Недеља, Август 30, 2009

Шарен град

two-roads 

 

Погледај, Теодуле, како се шарени свет око нас. Како се све шарени у разним бојама и облицима и мерама и размерама. И доле на земљи и горе на своду небесном. Шта је све то до прашина, исто као и моје и твоје тело, и моје и твоје очи, и моје и твоје срце?

Ваистину овај свет је Шарен град. Ко га сагради? Како га сагради? Због чега га сагради? То су три мучећа питања, и четврто не постоји. Ми знамо једино да га сагради из прашине.

Висине и низине су од прашине и прашина, венци планински и равнине подпланинске, шуме и стене, траве и цвеће, градови и дворови - све је од прашине и све је прашина. И људи; да, и људи. Седећи на овој прашини, ко зна на чијем лицу седимо, или на чијим очима, или на чијем срцу. Ветар је могао дићи прашину од мртвих тела и развејати по свету. И то је свакако учинио; и непрестано чини. Ветар је једна сила, која ни живе ни мртве не оставља на миру. Ветар спољашњи и - ветар унутрашњи.

И прашина је сила. Управо све силе природне налазе се у прашини. У њој је и земља и ветар и огањ и вода. У њој је и магнетизам и електрина. У њој су и молекули и атоми и електрони и протони, и још привлачна и одбојна снага. Неприметно она прима зраке из васионских светила, и неприметно сама зрачи. Као да прима дар и даје уздарје; или прима поздрав и отпоздравља. Кажу, ко би разумео једну трун прашине разумео би васиону.

До сад нико није разумео. Да ли ће ко икад разумети? Дељењем и уситњавањем људи су хтели разумети прашину. Но што год су долазили до мањих делова, наилазили су на већу тајну, на веће чудо. Најситнији делови једне труни прашине исто су тако велико чудо као и највеће звезде у васиони. Оно што људи виде кроз телескоп и микроскоп подједнако запрепашћује. Кад испитивачи мисле да су на крају, они су на почетку. Раздаљина између знаног и не знаног не смањује се никако; не, него расте. На лавиринту живота и бића људи нису могли сами од себе досад напипати ни врата ни прозор. Наилазе непрестано на нове окуке и превоје и вијуге; овде у овом лавиринту светском, али никако на врата или прозор.

Да ли Шарен град има врата и прозоре? Да ли има кључеве, и ко држи кључеве Шарен града у рукама? То су прастара питања, која ни у једном покољењу нису излазила из ума нити силазила са језика људских. Једно је само било за све јасно: да се из прашине дижемо и у прашину сручујемо. Колевка никад није могла заситити гробље; нити се гробље могло одупрети ветру, да његову прашину дигне и употреби за нова тела.

Сунце показује различитост; мрак уједначује све. Облачна ноћ уједначује све као гроб. И у таквој ноћи Шарен град се не шарени. Тако и будан човек види различност, док човек успаван све уједначује као ноћ, као гроб. Зар не слутиш, Теодуле, да и у човеку има нешто и као сунце и као мрак? Како би иначе човек имао и особину сунца да разликује и особину ноћи да уједначује?

Шта је то прво а шта друго у човеку? И ово је прастаро питање житеља Шарен града и путника у лавиринту. Питање глодано но несварено; решавано но нерешено. То питање збуњује све који, као ја и ти до сад, говоримо о човеку само као о прашини. Јер изгледа да прашина бића људског није све прашина, и да она скрива нешто у себи што није прашина. Нешто што се малко диже изнад прашине као дављеник изнад потопа; што контролише прашину, што чак и влада над прашином.

Ај, Теодуле, морамо поћи у неку старију прашину. Ова на којој седимо сада изгледа да је млада, да је ветром скоро навејана, и да су људи на њој мало размишљали, те мало њених тајни докучили. Пођимо дакле у Индију, у земљу мајку свих философија, свих мисаоних напора и свих заблуда пре очекиваног Месије света.

Из књиге Светог Владике Николаја "Теодул"

 

 

[Одговори]

Mlada je prašina na kojoj sedimo, još se ni slegla nije. Možda nam i smeta da vidimo dokle bi mogli...

Comment by poluuspavanka (08/30/2009 21:45)

[Одговори]

*полууспаванка
То само тако изгледа, а опет, ни време није нешто поуздано да се можемо уздати у њега, тако да нам ветром подигнута прашина заиста може приредити свашта, чак и нешто што ће поглед да збуни, хе, хе...

Comment by pricalica (08/30/2009 22:48)

[Одговори]

Ma šta pametno reći. Svako novo otkriće otvara još stotine pitanja. Ipak tu je vjetar bilo unutrašnji ili onaj drugi, malo zakovitla i vrati nas na početak.
pozdrav

Comment by mandrak72 (08/30/2009 22:54)

[Одговори]

Onda ćemo da žmurimo i prepustimo se vetru!

Comment by poluuspavanka (08/30/2009 23:01)

[Одговори]

Onda ćemo da žmurimo i prepustimo se vetru!

Comment by poluuspavanka (08/30/2009 23:01)

[Одговори]

*мандрак
Ма како смешно изгледало, у суштини јесте тако, хе, хе. Поздрав, приповедачу, баш си недостајао. Мало сам ти и блог оговарала а видим и нову причу. Ето ме чим стигнем! Поздрав!**

Comment by pricalica (08/30/2009 23:02)

[Одговори]

*полууспаванка
... да нас носи, јали у висине, јали стрмоглавце, хе, хе...

Comment by pricalica (08/30/2009 23:03)

[Одговори]

Nije me bilo, pa me sad ima. Nadam se da mi blog nije dospio na loš glas. hahaha
pozdrav

Comment by mandrak72 (08/30/2009 23:04)

[Одговори]

*мандрак
Ма не, то сам те мало рекламирала, хе, хе... А лепо је видети да те има.******

Comment by pricalica (08/30/2009 23:22)

[Одговори]

pozdrav rode...
mnogo mi se svidela priča o Bogorodici i monahinji...
:)))))

Comment by suky (08/31/2009 08:54)

[Одговори]

*Шуле
Отпоздрављам, радости! А ако ти се прича допала, онда ти од срца препоручујем ту књигу где су исписана два предивна житија: мати Макарије и светог Теофила јуродивог. Издање је хиландарско. Грлим!**

Comment by pricalica (09/01/2009 06:24)

[Одговори]

"Најситнији делови једне труни прашине исто су тако велико чудо као и највеће звезде у васиони. Оно што људи виде кроз телескоп и микроскоп подједнако запрепашћује."
..."И нема ничег новог под капом небеском", само смо ми нови, и ту смо да бисмо поставили иста питања и добили одговоре на само нека од њих.Но, најважније је да смо доспели у Шаренград, без обзира што знамо куда сви идемо.
Недостојно је рећи било шта о лепоти овог текста, мудрости аутора и Причалицином избору за овај пост, осим: Хвала.

Comment by Ви (09/01/2009 22:45)

[Одговори]

*Ви
Истина увек говори простим језиком, да је могу подједнако разумети и богат и сирома`, било духовно било материјално и у тој њеној простоти се и скрива њена лепота. Драго ми је, Ви, да ти се допао, јер су таква сва дела Светог Николаја и тешко је било шта посудити, а да се не препоручи све. Љубим.***

Comment by pricalica (09/01/2009 22:52)

[Одговори]

svako je zrnce prašine odgovor na neko pitanje. samo treba znati odgovor razumeti. i usvojiti.
Prijatno!**

Comment by domacica (09/02/2009 09:18)

[Одговори]

*домаћица
Може и тако! Дивно! Поздрав!**

Comment by pricalica (09/03/2009 19:25)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме