Субота, Јун 24, 2017

Сталкер (1979)

 

Режија: Андреј Тарковскиј
У овом филму, урађеном по мотивима приче браће Стугацки „Пикник поред пута“, радња се дешава у некој забрањеној Зони, где по гласинама, постоји соба у којој се испуњавају све жеље. Ка тој соби упутили су се познати Писац и поштовани Професор, сваки са својим разлозима, о којима један другом не говоре. А туда их води Сталкер „водич кроз Зону“, за кога се споре да ли је луд или је проповедник неке нове вере.

 

Филм са преводом можете погледати овде

[Одговори]

Тарковски:
“Шта је, дакле, тема која одзвања кроз Сталкера? Најопштије говорећи, то је тема људског достојанства; шта је достојанство и на који начин цовек пати уколико нема самопоштовања.
Дозволите ми да подсетим читаоца да се ликови у филму налазе на путу у Зону, њихов циљ је једна соба у којој ће, као сто нам је речено, свакоме бити испуњена његова најтананија жеља. И за време ризичног пробијања преко чудних пространстава Зоне, предвођени Сталкером, Писац и Научник у једном тренутку слушају истиниту причу или само легенду коју им прича њихов водич, о једном другом Сталкеру, коме је дат надимак Бодљиковац. Он је отишао на тајно место да моли да му брат, који је убијен његовом кривицом, буде враћен у живот. Међутим, када се вратио кући, Бодљикавац схвата да је постао баснословно богат. Зона је испунила ону жељу коју је он у стварности пожелео свим срцем, а не ону за коју је мислио да му је најдрагоценија.
И Бодљикавац се обесио.
И тако су два човека постигла свој циљ. Прошли су кроз много тога, размишљали о себи, дошли до нове самопроцене: и немају храбрости да прекораче праг собе до које су, да би дошли, ризиковали животе. Схватили су колико су несавршени на трагичном, најдубљем нивоу свесности. Они су скупили снагу да погледају у саме себе – и били ужаснути; али им је недостајало духовне храбрости да у себе поверују.
Долазак Сталкерове жене у кафану у којој се одмарају суочава Писца и Научника са загонетном и њима несхватљивом појавом. Ту, пред њима је жена која је просла кроз нечувену беду због свога мужа а има са њим и болесно дете; али га она и даље воли истом несебичном, непромишљеном оданошћу као када је била млада. Њена љубав и њена оданост су оно последње чудо које може бити постављено насупрот неверовању, цинизму, моралном вакууму који трује модерни свет, чије су жртве и Писац и Научник.”

Comment by pricalica (06/25/2017 16:50)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме