Четвртак, Јун 25, 2009

Предсказање

Ко вере има и горе помера

Gale Franey

Годинама су се у кући на крају великог поља смењивали нада, очекивање, радост и туга. Роди се дете, поживи неколико дана и пресели се к анђелима. Родитељи су туговали, али нису очајавали. Бог дао, Бог узео, нека буде воља Његова. Радили су, молили се, помагали сиротињу. Живот је тихо протицао. Кад су престали да се надају да ће их Бог обдарити чедом, роди им се кћер. Захваљиваху Господу што их је утешио пред старост. Однесоше дете у цркву да га крсте. На крштењу им приђе нека старица и рече да ће девојчица поживети до осамнаестог рођендана, а тог дана ће је убити гром.

 

Кћерчица, на велику радост родитеља, беше побожна, умиљата, послушна, племенита, милосрдна, лепа. Али, над њихову срећу се непрестано надвијала црна сенка предсказања. Прохујаше године. Приближи се време осамнаестог рођендана. Несрећни родитељи почеше да очајавају и реше да ископају подземно склониште. Мислили су, ако кћерку тамо сакрију, гром до ње не може да стигне.

 

На рођендан су кћерки испричали о предсказању и склоништу. Девојка их погледа, очију пуних суза и рече:

 

- Не! Ако треба да умрем, нећу се скривати у јами. Зар од Бога да се скривам?

 

Несрећни родитељи су плакали, а њихова кћерка узе икону Пресвете Богородице и отрча далеко у поље. Клече, пољуби и загрли икону и плачући стаде да се моли. Сунце је сијало на ведром небу. Нигде ни облачка. У младом житу клечи девојка предана Божјој вољи. Одједном почеше да се гомилају облаци. За неколико тренутака се наоблачи и смрачи. Лину киша. Страшна муња запара небо. Загрме гром и разнесе у парампарчад скровиште у које су родитељи намеравали да сакрију кћер. А девојка, жива и здрава потрча оцу и мајци у загрљај.
 
 

[Одговори]

Dobro jutro, potrebno je verovati...pa onda...šta bude:)

Comment by anam (06/25/2009 06:48)

[Одговори]

Ponekad, jednostavno savrseno razumem, ali nemam komentar.

Comment by casper (06/25/2009 07:20)

[Одговори]

Snaga vere koja menja sudbinu...hm...svidja mi se , odoh oma da probam !
( ako prezivim , javljam rezultate! :))) )

Comment by jelence (06/25/2009 08:13)

[Одговори]

"kad bi čovek znao gde će pasti, on bi tu seo", ali ako sa verom prihvatiš svoju sudbinu, znaćeš da nisi pogrešio.
Prijatno!**

Comment by domacica (06/25/2009 10:26)

[Одговори]

Kao da sam znala za tvoj post,upravo danas sam vodila razgovor sa drugaricom vezan za ovu temu...Vjera bi trebala biti nas pokretac...

Comment by grlica (06/25/2009 17:48)

[Одговори]

*анам
Добро јутро, АнаМ! Прво сам свратила на твој блог да те поздравим па ондаК и овди! А буде по вери нашој, без сумње...*****

Comment by pricalica (06/25/2009 18:46)

[Одговори]

*каспер
Не потребује сваки пост расписивање, као ни много шта друго у нашем животу да буде коментарисано. Неке ствари се једноставно оћуте у сагласности... или неслагању.

Comment by pricalica (06/25/2009 18:48)

[Одговори]

*јеленче
Немој да ја морам одавде потезати до тебе, Име! Пази шта (не)чиниш! ****

Comment by pricalica (06/25/2009 18:49)

[Одговори]

*домаћица
Ово је предивна прича о томе како човек није тек послушник Бога већ саучесник Његов што недвосмислено руши сваку чак и помисао о томе да је подређен судбини. А већ смо једном напоменули да је Промисао Божији тај који управља васељеном, видљивим и невидљивим светом. Бити везан судбином значи немати слободу да бираш, а ми, самим тим што чинимо и лоше, сведочимо да имамо слободу да бирамо.
Хвала, Домаћице, за коментар, који ме је натерао у созерцање. Поздрав!***

Comment by pricalica (06/25/2009 18:55)

[Одговори]

*грлица
Да, али као што каже Свети Апостол: вера није свију. И овде су сви веровали, само што су родитељи веровали овој незнанки, а ћерка Богу. Зато и каже Господ: неће сваки који ми говори Господе, Господе, ући у Царство Небеско, већ онај који верује у Мене. Поздрав, Птичице, теби и твојој пријатељици и мудром зборењу.

Comment by pricalica (06/25/2009 18:57)

[Одговори]

Волим ове твоје приче о саучествовању и слободном избору, јер је свака од њих дирљива и испуњена вером.

Comment by Ви (06/29/2009 23:02)

[Одговори]

*Ви
Живот сам сведочи истинитости правоверја и кривоверја и по том питању немам дилеме никакве. Свако од нас записан је у Светом Писму и како год се према њему равнали, тако нам и бива. Поздрав, драга Ви!**

Comment by pricalica (06/30/2009 17:54)

[Одговори]

That’s a great point to bring up. There are certainly a lot of details like that to take into consideration. I offer the thoughts above as general inspiration but clearly there are questions like the one you bring up where the most important thing will be working in honest good faith. I don’t know if best practices have emerged around things like that, but I am sure that your job is clearly identified as a fair game if you are commenting as an individual.220-701 exam

Comment by 642-825 exam (01/18/2010 06:53)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме