Мушко-женски удео у ручној радиности

Да ли је ручни рад само женски удео? Овде не мислим стриктно на то: да ли могу и мушкарци да плету или жене да заврћу шарафе (мада је данас поражавајућа чињеница да има више жена које бургијају већ што то мушкараца зна), већ на оно што је једна рукодељка говорила у оном недавно постављеном серијалу на мом профилу (Ремесло). Ту она каже како се жене не би могле бавити ручним радом да им мушкарци (супруг, момак, друг, мајстор) у томе не помажу и не дају свакојаку подршку.

И то је заиста тако! Зато ћу се овде осврнути на њихов удео, као и на део оних занатлија који би могли на нашој љубави према ручном раду да и сами профитирају.

Људска креативност нема граница. Машине могу само да је прате, али не и да воде. Овде ћу навести само неколико примера: осмишљен је у везу бод рококо, за њим је одмах кренула да се прави већа игла за шиће, стигле су нам и нове технике, пластичари и столари су добили нове поруџбе за алатом, па су ту и рамови за вез, калупи за плетену обућу, лепкови и ђонови за обућу, скај, кожа, пластика, украси за торбе... Све ово могу да раде мушкарци. Зашто да увозимо кад има доста мушког света без посла, који то може да ради! На једном сајту за ручне радове највише наруџби је имао један столар, који се определио за израду предмета подесних за декупаж.

Доле сам поставила неколико слика, уколико се нађе неко заинтересован; јер жене то траже и очекују помоћ, зар не?

 

 почетак - наставак