Петак, Мај 06, 2011

Свети Георгије убива аждају

Свети Великомученик Георгије 

 

 

 

Не треба прећутати оно знаменито чудо које учини свети великомученик Георгије убивши аждају у Сирофиникији крај града Вирита, покрај мора, недалеко од града Лиде, где би погребено тело овог светог великомученика. То чудо изображено је разним иконома старим. А путницима који путују у Палестину показују место где се то чудо догодило. А оно се догодило на следећи начин. Крај града Вирита бејаше врло велико језеро, у коме живљаше огромна аждаја, страшан погубитељ. Излазећи из језера, она је многе људе грабила, у језеро одвлачила, и тамо их прождирала. И народ који је много пута ишао у хајку на њу, она је разгонила и побеђивала. Јер прилазећи градским зидинама она је дисањем својим испуњавала ваздух смртоносним отровом, од кога су се многи разбољевали и умирали. И беше невоља и туга и вапај и плач велики непрестано у том граду, у коме су живели незнабошци. Сви житељи, и сам цар, беху идолопоклоници.

Једнога дана сабраше се житељи града Вирита, одоше код свога цара и упиташе га: Шта ћемо чинити, јер гинемо од оне аждаје? А он им одговори: Оно што ми открију богови, то ћу вам препоручити. - И он путем откривења доби од живећих у идолима демона, тих убица душа људских, савет који саопшти житељима града. Савет овај: Да не би сви изгинули, треба сваки дан да редом дају своју децу, сина или кћер, оној аждаји за храну. Притом изјави: А кад дође ред на мене, онда ћу и ја дати своју кћер, иако ми је јединица.

Грађани прихватише овај царев савет, или боље савет демона, и одлучише да сви, и старешине и обични грађани, сваког дана дају децу своју за храну аждаји. И то на овај начин: сваки дан се имао остављати на обали језера нечији син или кћер, красно окићени. - И тако су радили, иако су много жалили и плакали за децом својом. А аждаја је излазила и јела децу. Пошто се обредише сви грађани у давању деце, дође ред и на цара. Грађани дођоше код цара и рекоше му: Ето, царе, ми смо сви по твоме савету и одлуци дали децу своју аждаји, шта сада наређујеш да чинимо? Цар им одговори: И ја ћу дати своју једину кћер, а потом ћу вам јавити што нам богови буду опет открили. Онда цар дозва своју кћер и нареди јој да се најлепше украси. И жаљаше за њом и плакаше силно са целим домом својим, али није могао да наруши одлуку, тобож божанску, а у ствари демонску, о приношењу деце на жртву. И он даде своју кћер да је одведу аждаји, као жртву богу адског бездана. А он сам са својима сузним очима посматраше из палате како је воде. И одведоше девојку на одређено место на обали језера, на коме се приносила жртва аждаји. И она стајаше ридајући и очекујући смртни час, у који је аждаја имала изаћи из језера и појести је.

И гле, по промислу Божјем, који хоће да се сви спасу и да се град тај избави и од телесне и од душевне погибли, наиђе тамо свети великомученик Георгије, војник Небеског Цара, јездећи на коњу и држећи у руци копље. И видевши девојку где стоји крај језера и силно плаче, он је упита због чега ту стоји и тако плаче. Она му одговори: Добри младићу, бежи брзо одавде са коњем својим, да не би заједно са мном погинуо. Светитељ јој на то рече: Не бој се, девојко, већ ми кажи шта ишчекујеш, док те народ издалека посматра? Девојка му одговори: О изврсни младићу, видим да си јуначан и храбар, но зашто желиш да умреш са мном? Бежи брзо са овог места. Светитељ јој онда рече: Нећу отићи док ми не кажеш истину, због чега овде стојиш и плачеш, и кога очекујеш.

Девојка му онда исприча све редом о аждаји и о себи. На то јој свети Георгије рече: Не бој се, девојко, јер ћу те ја у име Господа мог, Бога истинитог, избавити од аждаје. Она одговори: Добри војниче, не жели да погинеш са мном него бежи, и избави себе од горке смрти; доста је да ја сама овде погинем, јер и мене нећеш избавити од аждаје, и сам ћеш погинути.

Док девојка говораше то светитељу, гле, појави се из језера она страшна аждаја, и стаде се приближавати својој уобичајеној жртви. Видевши аждају, девојка крикну силно: Бежи, човече, ево аждаја долази! - Свети Георгије се прекрсти, и призивајући Господа рекавши: У име Оца и Сина и Светога Духа, полете са коњем на аждају, снажно јој зари копље у грло, пригњечи је уз земљу, а коњ је ногама гажаше. Затим свети Георгије нареди девојци да својим појасем веже аждају и води је у град као кротког пса. А народ са запрепашћењем посматрајући где девојка води аждају, стаде бежати од страха. - Онда им свети Георгије рече: Не бојте се, него се уздајте у Господа Исуса Христа, и верујте у Њега који ме посла к вама да вас избавим од аждаје.

И свети Георгије уби аждају мачем усред града, а људи извукоше њен труп изван града и огњем спалише. Тада цар тога града и сав народ повероваше у Христа и примише свето крштење. И би крштено тада двадесет и пет хиљада људи осим жена и деце. И на том месту потом би подигнута велика и прекрасна црква у име Пречисте Дјеве Богородице, кћери Небеског Цара Бога Оца, и мајке Сина Његовог, а невесте Духа Светог, у име светог победоносца Георгија, пошто је избавио ону девојку од видљиве аждаје. Он исто тако чува непорочну цркву Христову, и сваку душу православну помоћу својом од невидљивог прождиратеља у бездану ада, и од греха као од змије смртоносне.

 

Гробница Светог Георгија 

 

Но овде се додаде и друго чудо: када се потом освећивала та црква, подигнута у име Пречисте Дјеве Богородице, и у част светог победоносца Георгија, онда у знак изливене благодати божанске, потече из олтара извор воде живе, исцељујући сваку болест код свих који с вером прибегавају, у славу Онога који је извор Живота, самог Цара славе, Бога у Тројици, Оца и Сина и Светога Духа, хваљеног вавек у светима Његовим, амин.

 

Из "Житија светих за април", Светог Јустина Ћелијског

 

 

 

 

 

[Одговори]

Ја лаички, световно, а ти онако како треба причалице, духовно...

Comment by маркоантоние (05/06/2011 17:13)

[Одговори]

*маркоантоние
Ако, волим ја свакојако, а да је на добро. :)))

Comment by pricalica (05/06/2011 17:17)

[Одговори]

od dobra coeka, dobra i djela

Comment by marcoantonie (05/06/2011 17:24)

[Одговори]

*маркоантоние
Тако кажу, ал` како се добру приволети?

Comment by pricalica (05/06/2011 17:27)

[Одговори]

Христовим путем ићи и само ће нам се открити...

Comment by маркоантоније (05/06/2011 17:29)

[Одговори]

*маркоантоние
Ко зна - дела, ко не зна - научиће. :)))
Оба пута су добра, трећи не ваља, Бог да нас од Њега сачува.

Comment by pricalica (05/06/2011 17:32)

[Одговори]

ДаћеБог!

Comment by маркоантоније (05/06/2011 17:37)

[Одговори]

*маркоантоние
Амин.

Comment by pricalica (05/06/2011 17:39)

[Одговори]

Оче наш који си на небесима,
да се свети име твоје;
да дође царство твоје;
да буде воља твоја и на земљи као на небу.
Хљеб наш насушни дај нам данас;
и опрости нам дугове наше као и ми што опраштамо дужницима својим;
и не уведи нас у искушење,
но избави нас од злога.
Јер је твоје царство и сила и слава, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увијек и у вјекове вијекова. Амин.

(Мт. 6, 9; Лк. 11, 2)

Comment by маркоантоние (05/06/2011 17:43)

[Одговори]

Pričalice, ti uvek umeš na najbolji način da predstaviš svaki praznik.

Comment by sanjarenja56 (05/06/2011 21:12)

[Одговори]

ti nas tako lepo draga pricalice ucis veri, uzivanje je citati te :) veelikiki poz

Comment by gasstrocity (05/06/2011 21:18)

[Одговори]

lep tekst za ovaj lep dan i donosi lepu pouku sa verom se sve moze pobediti

Comment by stalker (05/06/2011 21:35)

[Одговори]

slažem se sa stalkerom i ljubimo te

Comment by tanjana (05/06/2011 21:57)

[Одговори]

Pozdrav,

Javite se ako želite da razmenimo linkove.

http://uaortimogsrca.blogspot.com/

Comment by U aorti mog srca (05/07/2011 13:05)

[Одговори]

*маркоантоние
Хвала ти, о Марко!:)))

Comment by pricalica (05/08/2011 16:55)

[Одговори]

*сањарења
Има мноштво прича које ваља представити - из живота наших Светих. Љубим!:)

Comment by pricalica (05/08/2011 16:56)

[Одговори]

*гасстросити
Ја само прострем трпезу, а ко је и колико гладан - од воље му. Грлим!:)

Comment by pricalica (05/08/2011 16:57)

[Одговори]

*сталкер
И ја мислим да је био пригодан. Поздравче!:)

Comment by pricalica (05/08/2011 16:58)

[Одговори]

*тањана
Љубим и ја вас, девојке!:)

Comment by pricalica (05/08/2011 16:59)

[Одговори]

*У аорти мог срца
Поздрав и Вама!
Биће ми задовољство.
Свако добро.

Comment by pricalica (05/08/2011 17:00)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме