Субота, Мај 04, 2019

Наша планета 2019

Под маском бриге за планету и очување флоре и фауне снимљен је овај серијал где ћете моћи извесно да пратите линије очувања појединих ресурса, што и јесте главни циљ. Зато будимо трезвени, јер одређене идеје, које заиста имају оправдање, могу лако бити уперене против вас. Ту спада и "Отворено друштво" за бригу о концентрацији угљен диоксида.
 
Да нам неко соли памет о биологији, физици, хемији или каквим другим природним наукама, то нико не би гледао, ни слушао. Али пустите нешто забавно или подешено већини (јер само мали и, углавном осамљен број људи може јасније да сагледа суштину) и људи ће се упецати (сетите се Јасеновца, не треба више). Сви медији окренути су нашим болесним и све болеснијим страстима.
 
За оне који желе и даље да уче и расту, али с разумевањем, препоручујем овај серијал који се полако и преводи.
 
 
 
 

[Одговори]

У једном делу Јужне Америке , у време одређене струје, долазе да се хране и размножавају на једном месту пет милиона птица. Све те птице лове - инћуне. Али земља мора да окрене цео круг и да се сва исповезује за само тај један догађај (а колико ли их је тек?). Тешко је одредити који је први корак, али очигледно да није реч о еволуцији, већ интелигенцији која о свему и сваком (црву на дну океана) премишља. Дакле, у склопу ствари диже се ветар у пустињи и кишни облаци носе на милијарде тона прашине, од које један део заврши у леденим морима Арктика. То је храна за ситни планктон и друге организме и алге којима се хране рибе, китови, пингвини... Међутим, Арктик се топи драстично и предвиђања су да до 2040. године од леда неће остати ни мрва. А кад се топи лед, подиже се ниво вода и огромне количине слатке воде мешају се са морском водом што мења баланс и равнотежу и угрожава настанак потребне струје за развој птица. Не само то: на једном омањем руском острву сада се гурају стотине хиљада моржева. То је потпуно неприродно, јер моржеви нису бића земље већ леда. Али лед све више постаје равна плоча, што отежава и фокама, и белим медведима и моржевима да праве склоништа и да лове. Штавише, услед гурања и смртоносних стампеда, моржеви су принуђени да се пењу на стење. Али, уместо одмора, већина њих, који слабо виде на земљи али могу да њухом осете своју браћу у мору, падају са стена у - смрт. То су неке од чињеница из серијала о нашој планети. А да не говоримо о томе да тај бели ледни покривач прави над земљом штит од Сунца, док га тамне дубине морске привлаче и загревају земљу и мора...

Comment by pricalica (05/05/2019 22:50)

[Одговори]

Ljudi teško shvataju da im je ova planeta potrebna, a da oni njoj NISU potrebni.

Comment by lastavica (05/06/2019 06:23)

[Одговори]

Мислим да ћемо то увидети врло брзо на разне начине.

Comment by pricalica (05/07/2019 09:03)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме