Недеља, Децембар 06, 2009

Старац Антоније

 

О прошлости и будућности.

Отац Антоније је отворио очи: Сав ужас, оче свети, ће бити у томе што ће сваки човек схватити неповратност протеклих времена мира. Немогућност повратка дана стицања благодати, укрепљења Божанским даровима. Како је Христос одговорио на страх ученика о човековој немогућности да се спасе? Што је човеку немогуће, Богу је могуће. Само Његовом Благодаћу која нас укрепљује можемо да пресечемо ужасни бездан, који води у ад. Бездан између ада и раја. И веруј, тај понор није неко људско мудровање, није нека многобожачка алегорија, као у митовима, не. Тај понор заиста постоји.

Сећаш ли се старе бајке која говори о томе како је син-богослов пошто се вратио кући за распуст почео да доказује родитељима да се у рерни не пеку две кокоши, како је у ствари било, већ три? Отац је у тој причи мудро поступио: предложио је сину који мудрује да поједе трећу, а себи и жени је оставио праве кокоши. Тако и људи који су одбацили Творца, уздајући се у свој гордошћу обузет разум, добијају трећу кокошку. Апостол је учио: А кад имамо храну и одјећу, овијем да будемо довољни (1 Тим.6, 8). Тако је и било, док су у безумном уздању у свој ум људи заборавили да су и њега добили од Бога, само је он затрован садашњим противљењем Творцу. Даље, грешењем човек одбацује Божију Свемогућност, а тиме и само Његово постојање. И ка небу се не извија тамјан молитве и добрих дела, већ страшни дим плодова људских руку. И све мало по мало... Шта само одећа и храна - дај и дворце, аутомобиле, авионе! Чак ни храна и одећа нису оне о којима је Апостол говорио.

Земља, која је чак због једног греха постала проклета, већ не може да трпи човечанство, које је упало у страшне греховне мреже - страшне, одвратне, лепљиве и невероватно чврсте. Затрована и изнемогла земља, већ не може да подржи живот свега живог што се храни од њених плодова. Седам и по хиљада година она је хранила сваку твар. Сада ће глад пре свега жњети плодове тог свеопштег безумног греховног пада.

Неумерност у жељама и потребама је већ постављена на врх угла тог безумља. Што горе, то боље. Земља ће јаукати, али авај те јауке нико неће чути. Сваки велики град је изругивање над природом, и због тога ће постати извор невоља за људе. Најпре извором несрећа, а затим општом гробницом за оне који у њему живе. Какве год терене да истражују научници, и какве год закључке да имају, и какве год архитектуре зграда да измишљају неће ништа вредети, и градови ће тонути у преисподњу, повлачећи за собом стотине и хиљаде душа без покајања, без раскајања... То ће бити неизрециво страшно! Василије Велики је славио Бога јер неће доживети те дане. Велики међу Светим Оцима - свети Василије! И људи ће слушати, али неће чути, неће желети да се одазову на позив Творца на спасење. Француска, та колевка разврата и блуда, богопротивљења, осећа на себи све страхоте због одбацивања Бога. Морске буре и земљотреси, бродоломи, ће доносити смрт свему живом и на приобаљу и на копну - ето шта чека отаџбину револуције.

Онај ко се надао да ће данас у мирној, снабдевеној и успешној држави наћи одушак од живота, у својој држави која је исцепкана злим силама - дубоко се вара. Прелазак на све те услове победничког сатанизма је само добровољно укрцавање у воз супротног правца. И вагони тог воза су на први поглед тако лепи и привлачни, и чак не изгледају као затвор. Затвор и логор је - насиље над човеком. Воз савремене цивилизације је добровољно предавање себе ђаволу. Он већ машта о добровољности следовања његовим позивима, па чак и привидним. Предавање сопствене душе на вечно мучење, добровољно одбацивање жеље за Богоуподобљењем и Богоопштењем - то не да је страшно већ је и горе од тога.

Узми Адама који је први згрешио, па први и није добио оно што је очекивао: тражио је савршенство чињењем греха, а нашао је смрт. Праоци су били лишени не само рајског Богоопштења, већ нису добили ни ону земљу за коју су знали пре тога. Она је била под утицајем духова злобе, а људи су примали на себе страшан јарам робовања греху.

Тако и сада, тражећи забрањени плод на дрвећу држава које исповедају гордост и поклоњење мамону, граде идоле слободе, које носе потпуну неумереност у телесном и равнодушност у духовном животу, људи ће себи наћи власнике - зле духове, сваки у сагласности са својом похотом. Из тога ће настати култови директног поклоњења сатани. Хиљаде људи ће Велзевула назвати богом, узносиће му похвале и приносити крваве људске жртве. Та епидемија безумља ће највише погодити размажену омладину, која не зна за физички рад. Већ раслабљена, заборавивши пређашње словенско целомудрије, она је васпитана на култу поклоњења идолу силе. И зато је много подложнија да прогута адски фалсификат о томе да је Православље вера слабих, а сатанизам - јаких. И повероваће у то.

Борба са свим тим моралним смећем, које је ђаво накупио од времена своје отпадије, на жалост већ не може да донесе видљиву корист човеку у свету, који је на своја рамена примио сатанин јарам уместо Крста Христовог. Зато ће власт и у земљама са привидним хришћанством гушити чак и слабе покушаје противљења америчком лудилу. Она ће почети да лудује поведена изабраним идолом - слободом, увлачећи цео свет у тај вртлог смрти, духовне и телесне погибије. Иако ће слуге таме бити све мање заинтересоване за Америку са сваким новим покореним народом. Чак је и сада то само ужасна батина у рукама Израела и рибарска мрежа за светски сионизам. Она је испунила своју улогу у привлачењу свих земаља и народа на ђавољски пут греховног одласка у ад.

Онога ко се до сада није ухватио на мамац америчке демократије с људским лицем и није прихватио култ слободе, чека физичка погибија од удараца те звездама украшене батине.

Чак и сада тешко да се може рећи да цео свет не представља Нови Вавилон. Да, да, као онда у стара времена, када су људи имали жељу да владају небесима без Божијег Благослова, против Његове воље, тако се и данас ради на изградњи новог светског поретка, заснованог на супротстављању Творцу. Један језик, једна култура, једна религија, један одлазак стада на духовну и телесну кланицу...

Америка већ почиње ако не да смета а онда у сваком случају да раздражује градитеље новог светског поретка. Чак ни привидна независност дејства њене власти у односу на правог домаћина, тог синедриона, који је прихватио на себе и убедио Јевреје да на своје главе приме Спаситељеву Крв, не задовољава оне, чији су преци викали: Распни, распни Га!

Престоница новог света неће бити Њујорк или Вашингтон - јер ће они просто нестати. Центар Васељене ће постати Јерусалим, и то ће бити следећи покушај да се завлада светом преко духовног притиска на храм, између чијих зидова је све, сем Јевреја - нешто мање вредно од животиња, а боље од дрвета и камена. И тај покушај ће бити успешан. У старом центру ће бити стрељања, експлозија, и уопште страшног насиља над становништвом. Али и то ће бити искоришћено за уверавање свих и свја у неопходност потпуне контроле над људима.

Страшно ће бити болеснима, хладно и самотно ће бити онима, који у нашим годинама релативног мира нису покушали да стичу љубав, ту свеобухватност свих савршенстава, благодат Светога Духа. А то ће бити само мали одраз, и слаба слика геенског огња и адске хладноће!

Људи ће се наћи у таквој ситуацији јер су опет и опет одбијали да иду путем Богоуподобљавања, путем следовања Христу даље од Тајне Вечере, до Голготе, до Крста. Неки од њих се верујући у постојање Бога уздају у своја добра дела, сматрајући то довољним за спасење, одбијајући да приме Божију благодат у Цркви. Тако се секташи бусају у прса и вичу: Господе, ја верујем у Тебе! Они као да умирују Творца, Тога, Који је Сам Себи довољан, Коме ништа не треба, а тим пре не похвале и признања самог Његовог постојања, јер је ОН И ТАКО И ТАКО - ЈЕДИНИ ПОСТОЈЕЋИ!

Хладноћа и духовна глад неће мучити само оне који су видљиво отпали од наслеђеног духовног блага, Светих тајни, Благодати, коју дарује, понављам, ДАРУЈЕ Православна Црква, јер само Она може да је ДАРУЈЕ. Хладноћу и глад осећају и сви они који себе сматрају православнима, али не желе да приме Духа. Чак ако такви људи и испуњавају обреде, они се не напајају благодаћу. То су затворени, запушени сасуди, и они остају суви колико год ви покушавали да их залијете животворном росом! Јер су затворени... А таквих, авај има много.

За човека је с једне стране привлачно да следи ђаволским позивима, и да прати зов свог грехом развраћеног тела, а с друге - да се нада добијању Божанских плодова. Зато је и вероватноћа исповедништва у последње време увек повезана са мучеништвом, и то ће не само збуњивати људе већ ће их и одбијати од следовања Христу. Стотине хиљада такозваних православних верника ће одбацити своја уверења, Благодат, Бога. Адске силе су већ спровеле своје додељивањем бројева свима. Да ли се то радило насилно? Не, просто су постављени услови - или примаш број и настављаш да радиш или одлазиш. Због прећутне сагласности, а и директног благослова духовништва, цела земља се претворила у логор у коме није важно име добијено на Крштењу, ни презиме наслеђено од предака, већ само примљени број.

О прошлости.

Нешто слично томе се већ десило 1917-е године. И то не у октобру, од кога углавном почињу да рачунају почетак власти слуга таме, не, већ у фебруару 1917-е године. Управо је фебруар био месец издаје и државе, и Православља, и самих себе. О могућности дешавања сличног у Русији, упозоравао је свети Јован, Кронштатски чудотворац. Људи су слушали, али нису чули, а и они који су чули - нису разумели. А издали су управо сами себе. Неко је потом знао да се попне на Голготу, поневши Свети Крст мучеништва, а за већину је све кренуло путем у ад. Колико је само међу бољшевицима, војницима, надзорницима, било бивших семинариста, деце духовника, потомака познатих племићких породица!

Одломак из књиге "Духовне поуке и беседе Старца Антонија"

Иначе, целу књигу, у којој овај Богу знани духоносни старац, који је преживео руске логоре, приповеда историју на до сада непознат начин, о ономе што је било, што јесте и што би могло да се догоди, можете прочитати овде:

"Духовне поуке и беседе Старца Антонија"

 

[Одговори]

Istorija može na mnogo načina da se ispriča, a da pritom izgleda ubedljivo, i da je samo jedna verzija tačna, istinita...

Comment by sanjarenja56 (12/06/2009 20:47)

[Одговори]

*сањарења
Свакако. Слажем се, али има историја које се прећуткују. Као пример може да послужи тона филмова из Америке у којој је она главни актер и виновник победе у другом светском рату. А где су ту европски народи, који су то све прошли? Поздрав, мила.***

Comment by pricalica (12/06/2009 20:53)

[Одговори]

...što se prećuti, kasnije ispada da nije ni postojalo...

Comment by sanjarenja56 (12/06/2009 20:59)

[Одговори]

*сањарења
Да, али овде ваља нагласити да Старцу није примарни циљ да било кога за било шта окриви, већ да помогне сваком оном ко то жели, наравно, да почне да мисли о свом сопственом спасењу, а што је уједно и почетак и основа за боље сутра и могуће одложење свих страдања, за које и није и не може бити одговоран Бог, већ једино ми људи у договору са палим духовима.***

Comment by pricalica (12/06/2009 21:06)

[Одговори]

Pričalice, to sam shvatila...otvaranje drugačijih vidika od onih koje inače sužene imamo.

Comment by sanjarenja56 (12/06/2009 21:08)

[Одговори]

Причалице,
не могу да се уздржим. Чим неко спомене Америку пада ми мрак на очи. Слажем се са тобом(коментар бр. 2). Свако прича неку своју истину. Историјске "чињенице" се толико разликују од народа до народа. Свако слави своје хероје( који то можда нису ни били). А Америка мисли да је њено право да се меша, да пише историју времена када она није ни постојала(боље да овде станем. могла бих свашта рећи).
Љубим те, драга :***

Comment by mesecina (12/06/2009 21:11)

[Одговори]

*сањарења
Управо! Хвала ти на прецизирању. Љубим!***

Comment by pricalica (12/06/2009 21:11)

[Одговори]

Pozdrav....

Comment by Jovan s.s. (12/06/2009 21:15)

[Одговори]

*месечина
Душо моја, и амерички народ је талац, као и цела Америка, нечијег интереса, коме се име не спомиње. А истина је из љубави, те кад се помиње једно, мора се споменути и друго. Никад за никад немој једно од другог раздвајати и немој у срце своје хладноћу мржње уносити. Јер шта вреди ако страдамо у злу, зар не? Љуби те причалица и грли загрљајно.******

Comment by pricalica (12/06/2009 21:24)

[Одговори]

*Јован с.с.
Поздрав и теби!***

Comment by pricalica (12/06/2009 21:25)

[Одговори]

Ух!Јесте ово приповедање историје на нов начин, из угла из ког је ретко ко приповедао...Застала ми је кнедла у грлу док сам читала...Опомиње немарне и трезни занесене, па се нађох и ја, а видех и свет некада и сада...
За читање ове књиге треба се припремити после оваквог увода (или одломка), али треба је прочитати...и веровати у њену истинитост...

Comment by Ви (12/06/2009 21:39)

[Одговори]

Причалице,
ѕнам да си у праву. Трудим се да будем објективна. Признајем - не иде ми. Шта да се ради... за мене је боље да не започињем расправу. Љубим :***

Comment by mesecina (12/06/2009 21:51)

[Одговори]

*Ви
Као један пример навешћу филм Мела Гибсона "Страдање христово". Тај филм је могао да буде пуштен у јавност тек када је из њега остала непреведена реченица "Крв Његова на нас и на децу нашу". Толико је јак њихов лоби. Да, за књигу се треба припремити, а ја је синоћ ишчитавах већ по ко зна који пут, плачући. Слава Богу за све!***

Comment by pricalica (12/06/2009 21:52)

[Одговори]

*месечина
То је зато што си млада и пуна снаге, сећаш се да смо о томе причали. Но кад се умориш од своје снаге, онда ћеш већ почети да све гледаш другачије. А треба да се умориш, а тим путем су прошли, пролазе и пролазиће многи. Једнога дана ћеш се сетити ових мојих речи, јер сам их и ја научила од мудријих. Љубим те баш такву каква јеси, али која ћеш, попут цвета, да се мењаш, све док не донесеш и плод и семе љубави.***

Comment by pricalica (12/06/2009 21:56)

[Одговори]

Причалице,
сећам се :)
Хтела сам да ти тражим мејл и пошаљем нешто лепо, али то је на жалост на румунском језику па не би имало смисла. Зато шаљем ово:
http://parkes1.files.wordpress.com/2009/06/hug-1.jpg

Comment by mesecina (12/06/2009 22:16)

[Одговори]

Видиш, ово ме је баш заинтересовало.
Тако је дивно писано, и даје одговоре на многа питања. Мораћу да читам и остало са сајта.
Само ми није јасна једна реченица, и мораћу да те питам:
"Хладноћу и глад осећају и сви они који себе сматрају православнима, али не желе да приме Духа. Чак ако такви људи и испуњавају обреде, они се не напајају благодаћу."
На шта се тачно мисли?
Што се тиче историје, много је волим. И као предмет у школи ми иде много добро.
И до сад нисам размишљала да ли је све то тачно...
А што се тиче Америке не могу да је мрзим. Не знам... можда нисам довољно велики патриота да бих је мрзела.
А што се тиче Јерусалима, баш читам једну књигу која ми је много занимљива. Наиме, то је љубавна прича, али је пуна информација, говори много о Хебрејском јеѕику, као и о арапском, научила сам много о њиховој вери, као и о обичајима.
Немој да ме разумеш погрешно, своју веру никада не бих променила. Убеђена сам да је ова вера права.
Али сматрам да је лепо бити информисан и о другим верама.
Ма шта причам, све ме занима.
Опрости на овако дугачком коментару, али и ти си причалица, тако да ми нећеш замерити :))
Поздрављам те и шаљем велики загрљај, пољубац и осмех :)

Comment by behappy (12/06/2009 22:31)

[Одговори]

Nisam čitao navedenu knjigu, ali nakon ovoga svakako ću to učiniti.
Činjenica je da istoriju pišu pobjednici, a današnju lobisti.
Sad pokušaj zamisliti kako djeci u BiH napisati istoriju o proteklom ratu. I dalje se tumači na tri načina.
Istorija prelazi u neke discipline van okvira naučno dokazanih činjenica već u stvar dnevnopolitičkih tumačenja i držanja busija iza kojih slaboinformisan svijet tek ništa ne vidi osim onog što mu se servira putem jeftinih serija i filmova u kojima čitavi narodi bivaju proglašeni teroristima.
Odličan post za razmišljanje.
A tako sam volio istoriju nekoć davno.
Drugarski pozdrav

Comment by mandrak72 (12/06/2009 22:44)

[Одговори]

*месечина
Медено моје, мече! Хвала ти пууууно, пре свега - што си ту! Љууубииим!*****

Comment by pricalica (12/06/2009 22:49)

[Одговори]

*behappy
Мислим да ће ти то најбоље растумачити ишчитавање целе књиге, јер је ту реч, пре свега, на оно спољашње, али не и унутрашње, а што је, заправо, најважније.
Има једна прича из житија светих, где је један светитељ хтео да сазна како то непомјаник најлакше вара људе и одвлачи их у мреже. И Господ му је то допустио, те је, крадомице гледајући њихов скуп, видео једног демона који је био најлукавији те свом "газди", кнезу таме, рекао да он то чини тако што повлађује људима у свему, и да говоре да верују у Бога, и да се држе Православља и све, али само да све што треба да раде за своје спасење - одлажу за касније. И покајање, и пост, и исповест, све. А у том касније, коме ми не знамо време, човек најпре и најлакше изгуби душу.
Овде си написала да волиш да учиш о другим народима и људима, веровањима, и то све није само по себи ништа лоше, међутим, упоредо са тим учи и своје. Пре свега, како ја то волим да радим, да би се утврђивала у истини, а што се постиже упоређивањем. Јер велики патриота се не постаје кроз мржњу према другим народима, већ кроз љубав према свом. А онај који воли свој народ, поштоваће и друге, чак и непријатеље, јер ће знати да препознаје врлине и мане. И док смо још код патриотизма треба споменути и ово: друго је родољубље у одбрамбеном рату, а друго у освајачком. Чак се то не може ни истим именом назвати.
Надам се да је мој одговор бар у неколико задовољио.
Грлим и ја тебе и љубим, девојчице!*****

Comment by pricalica (12/06/2009 23:05)

[Одговори]

*мандрак
Да, приповедачу, позната ми је нова историја у БиХ, која ће само да слуди јадан народ. Јер неком није у интересу да се зна истина, а смутњама се ватра држи, како би кад-тад поново севнуо пламен. А сваком ко има очи и уши да види и чује то мора бити јасно. Старозаветни пророк говори како ће људи викати мир, мир, али мира неће бити. Ми се миром овим заваравамо, не знајући да се води силовит рат и да времена мало има. Но дај Боже да то на време схватимо и почнемо крме своје да окрећемо.
Нека ти је наздравље ишчитавање књиге, приповедачу. Свако добро.***

Comment by pricalica (12/06/2009 23:11)

[Одговори]

Причалице,
хвала ти пуно!
Зато што и јеси одговорила на оно што сам желела.
И наравно да се слажем са тим- да треба почети од свог.
Исто је и са путовањима, исто је и са учењем...
А и хвала ти на овим реченицама:
"Јер велики патриота се не постаје кроз мржњу према другим народима, већ кроз љубав према свом. А онај који воли свој народ, поштоваће и друге, чак и непријатеље, јер ће знати да препознаје врлине и мане."
Охрабрила си ме!

Comment by behappy (12/06/2009 23:46)

[Одговори]

*behappy
Хе, хе, али сам ја то већ прочитала код тебе. Другим речима ви сте ти који учите мене и ја то све скупљам од вас, било млађих, било старијих. Има још једна предивна књига из историје, коју је написао Свети Владика Николај, а која носи наслов "Рат и Библија". И њу ти препоручујем од срца.
http://www.svetosavlje.org/biblioteka/vlNikolaj/RatIBiblija/Nikolaj0303.htm
Свако ти добро желим, мила девојчице!***

Comment by pricalica (12/06/2009 23:55)

[Одговори]

Хвала и на тој другој препоруци.
Посветићу се обема, чим се заврше још два испита :))
Грлим! ***

Comment by behappy (12/07/2009 00:23)

[Одговори]

prepuna mudrosti koje su svakom prihvatljive, ova me priča lepo podsetila na onu staru izreku - ako voliš - počni od sebe i onog oko sebe
Prijatno!

Comment by domacica (12/07/2009 10:24)

[Одговори]

*behappy
Тако је! Школа на првом месту.
Грлим и ја тебе!***

Comment by pricalica (12/07/2009 19:01)

[Одговори]

*домаћица
Идем да нађем потребан алат: мотику, грабље, ашов, метлу и друго, па да почнем, хе, хе. Неће нико други ако не ја, зар не? Љубим!***

Comment by pricalica (12/07/2009 19:03)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме