Недеља, Октобар 11, 2015

Пожурите са чињењем добра

Рад сликара Владимира Панича

 

У Москви на Немачком гробљу постоји гроб доктора Гаса са натписом: „Пожурите са чињењем добра!“ Тај доктор је многима био познат по самилости и спремности да помогне болеснима. Ево шта се с њим догодило.

Било је тешко време и стални напади разбојника представљали су уобичајену појаву. Једном су напали и доктора Гаса. Доктор замоли разбојнике да му оставе панталоне како би могао да помогне болеснику који је становао у близини. Разбојници тада у њему препознају уваженог доктора:

- Па то је доктор Гас!

А доктор, видевши да су разумни, стаде да их саветује да оставе тај пocao и да почну да чине људима само добро.

И они дадоше реч да се више неће бавити пљачком.

 

Старац Сава Псково – Печерски

Из књиге: „Господе, Ти си живот мој!“

 

[Одговори]

Dobro, kako nam toga nedostaje... Ima ga, ali fali, ili previše upadljivo ono drugo... ;(

Comment by merkur (10/11/2015 18:54)

[Одговори]

Сад, кад и наиђемо на добро, оно нам се чини као лудост, зар не?

Comment by pricalica (10/12/2015 02:06)

[Одговори]

Предлажем Вам да прочитате "Причу старог вртлара",Антона Павловича Чехова, омиљеног ми писца.
Наравно, ако већ нисте прочитали.
Разумећете и зашто.
Срдачан поздрав.

Comment by Станимир Трифуновић (10/16/2015 20:06)

[Одговори]

Нисам имала прилику да је прочитам. Потражићу је.
Благодарим, Станимире.

Comment by pricalica (10/17/2015 23:14)

[Одговори]

Нашла сам је на нету и то на руском и енглеском језику, па се надам да сам добро разумела. Подсетила ме је на Светог Преподобног Варсонуфија:
"Због таког обиља љубави к ближњему, светом Варсонуфију би непосредно од Бога дата сила да задржава и отпушта грехе (Одговор 207), што сачињава савршенство дарова, као што он сам вели: "Савршенство дарова је отпуштати грехе, ослобађати душе од таме и изводити их на светлост" (Одговор 211). Стога и Господ дарова апостолима различне дарове пре Свога васкрсења, а ово савршенство дарова даде им после Свога васкрсења, по речима светог Варсануфија: "Разгледај у Еванђељу како је и када је Христос давао ученицима Својим различне дарове: прво, дарове исцељивања, изгоњења ђавола, а најпосле, као савршенство дарова - власт отпуштати грехе, рекавши: којима отпустите грехе, отпустиће им се (Јн. 20, 23). (Одговор 10).

И пошто се Велики Варсануфије удостоји добити овај дар - отпуштати грехе, то и рече једанпут једном болесном брату у манастиру који је тражио од њега да му опрости грехе: "Teби говори Бог, Велики Цар наш: опраштају ти се сви греси твоји" (Одговор 144). А другом приликом, једноме брату који је боловао од сушице и молио Великога Старца да му измоли од Бога отпуштење грехова, он рече: "Брате, по молби твојој Бог ти опрости све грехе твоје од детињства па све до данашњега дана. Нека је благословен Бог коме би угодно да ти опрости све" (Одговор 146).
Предивна прича, Станимире. Хвала!

Comment by pricalica (10/18/2015 13:05)

[Одговори]

...Тек реч - две о осећају одговорности, о персоналној аутономији и суверенитету личности. А све посредовано човекољубљем и непоколебљивим веровањем у људску доброту.
Поздрав Јелена.

Comment by Станимир Трифуновић (10/18/2015 15:39)

[Одговори]

Гледаћу да је прочитам преведену, јер нити краће приче, нити веће поуке, чини ми се. Још ми се допало и то што се пронађох у томе да се неке мудрости боље разумеју на језику на ком су изречене; преведене, као да губе нешто од снаге мисли и речи. О томе се код нас неки дан и повела прича, а што сам приметила са преводом неких страних песама. На нашем језику некад испадну и смешне, али на свом су добро разумљиве. И то је чудесно, зар не?

Comment by pricalica (10/18/2015 16:29)

[Одговори]

Станимире, поред све добре воље и посета библиотекама не да нисмо нашли препоручену ми причу, него нисмо нашли, што је трагедија, Чехова! Запањила сам се тој чињеници. Ово ме је оставило без текста. Препоручили су ми предстојећи Београдски сајам књига;и ја сам њима, такође.
Поздрављам те!

Comment by pricalica (10/21/2015 20:09)

[Одговори]

Да покушам нешто...
Чехов заслужује то.
И стари вртлар, такође.
Особито главни јунак.

ПС. Шокантна је чињеница да нема Чехова у библиотеци!?!

Срдачан поздрав Јелена!

Comment by Станимир Трифуновић (10/21/2015 23:04)

[Одговори]

Мене је забринуло далекосежно, јер у моје време Чехов је био присутан у библиотеци. Да ли долази ново доба где (поново) Латинка Перовић спаљује књиге по Србији?
Но, ћераћемо се још.
Свако добро, Станимире.

Comment by pricalica (10/21/2015 23:50)

[Одговори]

Чехов у Шиду.
"...Стари вртлар" пред вратима.
Поздрав Јелена.

Comment by Станимир Трифуновић (10/26/2015 19:16)

[Одговори]

Милошћу Божијом и твојим трудољубљем стигао је вртлар и до мене. Кратка прича са безброј тема за размишљање, а све и у свему - Христос.
Једном приликом је на предавању владика Атанасије Ракита поменуо једног старог човека, православца, коме су иначе усташе побили скоро све. На његово питање шта би урадио кад би сад ти злочинци дошли код њега на праг, он је одговорио: "Исто што и увек и са свима; понудио им слатко и воду, ракију." Затим је то владика дивно прокоментарисао. Тај човек је истински верник, моли се, причешћује и што човек има више Христа у себи, то је мање склон да чини зло или да размишља о њему, још мање да га се плаши. Човек испуњен Љубављу не уме да мрзи ни да повређује ближње и непријатеље.
Велико хвала, Станимире!!!

Comment by pricalica (10/26/2015 21:11)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме