Петак, Фебруар 12, 2010

Богородица Казанска

 

 

 


 

 

ЧУДЕСА КАЗАНСКЕ ИКОНЕ МАЈКЕ БОЖЈЕ


Била је зима 1941. године. Немци су се приближавали Москви. Русија се налазила на ивици катастрофе. Тих дана скоро нико није веровао у победу. Нису знали шта да раде, видели су само пропаст, свуда је била само паника, страх, очајање. Када је почео велики Отаџбински рат, патријарх антиохијски Александар Трећи обратио се посланицом хришћанима целог света за молитвену и материјалну помоћ Русији. Тада је руској земљи остао само веома мали број истинских пријатеља. Постојали су велики молитвеници и у Русији, такви као јеросхимонах Серафим Вирицки. Хиљаду дана и ноћи се молио он за спасење земље и народа Русије у тим најтежим годинама, када су земљу притискали непријатељи. Али као и 1612. године Промислом Божјим ради пројављивања воље Божје и одређења судбине народа и земље Русије био је изабран пријатељ и молитвеник за њу из братске Цркве - митрополит Ливанских гора Илија (Антиохијска патријаршија). Он је знао шта значи Русија за свет; знао је и зато се увек молио за спасење руске земље, за просветљење народа. После апела Александра Трећег, митрополит Илија је почео ватрено и свим срцем да се моли за спасење Русије од пропасти, од непријатељске најезде. Одлучио је да се затвори и да моли Мајку Божју да му открије чиме се може помоћи Русији. Он се спустио у камено подземље, куда није допирао ниједан звук са земље, где није било ничега осим иконе Мајке Божје. Владика се тамо затворио, није јео, није пио, није спавао, већ се само клечећи молио пред иконом Мајке Божје испред које је горело кандило.

 

 

 

Сваког јутра владици су доносили извештај са ратишта о броју убијених и о томе докле је дошао непријатељ. Након три дана бдења јавила му се у огњеном стубу Сама Мајка Божја и објавила да је изабран он, истински молитвеник и пријатељ Русије, да би пренео заповест Божју за земљу и руски народ. Ако све што је било заповеђено не буде испуњено, Русија ће пропасти. "У целој земљи морају бити отворене цркве, манастири, духовне академије и богословије. Свештеници морају бити враћени са фронтова и из затвора, треба да почну да служе. Сада се припремају да предају Лењинград; он се не сме предати. Нека изнесу", рекла је Она, "чудотворну икону Казанске Мајке Божје и нека је пронесу у литији око града, тада ниједан непријатељ неће ступити на његову свету земљу. То је изабрани град. Испред Казанске иконе треба одслужити молебан у Москви; затим она треба да буде у Стаљинграду, који се не сме предати непријатељу. Казанска икона треба да иде са војском до граница Русије. Кад се рат заврши, митрополит Илија треба да дође у Русију и да исприча о томе како је она била спасена".

 

 

 

Владика се повезао са представницима Руске цркве и са совјетском владом те им пренео све што је било заповеђено. И сада се у архивама чувају писма и телеграми која је митрополит Илија слао у Москву. Стаљин је позвао митрополита лењинградског Алексија (Симанског), месточувара патријаршијског престола митрополита Сергија Страгородског и обећао да ће испунити све што је пренео митрополит Илија, јер више није видео никакву могућност да спасе положај. Све се догодило онако како је било и проречено.

Није било снаге да се непријатељ заустави. Била је страшна глад, свакодневно су умирале хиљаде људи. Из Владимирске саборне цркве изнели су Казанску икону Мајке Божје и обишли с њом у литији око Лењинграда - град је био спашен. Многима је и до дан данас несхватљиво како се одржао Лењинград, јер помоћи му није било: оно мало што су довозили била је само кап у мору. Ипак, град је издржао. Поново су се потврдиле речи које је светитељ Митрофан Вороњешки рекао Петру Првом о томе да је град св. апостола Петра изабрала Сама Мајка Божја и док је Њена Казанска икона у граду, и док постоје молитвеници, непријатељ не може ући у град. Ето зашто Петровграђани тако поштују Казанску икону Мајке Божје. Она је све време, од оснивања града, била његова Заштитница, као и целе Русије.

 

 

 

Занимљиво је и то да је блокада Лењинграда била прекинута на дан празновања св. равноапостолне Нине, просветитељке Грузије. После Лењинграда Казанска икона је почела свој поход по Русији. И Москва је такође била спасена чудом. Пораз Немаца код Москве, то истинско чудо, јављено је молитвама и заузимањем Божје Мајке. Немци су панично бежали, гоњени ужасом, путем су остављали технику и нико од немачких и руских генерала није могао да схвати зашто се то догодило. Волоколамски пут је био слободан и ништа није сметало Немцима да уђу у Москву. Затим су Казанску икону превезли у Стаљинград.Тамо се испред ње одржавала непрестана служба - молебани и помени погинулих војника. Икона је стајала усред руске војске, на десној обали Волге, и Немци нису могли да пређу реку какве год напоре улагали. Био је тренутак кад су браниоци града остали само на малом комаду земље уз Волгу, али Немци нису могли да их униште јер се тамо налазила Казанска икона Мајке Божје.

Славна Стаљинградска битка почела је молебаном управо испред те иконе и тек после тога био је дат сигнал за напад. Икону су довозили на најтеже делове фронта, тамо где су биле критичне ситуације, на места где су биле припремане офанзиве. Свештенство је служило молебане, војнике су шкропили светом водицом. Како су сви са дирнутошћу и радошћу прихватали све то! Дошло је време славне руске старине! Какви су били молитвеници на руској земљи! И Мајка Божје је њиховим молитвама терала непријатеље, уносећи ужас у њих. Приче о чудесним случајевима чуле су се и од многих бораца на ратишту, рачунајући ту и оне који нису веровали у Бога.

 

 

 

Треба испричати о једном таквом сведочанству заузимања и помоћи Мајке Божје. Догодило се то за време напада на Кенигсберг 1944. године. Ево шта прича официр који се налазио у самом центру догађаја битке за овај град-тврђаву: "Наша војска је већ била потпуно преморена, а Немци су још увек били јаки, губици су били огромни и тасови на ваги су се колебали, могли смо тамо да доживимо страшан пораз. Наједном видимо: дошао је командант фронта, са њим много официра, а са њима свештеници са иконом. Многи су почели да се шале: Ево довезоше попове, сад ће они да нам помогну... Али командант је брзо прекинуо све шале, наредио је свима да се построје и да скину капе. Свештеници су одслужили молебан и пошли са иконом на линију фронта. Ми смо са недоумицом гледали: куда они иду овако? Све ће их побити! Немци су тако страшно пуцали да је то био прави ватрени зид! Али они су спокојно ишли у ватру. И наједном је пуцњава са немачке стране у једном тренутку прекинута. Тада је био дат сигнал - и наша војска је почела општи напад на Кенигсберг с копна и с мора. Догодило се нешто невероватно: хиљаде Немаца је гинуло и хиљаде њих се предавало! Како су затим сви заробљеници причали: пред сам руски напад "на небу се појавила Мадона" (тако они називају Богородицу), Коју је видела сва немачка армија, и свима је оружје апсолутно отказало послушност - нису могли да испале ниједан метак. Онда је наша војска, пробивши жичане препреке, лако сломила отпор и заузела град који је до тада био неприступачан, а ми трпели велике губитке. За време овог јављања Немци су падали на колена и многи су схватили о чему се ради и Ко помаже Русима!".

И још једна чињеница. Кијев - мајку руских градова - ослободила је руска војска 22. октобра - на дан празновања Казанске иконе Мајке Божје (по црквеном календару, или 4. новембра по новом). И то је било веома значајно за руски народ: одатле је почела Русија, ту се догодило крштење руског народа, који је заувек изабрао хришћанство и православну веру. Сва истинска сила и сва истинска срећа руског народа је у православној вери! Двадесет хиљада храмова Руске православне цркве је било отворено у то време. Тада се молила сва Русија! Молио се чак и Јосиф Стаљин, о чему постоје сведочанства.


Из књиге "Небески Јерусалим и велики Вавилон"

 

+ + +

 

Стаљин је после рата испунио дату реч и у октобру 1947. године, позвао митрополита Илију у Русију. Бојао се да не испуни налоге Пресвете Богородице, зато што су се остварила сва пророчанства предана преко владике Ливана. У Москви су га дочекали уз највише почасти. Приликом његове посете Лењинграду, улице око Владимирског саборног храма биле су закрчене народом. Митрополиту Илији су поклонили икону, крст и панагију украшену драгим камењем из свих делова земље, чиме је симболично цела Русија учествовала у поклону. Стаљин је лично организовао израду панагије и крста ангажујући најискусније јувелире у држави. Када је митрополит Илија изашао из Владимирског саборног храма, из 200.000 грла заорио се тропар „Заступнице усрдна...''.

Данас се чудотворна Казанска икона Пресвете Богородице чува у Владимирској цркви у Санкт Петербургу и представља знамење благодатног покрова Царице Небеске.

 

 

 

 

[Одговори]

sve ove priče pročitah prvi put... ali i sam pogled na ikone mnogo šta objašnjava.
a pesmica je prelepa.
Prijatno!

Comment by domacica (02/12/2010 15:33)

[Одговори]

čitao sam ovo ranije. i ovo mi je jedna od najverovatnijih i najčudesnijih priča...
;)))

Comment by suky (02/12/2010 15:52)

[Одговори]

Nisam ovo pre ni cula ni procitala, ali sam sigurna da je tako. Ikone su predivne, Rusi imaju najlepse ikone. Svako dobro.

Comment by kuglof (02/12/2010 16:20)

[Одговори]

*домаћица
То је историја која се зна, али из неких разлога прећуткује. А песма је заиста дивна и свира се на свим прославама где се слави победа Русије.

Comment by pricalica (02/12/2010 16:27)

[Одговори]

*Шуле
А знаш ли за Шабац и бомбардовање Србије, када је икона Тројеручице штитила град?

Comment by pricalica (02/12/2010 16:28)

[Одговори]

*куглоф
Слажем се, Миро, и ја сам поборник руских икона. Ваљда због боја, хе, хе. Свако добро и теби.

Comment by pricalica (02/12/2010 16:30)

[Одговори]

ne, ne znam za Šabac.
znam da je pre bombardovanja obišla celu Srbiju. i da uvek pred neku veliku muku obilazi Srbiju.

Comment by suky (02/12/2010 16:34)

[Одговори]

Ту се зауставила управо пред бомбардовање и ту ниједна бомба није погодила град. А оборен је и невидљиви авион. Због тога су Шапчани наручили копију из Хиландара.

Comment by pricalica (02/12/2010 16:36)

[Одговори]

Svojevremeno sam imala knjigu Ikone, bila je jako retka. Onda je moj kolega poceo da radi ikone (obucavao se u grckom manastiru) i molio me da mu prodam knjigu. Nisam htela da je otudjim, ali je on tako usrdno molio, da sam mu na kraju knjigu poklonila, a on je meni za uzvrat uradio dve ikone. Malo me sramota da kazem, ali ponekad zazalim, nedostaje mi knjiga. Tesi me jedino sto znam da je njemu potrebnija za njegov rad.

Comment by kuglof (02/12/2010 16:38)

[Одговори]

takvih stvari nema na televiziji i u novinama...

Comment by suky (02/12/2010 16:38)

[Одговори]

*куглоф
Па добро, то је онако људски да нам нешто лепо недостаје, али је твоја књига уписана у икону, тако да је ту, крај тебе. Живописана! Стога, радуј се, Мирче!***

Comment by pricalica (02/12/2010 16:43)

[Одговори]

*шуле
Па зна се чија је тв и коме је потребна...***

Comment by pricalica (02/12/2010 16:44)

[Одговори]

Uvek je lepo procitati ovakvu pricu.
Hvala.

Comment by casper (02/12/2010 17:04)

[Одговори]

Hvala ti, sad mi je lakse!

Comment by kuglof (02/12/2010 17:07)

[Одговори]

*каспер
Хвала теби на пажњи и коментару, драга. Поздрав!***

Comment by pricalica (02/12/2010 17:13)

[Одговори]

*куглоф
Ето, Богу хвала кад јесте и Пресветој Мајчици. Све на радост да нам буде. Грлим!***

Comment by pricalica (02/12/2010 17:14)

[Одговори]

Слава Богу!

Comment by jowanka (02/12/2010 21:35)

[Одговори]

Pozdrav!

Comment by Jovan s.s. (02/12/2010 22:23)

[Одговори]

СЛАВА БОГУ И ХВАЛА БОГОМАЈЦИ НА УКАЗАНОЈ МИЛОСТИ! И ТАКО ТО СВЕ У ПРИЧАМА БИВА ДА БИ И ДЕТЕ РАЗУМЕЛО ДА ВЕРА ГРАНИЦА НЕМА.

Comment by dragmic (02/12/2010 23:34)

[Одговори]

*јованка
Добро нам дошла, Јованка! А Богу хвала и слава, заиста, и Пресветој Богомајчици! Свако добро.**

Comment by pricalica (02/13/2010 19:28)

[Одговори]

*Јован с.с.
Поздрављам и ја тебе!***

Comment by pricalica (02/13/2010 19:29)

[Одговори]

*драгмиц
Добродошлица и за тебе! Придружујем се твоме славословљу Богу и Богомајци и захваљујем се на лепом коментару. Свако добро.***

Comment by pricalica (02/13/2010 19:30)

[Одговори]

ВЕРУЈЕМ!
Много је чудотворних икона у Русији, али ова је, као што си детаљно објаснила, нешто сасвим посебно.
Уживала сам читајући овај текст.

Comment by Ви (02/13/2010 19:59)

[Одговори]

ВЕРУЈЕМ!
Много је чудотворних икона у Русији, али ова је, као што си детаљно објаснила, нешто сасвим посебно.
Уживала сам читајући овај текст.

Comment by Ви (02/13/2010 19:59)

[Одговори]

*Ви
Верујем и више него ми остали, будући да си посетила Казански сабор, о чему си писала у својој књизи "Из Русије с љубављу". А све у вези са Пресветом Богомајком је пречудесно и вредно спомена.***

Comment by pricalica (02/14/2010 00:01)

душа [Одговори]

Бог је Љубав!
Ко у љубави стоји,у Богу стоји
и Бог у њему стоји

Comment by Слободан (11/06/2010 20:22)

[Одговори]

*Слободан
Управо тако, Слободане. Бог ти добра дао и добро нам дошао!***

Comment by pricalica (11/08/2010 18:36)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме