Понедељак, Новембар 11, 2013

Доживљаји Пинокија

 
Цртани снимљен према бајци А.Н. Толстоја „Златни кључ“. Стари верглаш, од чаробне цепанице, прави дрвеног дечака и даје му име Пинокио. Желећи да Пинокио расте као и сва друга деца, он му купује уџбеник за школу. Али уместо да оде у школу, Пинокио завршава у Земљи Будала...
 
Уколико желите да филм погледате у бољој резолуцији, кликните овде
 
 

[Одговори]

Izgleda da je Pinokio prvo morao da pohađa školu života, da nauči važne lekcije, da se sapletne, možda padne, ali i ustane i to sve otrese sa sebe, i onda krene u ,,ovu,, formalnu, da ne kažem običnu školu.
Ova prva je daleko teža za savladati, ali i ovladati njome, da ne kažem ,,hendlati,,.

Comment by m (11/14/2013 09:33)

[Одговори]

Bukvar je za mene uvek bio najukrašenije i najlepše učilo, ali nije slučajno da ga je Pinokio prodao,jer tu sem slova, uputstava i recepata za život nema.

Comment by m (11/14/2013 09:43)

[Одговори]


Пре неки дан сам погледала италијанску верзију филма, у којој Пинокија глуми (и режира филм) Роберто Бенињи и морам рећи да је ово што си ти приметила, а са чиме се слажем, још израженије. Не само то, већ Пинокија доживљавам као изузетно вредно дело с хришћанске тачке гледишта. Мени, лично, је у детињству много недостајало хришћанско васпитање. Тек са њим је лакше и учити и свет разумети.

Comment by pricalica (11/14/2013 18:35)

[Одговори]

A ja sam pre neki dan kupila knjigu Pinokio. Eto, baš neverovatno da si ti u istom trenutku postavila crtać i da se to lepo poklopi čitanje i gledanje. Svim srcem sam na strani Pinokia, strašan je to ne lutak, već dečak. A što se tiče hrišćanskog obrazovanja, ta nauka (najvažnija)se u detinjstvu i ne može izučiti, mada jeste tačno da je za nju potrebno detinje srce. Možda se dobiju neke smernice u detinjstvu, ali to putovanje kreće mnogo kasnije.

Comment by m (11/15/2013 11:56)

[Одговори]


Мораћу и ја да је потражим за личну библиотеку. :)
Морам признати да од кад сам погледала обе верзије филма баш интензивно размишљам о виђеном. Наравно, слажем се са тобом да се у детињству добију смернице за све оне лекције које касније следе. У ствари, та дрвеност наша под руком једног столара (Христос је био тог заната) мора да прође обраду преко потребну за омекшавање тврдокорности. Пинокио има добро срце (Господ погледа и добро беше све) али тело треба дати под власт души а не обратно. А смирење детиње радозналости и испитивање граница јесу све лекције искушења.
Плава вила ми је као вера, нада и љубав.
Заиста, много интересантно за размишљање.

Comment by pricalica (11/15/2013 20:47)

[Одговори]

Bez da reklamiram,knjiga je mnogo lepa, ima da se kupi na kioscima, zove se Zlatni ključić i veoma je lepo ilustrovana. To je edicija od tri knjige, Konjić grbonjić, Snežna kraljica i Zlatni ključić
Sve si lepo napisala, slažem se

Comment by m (11/15/2013 21:30)

[Одговори]


Дивна едиција, судећи по насловима. Али не могу да се отмем размишљању: да ли је неко коначно превео "Снежну краљицу" служећи се оригиналом? Овде сам на блогу већ писала о томе да је та бајка, из пера самог писца, ослоњена на хришћанство и Свето писмо.
Иначе, тражили смо на киосцима, али за сада књиге нисмо нашли.
У сваком случају велико ти хвала за информацију. :)

Comment by pricalica (11/18/2013 00:18)

[Одговори]

Videla sam da ima u Knez Mihajlovoj u knjižari, a priča o Pinokiu se zove Zlatni ključić,sa plavičasto tirkiz koricama, nešto prelepo izdanje Evro Giunti

Comment by m (11/18/2013 10:53)

[Одговори]

naći će knjige tebe, kao što su one mene našle, možeš ih pogledati na internetu

Comment by m (11/18/2013 11:58)

[Одговори]


Нашла сам на нету. Изгледа прелепо:
http://www.evro-giunti.com/webinar/view/zlatni_klju_i_/37964
Да ли је цена на киоску нижа?
Они су објавили и друге две књиге из ове едиције? Сад сам погледала и, ако јесу, заиста је милина видети их. Надам се да ћу их наћи, али добро је да се могу и овако купити. Хвала ти пуно! :)

Comment by pricalica (11/18/2013 19:57)

[Одговори]

Cena jeste jača, al vredi svake pare
Puno poljubaca

Comment by m (11/19/2013 09:49)

[Одговори]

Izvini opet ja, videh cenu na netu, jeftinija je u knjižarama oko 770din

Comment by m (11/19/2013 09:56)

[Одговори]


Не, није проблем цена, већ се тражи начин како доћи до ње. :)
Наравно, овако урађена књига је заиста нешто и слажем се да вреди сваке паре. Све заједно празник за очи и душу. Сад кад си ме о свему известила имам разлога да се надам како ће књига (или књиге) пронаћи своје место на полици намењеној деци и свима који ће то (п)остати. Узвраћам пољупце благодарно. :)

Comment by pricalica (11/19/2013 16:21)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме