Недеља, Јун 14, 2009

Пред почетак Апостолског поста

 

Ми не судимо правилно зато што не гледамо дубину ствари него се од првог погледа, судећи по спољашности, испуњавамо љубављу или мржњом према њима.


Љубав или мржња овладају умом и замрачују га те не може правилно судити.

Зато, кад посматраш што или мислиш о чему, обуздај што више можеш своје жеље и не дозволи да се према томе што оцењујеш одмах занесеш љубављу или га одмах омрзнеш,
него га незаинтересовано посматрај самим умом.

 

Кад је ум у свом природном стању и није помрачен страшћу, он је слободан и чист, те може да сазнаје истину, да прониче у дубину ствари у којима се под лажном привлачном спољашношћу често скрива зло, а под ружним спољним изгледом добро.


Но ако се поведеш за својом наклоношћу, те од првог погледа нешто заволиш или омрзнеш, твој ум већ не може правилно судити.

 

Јер то расположење или, боље рећи, та страст која иде испред суђења, поставља се као зид између ума и ствари, заклања ум и утиче да човек мисли по страсти, то јест, не онако какав је тај предмет уствари.


То опет чини да се прво расположење (љубав или мржња) још више повећава. А уколико оно јача, уколико човек више воли или мрзи нешто, утолико се ум у односу према томе више замрачује док се сасвим не помрачи.

 

И догађа се да страст према извесној ствари расте до крајњих граница, те се човеку чини да би је требало волети или мрзети више од свега на свету.

 

Тако, ето, бива када човек не зауздава себе него допусти себи да заволи или омрзне нешто пре него што о томе промисли.

 

Ум или воља у томе случају рђаво функционишу и све дубље падају из таме у таму,
из погрешке у погрешку.


Зато, чувај се од љубави или мржње према било чему пре но што успеш да то темељно упознаш при светлости разума, Светог Писма, благодати, молитве и помоћи свог духовног оца, како не би погрешио и сматрао добро за зло, а зло за добро, као што у већини случајева бива.

 

Никодим Агиорит
(Невидљива борба)
 
* * *
 
"Како да вам испричам причу о устима пуним земље?
 
О дечјим устима пуним земље, јер нема хлеба. Да, добро сте прочитали: уста пуна земље.
 
Девојчица Анђела Гарчић (1,5) из села Могила, Косовско Поморавље, јела је земљу кад сам ушла у двориште уочи Васкрса, у суботу 18. априла 2009. године.
 
Навикнута на бацање и непотребно западњачко трошење, на трен сам помислила да је дете јело чоколаду.
 
"Не, земљу је јело, од глад" - рекла је мајка Доста.
 
Немо сам гледала у петоро деце Гарчића која су била боса, гладна, уплашена. Није било жагора, смеха играња.
 
Празан стомак се не смеје и не радује. Нема безбрижности.
 
Ово детињство не познаје чоколаду..."
 
Радмила Мићић
 
* * *
 
Како је пред нама почетак Апостолског поста, ево поука Светог угодника Божијег како да се духовно уздижемо, а ево и једног одломка из потресног чланка жене која је донела помоћ на Космет о Васкрсу, на кога треба да обратимо пажњу. Будемо ли водили рачуна једни о другима, о својим најближима,  како онима у кући, комшилуку, родбини, не сумњајмо да ће помоћ стићи и до мале Анђеле и сваке Анђеле и сваког Божијег чеда на земљи. Затварајмо уста, али отворимо срца, руке и дланове, свако према моћи коју нам Господ даје.
 
Нека је срећан и Богом благословен почетак Апостолског поста! Амин.
 
 
 
 
 

[Одговори]

волим да читам твоје поучне текстове... :)
Поздрав!

Comment by афоризми (06/14/2009 13:49)

[Одговори]

Pricalice kasno stize ova prica:))))
Salim se malkice, sjajno napisano, kao i uvek!

Comment by casper (06/14/2009 13:55)

[Одговори]

*афоризми
Причалица бити веома радосна, слава Богу. Јер и ја се сваком свом причољупцу најискреније радујем. Поздрав!**

Comment by pricalica (06/14/2009 14:05)

[Одговори]

*каспер
Ма какви, ви`ш да је на таман дошла! Овај текст о једној несвакидашњој жени из Канаде, која је срцем стално на Космету и брине за децу нашу, најпре, и сама добих неки дан, а сад се овај одломак тако лепо уклопио. Хвала ти, душице драга, и не брини: Причалица разуме и шалу и озбиљност. Поздрављам тебе и све пууууно!***

Comment by pricalica (06/14/2009 14:11)

[Одговори]

Ne zameri što ovog puta ne čitam detaljno zbog spremanja za put. Nadoknadiću po povratku!

Comment by sanjarenja56 (06/14/2009 14:22)

[Одговори]

*сањарења
Ево сад бејах на твом блогу и баш се радујем твом путу, драга! Знам ја како је то кад се жури и спрема, а поготово кад се иде тамо где идеш ти. С Богом пошла и свако добро, мила!

Comment by pricalica (06/14/2009 14:25)

[Одговори]

Nažalost. Nepojmljivo je da i danas na ovom stepenu razvoja čovječanstva postoje gladna usta. Neću to nikada shvatiti i prihvatiti kao civilizacijski čin.
Danas se jednom "fudbaleru" neotesnog ponašanja plaća basnoslovnim sumama, a taj isti svijet ravnodušno gleda na gladna dječija usta, ne samo na Kosovu, već i na drugim dijelovima ovog nesretnog planeta. Bojim se da ovaj svijet strmoglavo juri svome samouništenju.
pozdrav

Comment by mandrak72 (06/14/2009 15:49)

[Одговори]

Pricalica govoriti jezikom koji ja poznavati, voah! Okrugli mesec ravnice zeleti upoznati jednom govoroceu skvo. Zeleti ti sve najbolje.

Saug!

Comment by Baladasevic (06/14/2009 16:10)

[Одговори]

Skvo govoREĆA. Okrugli mesec se zabuniti, srce zaigrati od radost zbog misli bledolike bistrih kao planinski potok.

Mir s tobom, bledolika

Comment by Baladašević (06/14/2009 16:12)

[Одговори]

A sta da se radi kada ti osecaj o nekoj osobi govori jedno , a razum drugo ? Ljudi umeju skoro savrseno da se pretvaraju i da lazu...pa na osnovu cega onda da ih procenis ? :( ?
Ja sam se strasno razocarala u kojekakve dobrotvore koji se godinama pojavljuju po TV-u i drugim mestima - pocnu kao "skromni" a zavrse zadrigli sa tonom zlata na sebi...Pomoc sam spremna da dam , ali kome treba , a ne njima.

Comment by jelence (06/14/2009 17:08)

[Одговори]

Eee ova prica me je pogodila tacno u centar! Svaka cast! Odlicno! jakoo jakoo lepo :)

Comment by behappy (06/14/2009 20:51)

[Одговори]

Bog nam je podario i razum i srce. ali i volju da ih upotrebimo prema slobodnoj volji. onaj ko ume da razmisli, i potom i srce upotrebi, retko može pogrešiti. ali i to se uči. ceo život.
sjajna kompozicija poruka kroz reči i muziku, Pričalice,
Prijatno!**

Comment by domacica (06/15/2009 11:40)

[Одговори]

Postoje razne ljudske sudbine, o nekima sa zna, o nekima se ne zna. Mislim da postoje jos dosta gladnih usta, na veliku zalost. Samo niko ih nije jos pronasao, nema ih u javnosti .
Pozdrav.

Comment by Talas (06/15/2009 14:12)

[Одговори]

*мандрак
Имамо прилично слична размишљања о расподели новца, драги приповедачу, тако да могу да кажем како сам сагласна са тобом. Поздрав.

Comment by pricalica (06/15/2009 19:24)

[Одговори]

*Баладашевић
Хауг, Округли месече равнице! Говорећа скво бити веома радосна видети како се наши бистри потоци сусрећу у жуборењу, воах! И теби говорећа скво, А(ла)пача, желети све најбоље. Кану је спреман, чека се повољни ветар.
Сауг!

Comment by pricalica (06/15/2009 19:31)

[Одговори]

*јеленче
И сама сам некад тако размишљала, Име, но онда схватих да то нема смисла. Јер ја моје новце не позајмљујем њима, но Богу, а Господ ће већ однети помоћ где треба. Није важно шта чине други, већ шта чиним ја. Тако је, рецимо, било болније од овога што питаш, чињеница да, кад сам дошла да уплатим неку помоћ у банку на рачун, они нису знали за жиро рачун. Нисам га знала ни ја, и то није оно што ме мучи, већ то што нико пре мене није дошао да положи ниједан динар. Да јесте било ко, знали би који је број рачуна. Ето докле смо стигли таквим размишљањем. Увлаче нас све више и више у сумњу. А ја ту не желим да себи правим место. Поздрав, Име, и не замери на исповести једне Причалице.

Comment by pricalica (06/15/2009 19:36)

[Одговори]

*behappy
Хвала теби, драго дете, што си поделила своје мисли са нама. Поздрављам те пуно!**

Comment by pricalica (06/15/2009 19:38)

[Одговори]

*domacica
Све се учи, а најважније учење је да: кад паднеш устани. Јер живот је непрестано падање и устајање. У томе се образује и ум и воља и дух. Поздрав, драга!**

Comment by pricalica (06/15/2009 19:40)

[Одговори]

*Талас
Знаш, Аласе-Таласе, кад добијем или гледам неке лепе слике, увек се питам како изгледају оне које нису за јваност. Без обзира о ком делу света је реч, а најпре о местима у мојој земљи, Србији. Зато и написах `до сваке Анђеле и сваког Божијег чеда`. Бистро!

Comment by pricalica (06/15/2009 19:42)

[Одговори]

Чини ми се да већина нас мисли како је љубав та која не може донети зло.Међутим, овај запис о невидљивој борби само потврђује да ништа није добро уколико је претерано, јер и љубав може прећи у посесивност или болећивост, а о последицама мржње да и не говоримо!
Умереност је ипак кључ!
Тешко је разуму, све теже...
*
Што се записа о девојчици тиче, немам шта да додајем, осим: туга, велика туга...

Comment by Ви (06/17/2009 09:35)

[Одговори]

*Ви
Кад се лепо извуче закључак, као што причољупци умеју још како да раде, онда је моје само да ћутим и уживам и радошћу да се радујем. Радосно те и поздрављам, драга моја Ви!**

Comment by pricalica (06/17/2009 21:08)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме