Среда, Април 18, 2012

Пријатељи

 

(слика са нета)

 

 

 

Година је све више - пријатеља све мање.

Пријатељи се губе тако што их украду жене (последњи пут смо их видели на момачкој вечери), краде их посао, краду их године, време, краде их смрт, краду их неке друге, стране земље, краду их нам њихова деца, њихово име у новинама, њихово лице на телевизији, краду их нам наше речи о њима које су чули од трећих пријатеља. Одржавамо панично нека климава пријатељства, кријући сопствену слабост и страх да останемо сами. Највећи број наших пријатељстава су нека врста бедног споразума са савешћу, бекство од самоће.

Како само завидим пријатељствима старим педесет година! Колико је само било потребно љубави, стрпљења, мирења са грешкама, пристајања на слабост; колико лукавства да се годинама краде време од посла, од амбиција, од породице и послеподневног сна - колико много разумевања да се одржи та слабашна, крхка биљка пријатељства између два старца што се дуже од једног људског века налазе у "Мажестику", у подне, после свих добрих и лоших година! Два старца у "Мажестику", у подне - два преко ноћи остарела дечака што познају неке само њима знане пролазе кроз забрањене капије којих више нема, рупе у тараби, и тајанствене тунеле у ишчезлим вртовима, сада после свега и друже се свакога дана у подне: једанпут кафу плаћа један, други пут – други.

Занимљиво, за крај неког пријатељства увек окривљујемо друге, никад себе. Ретко ко од нас помисли за себе да има можда тешку нарав или склоност ка новим пријатељствима. Што се мене тиче, стари пријатељи су ми праве драгоцености у животу. Наравно, као и остали, склапам нова познанства али више од свега чувам пријатељства са онима који ме памте док сам још имао тамну косу и био склон лудоријама.

 

Момо Капор

 

 

 

 

[Одговори]

dobro ti jutro moja prijateljice..uvek me dirnes u srce tvojim pricama..dobra moja decija duso..ljubim te
:*

Comment by izabella (04/18/2012 03:20)

[Одговори]

Draga pricalice,kako ti znas da pogodis pravu pricu u pravo vreme..bar za mene...divna prica...veliki pozdrav

Comment by luna71 (04/18/2012 13:37)

[Одговори]

Tužan post. Ako su prijatelji najveće bogatstvo onda sam ja već mnogo siromašna. Ostala sam bez mnogo svojih prijatelja, ali ne svojom krivicom. Bog je tako hteo i njih nema među živima.
Postoji i drugi način kada ostaješ bez njih i to dovoljno govori moj aforizam: SA PRIJATELJIMA TI JE KAO SA KOČNICAMA.OTKAŽU KADA SE NAJMANJE NADAŠ.Zato tebe uvek nosim u srcu, mila moja!

Comment by Daca (04/18/2012 16:45)

[Одговори]

Godinama se preispitujem gdje nestadošesvi oni prijatelji. Pa evo Momo dobro reče. Kradu ih. Žene, poslovi,njihova djeca...Uplaših se? Traži li iko mene il zapita li se iko ko je mene gdjegod ukrao i zaturio. Lijep izbor.
pozdrav

Comment by mandrak72 (04/18/2012 22:56)

[Одговори]

Pravi prijatelji nikada ne odlaze, one koji u nekom trenutku odluce da odu nisu ni bili prijatelji.
I ne verujem da narav tera prijatelje od nas, ako sam ti prijatelj reci cu ti gde gresis ali necu otici.
Ako si mi pravi prijatelj trudices se da se popravis neces me povredjivati opet i opet.
Pozdrav draga Pricalice.

Comment by casper (04/18/2012 23:00)

[Одговори]

*изабела
Драга ми, Изабела, није баш јутро, али, али ти се од срца радујем увек! Грлим! :)))

Comment by pricalica (04/19/2012 15:33)

[Одговори]

*луна71
Мора бити да смо истог раположења и размишљања, па се ето, пронађосмо, дао Бог. Машем! :)

Comment by pricalica (04/19/2012 15:34)

[Одговори]

*Даца
Може бити да су сада живљи, но што беху, мила. Но, чињеница је да се са годинама нова пријатељства теже праве. Али, чињеница је да, ма и ретко се дешавало, ипак се - дешава! Љубим моју искрену пријатељицу! Христос воскресе!

Comment by pricalica (04/19/2012 15:36)

[Одговори]

*мандрак
Добродошао у размишљанце на задату тему, драги приповедачу! :)
Поздрав!

Comment by pricalica (04/19/2012 15:38)

[Одговори]

*каспер
Ипак, постоје неке ситуације да је пријатељ приморан да оде, уколико осети да својим присуством више повређује него што помаже. И за пријатељство су потребне две стране, спремне да слушају и сарађују.
Мени се све што си рекла изузетно допада, међутим, постоје случајеви где вам неко силно жели делити савет на савет, критику на критику, али да при том сам не жели чути ништа од тога, ни у речима које, чак, сам изговара. Е то је туга!
Грлим загрљајно тебе и народ милени! :)))

Comment by pricalica (04/19/2012 15:42)

[Одговори]

Vreme odnosi mnogo toga,al' one koji znaju da samnom podele i zadnji zalogaj hleba,nece i nemoze...Ja nemam puno,al'ostaju zauvek!
Sa prijateljom polako,oprezno,lagano i smerno!
Nije istina da je prijatelj onaj koji otrpi sve.
Pozdravljam te!

Comment by lora1 (04/24/2012 15:11)

[Одговори]

*лора1
То је оно бесцен благо, које се не мери никаквим новцем овога света. И да, пријатељ се мора чувати, а по томе што знамо колико може поднети, недвосмислено показује да нам је стало до њега и да смо га добро упознали. Поздрав, Лора! :)))

Comment by pricalica (04/25/2012 20:12)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме