рекла на крају промоције поновићу и овде: не памтим кад сам последњи пут била на књижевној вечери а да је аутор толико дуго потписивао књиге, што је сведочанство заинтересованости, како оних који су већ читали твоје приче, тако и оних који су тад први пут слушали нашу причу о њима.
Срећна сам што су сви пошли са дивним осећањима са ове лепе промоције.
Љубим те ја.

Comment by 8 (06/15/2011 20:26)

[Одговори]

*Ви
Поред речи за уши, постоје и речи које улазе дубоко и које се говоре само онима којима је слух отворен да могу да их чују. Оне не потребују слова, већ мисли, и две душе које ће се разумети. А ми се, радости, разумемо. И сви смо заједно у овоме и ово је на радост свима нама, јер даје наду да устрајемо путем којим кренусмо. А имати на том путу такве сапутнике је непроцењиво! Љубим те и грлим силно! :)))

Comment by pricalica (06/15/2011 20:35)

[Одговори]

ja još uvek prebiram utiske...
i svaki out iskoči neki momenat koji posebno zasvetluca
nadam se, uskoro će biti još ovakvih nezaboravnih doživljaja
Prijatno!

Comment by domacica (06/16/2011 18:17)

[Одговори]

*домаћица
Наше је да деламо, а Господ ће већ да уреди све што приличи. А и сама сам још увек под утисцима, које изнова проживљавам. Љубим те, најдража Домаћице. :)))

Comment by pricalica (06/16/2011 18:39)

[Одговори]

Gle i mene spomenula :)))
Vala jos samo cvrcak nisam bila :P
Nemoj mnogo da pricas sad, nego na posao...poezija draga...poezija...cekam. Iskoraci.

Comment by Каја (06/17/2011 16:37)

[Одговори]

Pričalice,
još uvek sam pod utiskom nezaboravne večeri i tvoje besede koja te svrstava u sami vrh lepe pisane reči. S tobom je Scena Crnjanski mnogo dobila.
Pozdrav i samo tako nastavi!

Comment by mian (06/18/2011 11:21)

[Одговори]

*Каја
Па где тебе да превидим, сунце моје! :)
А нисам још довољно велик искорак направила, чекај, бре. Сад мало паузирам, па кад се јопет заљубим. :-)
Љубим те! :)

Comment by pricalica (06/18/2011 13:16)

[Одговори]

*Миан
Пре свега, добро нам дошао, Миане, на блог причољубаца! Хвала за ове речи које ми много значе, дао Бог. И ја сам поласкана вашим топлим гостопримством у Клубу. Трудићу се да започето наставим, као што већ рекох небројено пута. Свако добро ти желим! :)))

Comment by pricalica (06/18/2011 13:19)

[Одговори]

pricalice...cestitam od srca...pozdrav i zagrljaj... :)

Comment by izabella (06/18/2011 13:33)

[Одговори]

*изабела
Хвала, Изабелице, од срца! Поздравко загрљајни и теби! :)

Comment by pricalica (06/19/2011 18:31)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме