Петак, Март 06, 2009

Светионик

"Када бисте били слепи не бисте имали греха, а сад

говорите да видите, тако ваш грех остаје." (Јов.9;41)

Већина људи погрешно доживљава значење истинске среће.

Она се не постиже кроз самозадовољство, него кроз пре-

даност циљевима вредним поштовања. (Хелен Келер)

Две жене, стојећи на улици, тихо се разговараху. И тек понекад би се нека од њих опрезно окренула спрам руке оне друге, ако би се ова кроз причу бојажљиво размахнула. Тако проведоше неко време, кад изненада приметише како им у сусрет долази заједничка познаница. Са њеном појавом свршише се све започете теме и намах се поведе разговор о њој.

- Ево оне јаднице, моје комшинице – рече жена по имену Ружа.

- Да, јадна жена! – сажаљиво се сложи ова друга, именом Анђела.

- Ко зна шта је она згрешила у животу, кад је Бог кажњава слепилом? – настави Ружа с причом. А тако дивно једно створење, које, рекао би човек, ни мрава не би згазило. Ех, Бог Сами зна каква се све лукавства скривају у човеку!

- Они су досељеници, зар не? – надовеза се Анђела. Зна ли се одакле и зашто су се доселили овамо? А иде сваке недеље у цркву, видим је ја; стоји крај мене. Можда их је нека невоља натерала!?

- Невоља, невоља, а шта друго? Али биће да Бог не прима њено покајање, кад јој и вид одузе за кратко време. Замисли сав тај мрак! Ма... не дај Боже никоме! Срећом да муж хоће да је трпи такву.

Само трен касније, након Ружиних речи, жена о којој зборише, са белим штапом у руци, застаде крај њих. Оне је богзнакако поздравише, излазећи јој у сусрет.

- Добар дан, Ружо! Добар дан, Анђела! – отпоздрави слепа жена. Диван дан, зар не? Сигурно уживате у њему.

Кад чуше како их прозива поименце, обе жене се у неверици погледаше. Радознале да сазнају како их је познала - што за њих беше равно чуду - оне је стадоше испитивати, али онако издаље:

- Опрости, Љубо, али не могу да се начудим како си нас познала, мислим... не видим ни ја нешто најбоље, али ти... код тебе је ипак другачије...

Међутим, у настојању да разјасни своје мисли, Ружа се сва узбуни и стаде да замуцкује. То целу ситуацију начини безмало трагикомичном. Но, и поред тога, њена се комшиница топло насмеја, те веселог гласа стаде објашњавати:

- Не требају мени очи, драга моја Ружо, да бих познала тај предивни мирис просфора, које месиш и носиш у храм, а који те сву обавија. А ни Анђелу не морам да видим, кад њен звонки гласић, који подражава Анђелима у храму, познам међу многим другим, будући да ме он буди и диже и Богу узноси у току службе. Не, добре моје жене, за то мени очи нису потребне.

И ту се она радосно исприча са њима, а онда и поздрави, наставивши куда је пошла. Кад мало одмакну, Анђела бризну у плач.

- Што плачеш? – упита је Ружа, премда и сама тронута сусретом са Љубом.

- Ето шта је она видела у мени! – ридајући говораше Анђела. Она, која нема очи! А гле мене са очима здравим и правим, шта сам ја видела код ње!? Та није она изгубила вид, него га је нашла, моја Ружо! И није је Господ казнио, него наградио. Она Бога гледа, а ја - огледало...

Ружа, слушајући је помно, најпосле се и сама расплака, те, замисливши се, признаде гласно:

- Да, Анђо...! Биће да си у праву... Жена-светионик је то... а наше лађе само што се не насукаше...

И обе жене, очију црвених од суза, погледом се окренуше за њом...

аутор: http://pricalica.blog.rs/

 

 

[Одговори]

Pričalice, neiscrpni izvore mudrosti...

Comment by sanjarenja56 (03/06/2009 08:03)

[Одговори]

nemam reči, sem izuzetno.
Prijatno!*

Comment by domacica (03/06/2009 12:10)

[Одговори]

Dok imamo koga drugog da zalimo necemo zaliti sebe...

Comment by dimana (03/06/2009 15:04)

[Одговори]

*сањарења
Их, мила, ма далеко сам ја од тога. Можда ако нешто приметим, па попут апарата, забележим, и тако... ништа више од тога.

Comment by pricalica (03/06/2009 19:00)

[Одговори]

*домаћица
Тренутна инспирација то би, драга! Грлим!***

Comment by pricalica (03/06/2009 19:02)

[Одговори]

*димана
Добродошла, Димана! Ако под `жаљењем` подразумеваш бригу о потребитима, онда се слажем; не ваља кад се почне над собом кукати. Поздрав од Причалице!*

Comment by pricalica (03/06/2009 19:04)

[Одговори]

И то што су се обе жене,очију црвених од суза, окренуле за Љубом, много говори о њима - као да брише све оне ружне речи које су изговориле пре тога, зар не?
Но, чињеница је, неоспорна, да су многи окати заправо слепи, и обрнуто, тј. да је духовни вид једино право чуло вида.
Расплакала си ме.О, да ли знаш да си ти мој најлепши светионик ? :-)

Comment by Ви (03/06/2009 23:05)

[Одговори]

*Ви
Прочитала си ме, значи? Да, зато и због тога се обе жене окренуше и управише своје крмице ка светлу кога је Љуба гледала.
Јој, радости, чувај се ти, јер око мене премноги таласи љуљају. Али имамо нас две доброг кормилара и ја не бринем: Светог Николаја, заштитника свих морнара! Грлим и љубим!***

Comment by pricalica (03/07/2009 00:10)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме