Понедељак, Јул 09, 2018

Погрешне представе и последице

Кум је био прошлог викенда на прослави матуре. То вече је на прославу дошла и жена, која је попила пиће а недуго затим је позвала такси и отишла кући.

Прослава ко прослава, а онда су се сутрадан састали на репризу. Дошла је и та жена. Сад као трезни причали су о стварном животу.

И прича та жена: њен муж је отишао да ради преко. Зарађује 1350 евра и живи у изнајмљеном станчићу који плаћају 800 евра. 250 евра је храна и 300 евра им остане за авионску карту једном месечно. Она и деца су сад овде. Муж кад дође он је увек уморан, или гледа телевизор, или иде са друштвом у провод. Почиње озбиљно да смета жени и деци. И каже жена: "Камо лепе среће да никад нисмо отишли тамо; боље да смо и овде натезали крај са крајем, али да смо остали породица. Ово је пасји живот."

Закључак свих је био да је заједница срж опстанка и породице и друштва.

*

Нас преваре цифре. 1350 евра тамо је отприлике 40000-50000 овде. То није недостижна цифра, нарочито данас кад недостаје толико мајстора. Чак ни аутомеханичар није мајстор, он не познаје електронику и томе слично. Али овде можеш много више са мање новца него тамо са пуно. Јер тамо недостаје битан фактор: човек! Овде још имаш свог човека, комшију, кума, пријатеља. Тамо све мораш да платиш, чак и селидбу, на пример. Овде можеш и кућу да направиш, тамо не. 

*

Има ли оправдања за мигранте и миграције?

Немачки народ устаје у борбу против све већег броја миграната (пуштају њих и Мађари, само да се народ не досети, али их не примају тако ревносно као ми), али и амерички. Али да оставимо по страни за тренутак ово питање и позабавимо се реалношћу. Да ли би Немац хтео да копа канале? Американци неће да беру наранџе. Дакле, није све само ствар политичара већ и нашег лицемерства. Ако имаш користи од јефтиног роба, многи ће га узети. И сви ће мислити само на мање издатке, а за то време нестајеш као народ. 

Вучић, са тв дизниленда, грди народ јер неће да бере воће у сезони за неку дневницу. То је прича партизанке Маре. Народ не може да живи само сезонски. Али му он отвара тржне молове и фонтане али не и фабрике. 

Зато је овде направљен идеалан систем за нужност прихватања миграната, а што је мигрант млађи министар добија веће паре, а социјала их продаје народу за прихватљиву цену. Нема ту хуманости, почев од врха. Осећате ли ви хуманост иког у влади на својој кожи? Па ако је нема према вама, како ће је бити према мигрантима. Све је само корист и нужност. Али докле, питање је, и по коју цену? 

 

migranti [Одговори]

Pre neku gudinu gledam u jednom prilogu o Nemackoj, kako propadaju zasadi jagoda posto njihovi poslodavci imaju zakonsku obavezu da zaposle 40% Nemaca. Kako Nemci nece da rade takve poslove, jagode propadaju jer zaposleni stranci ne mogu da stignu da oberu. Kod nas se razvio mit (ili nam se vesto namece) kako smo mi Srbi neradnici a Nemci i drugi zapadnjaci vredni. To nam namece i sadasnji predsednik, koji ironije li, nikad nista u zivotu nije radi osim sto se bavio politikom.
Nas narod mozda ima puno mana ali da smo neradni to ne mogu da priznam. A evo citam, posto su dali siln novac okupatorskim firmama da "investiraju" ovde, tj. da pozatvaraju domace fabrike, sad daju novac migrantima da pokrecu sopstveni biznis. Porodice migranata ce dobijati od 200.000 do 1.400.000 dinara za obnovu seoskih domacinstava. A nasi ljudi ce da umiru od gladi, posto stranci zatvaraju firme za koje su dobili novac da investira a sela opustela i za obnovu dedovskih imanja jednostavno nemaju sredstava. Da li je ovo neko mogao da zamisli i u najludjim snovima pre dvadeset godina. Postojil li drugo objasnjenje sem Bozije kazne srpskom narodu, da nas Bog kaznjava kao Jevreje nekad?

Comment by ana (07/11/2018 18:58)

[Одговори]

ана
Ништа се ово не би догађало да ми нисмо олошали. И зато треба чињеницама гледати у очи. Историја јеврејског народа у Старом завету је поучна за све. Има ли за нас оправдања поред чињенице да у Војводини има највише народних кухиња, на пример? То говори много. И нема ту кривице Оца ако деца неће да слушају.

Comment by pricalica (07/19/2018 19:47)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме