Четвртак, Септембар 13, 2018

Протест струке

Поплава, која је пре неку годину задесила Србију и регион, када је киша непрестано падала три дана - те слике и последице памтимо и данас. А велика количина падавина носи са собом опасност од земљотреса, који су такође уследили. Сад су код нас учестале и кише и врућина. Букове шуме нестају. Да ли нас чека и трусно подручје?

Ових дана је одржан протест у Пироту поводом изградње мини хидроцентрала, којих је у плану 850 да се гради. Ово је био први скуп где није било грудобусања и скупљања политичких поена неког од представника; нико од организатора није препознатљив. Овде је говорила струка и забринутост. Професори са факултета су изнели разлоге за противљење, али, како то струци и приличи, и предлоге шта уместо МХЦ правити. Скупу су присуствовали и људи из разних крајева Србије, који су дошли да подрже овај еколошки важан протест.

Каква је опасност од њихове изградње? Реке се увлаче у дуге цеви и затварају. Сад не би био толико проблем да је у питању једна река (кад би ово било друштвено корисно решење уопште). Она ће избити негде другде. Али замислите кад затворе неколико река: где и како ће се њихово избијање појавити? То већ у теорији не звучи добро. А да не говоримо о екологији, биљкама и животињама, инсектима који ће нестати. Но, неко је дао паре и нашао хијене за кумове. Зато је важно да Србија буде сиромашна, да не може да се брани, већ да слини за парама. Али та сића неће дугорочно решити проблеме. Зрењанин зна да већ сад нема воде. И многа друга места по Војводини. А неко жели да нам отме пијаћу воду и продаје нам кока-колу. Кока-кола је пиће прављено на бази дроге; шећер у њој, као и у свим соковима, ствара код људи зависност. Али то је мега компанија, која ће учинити све да вам отме воду и уништи производњу домаћих сокова. Зато је битно да препознамо вредност ове многозначајне борбе. Да се она омасови макар и у нашем размишљању. Да унапред предвиђамо потезе непријатељске и осујећујемо битке док су још у плановима. А будите сигурни да они већ имају спремљене планове за нас.

Подигнута је прва тужба против једног од учесника протеста и народ је скупио паре и стао у одбрану Човека. То нам треба! Да станемо једни уз друге, а не на страну муљатора и окупатора. Потребне су нам мале битке, јер гени наших предака не треба да мирују у нама кад зло говори. Ускоро ће вода бити скупља од злата.

 

"Protest struke" [Одговори]

Bayer , nemačka korporacija preuzela je Monsanto, američko zlo, koje je hiljade indijskih seljaka bez moralno etićke pomisli oteralo u samoubistvo. Da sam ja direktor Monsanta baš tako ne bi imao nikakvog moralnog tereta za njihovu smrt. Pa sami su izabrali tuđa semena a odbacili svoja vekovna samo zato jer su videli u prvih nekoliko godina trideset posto veći prinos, pa neka im bude taj autoput do kazne izdajstva i halapljivosti za novcem putem kredita.
Baš isto je sa tristo hidroelektrana uz južnu prugu, zatucani koliko su ne shvaćaju, da za dekadu neće imati više ništa. Nisu ni toliko svesni da ne pogledaju u Rumuniju i prvi veliki uspeh sudske odluke o zabrani puštanja u promet već gotovo napravljene brane ( nekoliko puta veče negoli je ona naša u Valjevu). A skup i nije za neku pohvalu, na njemu profesori i neki drugi kvazi stručnjaci žele da se ćuje i njihov glas, ništa više. Nema tamo nikakve alternative, ni pameti ( kao što je to bilo u Valjevu!)
To govorim jer se u poslednjih nekoliko godina stravično povećala seća šume oko Vlasinskog jezera. Policajci tek, da dobiju nekoliko hiljada dinara mita kamione pune balvana zaustavljaju na krivudavom putu iz Crne Trave preama Leskovcu. Gde je tu ta civilna inicijativa? Nema je.
No da završim Monsantom. Istorijska presuda američkog suda prvi puta je dosudila novčanu odštetu čoveku koji je oboleo zbog izloženosti otrovima. Da to danas nije švabska korporacija verovatno ni do takvog "skandala" ne bi došlo. Dotle kod nas na Balkanu ove godine vinogradari po prvi puta u istoriji lozu i posle branja grožđa prskaju sa otrovom. Toliko, da se zna ko je zatucan a ko vidovit, ko je Kajn a ko Abel.

Comment by laika (09/15/2018 23:59)

[Одговори]

Како неко рече: ово је време гмизаваца који тероришу нормалне и усправне људе. Ако људи виде вајду од сече шуме, они ће је сећи до уништења. И овде су људи у почетку видели своју вајду, док реке нису почеле да пресишу. Онда је дошла милиција у по ноћи да их бије, стару чељад. Исто су тукли и жене у БиХ, које су такође устале у одбрану, мислим, реке. Сад се још може некако борити, али судови већ сад не раде свој посао. Како време буде одмицало биће још гори. Време система нестаје и враћамо се животу у хаосу. Зашто? Јер ми не умемо да живимо уопште. Ми нисмо ни принети људима од којих смо постали.

Comment by pricalica (09/16/2018 18:59)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме