Петак, Август 05, 2011

Софијино расуђивање

 

 

 

Пре неки дан дође моје кумче код мене веома озбиљна у лицу.
- Љубави, јеси ли сама дошла? Без другарице? – упитах је не бих ли дознала разлог томе.

- Она није моја другарица! – поче да негодује оштро. – Она мени никад, до краја живота, неће бити другарица. Другарица се тако не понаша. Она је безобразна...

- Па шта је било? – упитах је.

- Она се са мном игра само кад нема никога, а чим нека од њених другарица дође, она се покупи и оде и не јави се и тако увек. А и говори ми ружне речи па ме буде срамота пред мојим другарима и другарицама. Она мене понижава. Безобразна је, безобразна...

- Да, то није у реду да се тако понаша према другарици. Али умете се вас две и лепо играти...

- Па умемо... Али је она љубоморна што ја имам а она нема. Па шта ја могу...? Мени је мама сашила дивну хаљину за свадбу, знаш како је лепа, а она хоће да се играмо са њом. Па то не може! Ја сам рекла да се можемо играти са неким другим стварима, а она хоће баш са њом. Па моја би се мама љутила, јер то није у реду. А да видиш како је лепа, као из бајке!

- Чула сам, а надам се да ћу је и видети. И у праву си, има ствари које јесу за игру и оне које нису.

- И знаш шта она још мени каже? – рече, згражавајући се. – Да је моја мама дебела! Како је није срамота! Па то је моја мама и шта њу брига зашто је моја мама дебела, могла је да буде и мршава, па шта онда?! Ја ћу ускоро да напуним седам година и нико!, нико нема права да вређа моју маму!

Ту је чак и прстић свој подигла да нагласи свој став.

- Тако је, луче кумино! – похвалих је, осетивши наједном како ме нека милина облива због ових њених речи, знајући како су обе на порођају имале компликација.

Затим, мало направивши паузу, додаде:

- Ја имам једну јако добру другарицу, културну, која се увек јави својој мами где год да иде, јер је лепо васпитана. Ако иде напоље, у продавницу, ако иде код другарице, она се увек јави мами да не брине. А ова каже да то тако баш и не треба и да она некад и оде да њена мама не зна. То није лепо, јер њена мама брине. Па зар није тако?

- Увек се треба јавити мами да не брине и та твоја другарица заиста лепо поштује своје родитеље, што је похвално!

- И шта она мени има да брани да ја седим код мог кума у крилу на њеном рођендану? Па он је мој кум! Ја могу и да му се јавим, и да седим, јер је он мене крстио! Па то је Божије! Нико мени не може бранити да ја будем са кумом и мој ће кум мени донети барбику и кућицу за лутке.

Ово ми је шапнула, премда смо биле саме у соби, а о чему сам ја њеног кума накнадно обавестила, будући да њему није било познато ово њено маштарење.

- Јесте, љубави, то је твој кум – потврдих још једном, додајући – али не треба твоја главица да се умара са таквим мислима, јер кад тако радимо, онда ни ми нисмо бољи. А и постаћемо ружни. Знаш како је Пепељуга била лепа, зато што није мислила никоме зло, а да су ружне биле њене посестриме.

- Па да – рече она помирљиво. – Мени је ње жао и ја сам рекла мами, пошто они немају новца и њена ће мама да се породи, да јој ми сашијемо исту овакву хаљину да има као ја.

- Е тако треба! – дочеках одушевљено, љубећи је. – Баш си ме овим обрадовала, јер тако се праве принцезе понашају.

Овде је њен почетни тон почео да поприма другу нијансу, ону која доноси осмех и тера бриге са дечјег милог лица, те нас две, након наравоученијег, настависмо дружење уз игру.

 

 

 

[Одговори]

Mnogo ti je pametna kumica, samo od njenih razmišljanja celu bi knjigu mogla napisati. "Sofijine mudrolije" ili nešto slično.

Comment by sanjarenja56 (08/05/2011 16:33)

[Одговори]

*сањарења
Она је заиста бистра, и својеглава, али има добру душицу и праведну. Причале смо ми већ о књизи и ја стварно желим нешто да урадим, али још увек не знам како и шта, будући да је идеја много. :)

Comment by pricalica (08/05/2011 16:49)

[Одговори]

Tvoju kumicu sigurno neće zaludeti ni fb ni blogovi, gde deca stiču "hiljade" prijatelja.
Možda bi bilo dobro da na blog postaviš onaj tekst o fejsu koji je na Bogotražitelju, gde su stručnjaci dali svoje mišljenje.

Comment by Daca (08/05/2011 18:46)

[Одговори]

Pošto sam pomenula i blogove / a i ovo je blog / odmah da pojasnim.Nekada sam, kada su blogovi postali moda, pratila blog na kom je u toku 24h bilo i po 300 komentara koje je ostavljalo stotinak "prijatelja" bloga. Mislim da nikakav komentar više nije potreban.

Comment by Daca (08/05/2011 20:20)

[Одговори]

Lepo, ovakva razmišljanja će nas spasiti ! Takvi karakteri koji se još od najmanjih nogu poznaju . Što bi rekla moja profesorka latinskog : "Nekada u malom detetu prepoznaš velikog čoveka !"
Zagrljaj za kumče i za Vas ...

Comment by mimche (08/05/2011 20:33)

mediterraneo [Одговори]

lepa priča , inače se od dece mogu naučiti mnoge stvari , oni iz posebnog ugla gledaju svet , mislim da se u tom uzrastu često susreću da nama nevidljivim bićima , ko zna vilenjacima , anđelima...ko zna šta deca vide ,poljubac!

Comment by mediterraneo (08/05/2011 20:36)

[Одговори]

*Даца
Није проблем у томе што деца користе предности интернета, већ на који начин и колико. Она воли рачунар, али воли и да се игра ван рачунара, са луткама. И да вози бицикл, чак и сама, без друштва. Све треба са мером радити. А кад већ помињемо текст, шта знам, мени је један видео о фејсу далеко бољи, али га је већ неко окачио на блог.

Comment by pricalica (08/05/2011 21:00)

[Одговори]

*Даца
Деца раде оно што виде од одраслих, али и између саме деце још и пре. Нисам да се брани, већ да се поучава како треба ићи у корак са временом а не изгубити се. Љубим. :)

Comment by pricalica (08/05/2011 21:03)

[Одговори]

*мимче
Истину збориш, девојчице. Деца одмалена показују карактер и према њему се треба одговорно понашати. У овој причи ја сам била тек статиста, будући да сам пустила њу да прича о ономе што пролази кроз њену главу. Осећала је потребу да то подели са неким и ту се нашла кума, која воли да је слуша, знајући да ће на крају већ сама доћи до решења, јер тако то бива код деце. Код одраслих иде углавном теже. :)))
Грлимо и ми тебе!:)

Comment by pricalica (08/05/2011 21:06)

[Одговори]

*медитеранео
Оно што мене весели у разговору са децом је чињеница да почетна прича, уколико и лоше крене, на крају добије обрт у позитивном смеру. :) Биће да је то, како кажеш, због погледа који је нама скривен а и на који, што старији постајемо, све више заборављамо. Љубац и теби!:)

Comment by pricalica (08/05/2011 21:10)

mediterraneo [Одговори]

sviđa mi se kako rezonuješ, na istoj smo talasnoj dužini,poljubac -

Comment by mediterraneo (08/05/2011 21:16)

[Одговори]

*медитеранео
Си сумњао? :)

Comment by pricalica (08/05/2011 21:27)

[Одговори]

:)))
Poljubac mojoj Pricalici i njenoj maloj kumi.

Comment by unajedina (08/05/2011 21:32)

mediterraneo [Одговори]

nisam , eh da su svi kao ti ...ljudi su iskrivljeni,zlobni,čudo jedno

Comment by mediterraneo (08/05/2011 21:34)

[Одговори]

унаједина
Хвала, Унице драга! Пољубац и теби! :)))

Comment by pricalica (08/05/2011 21:37)

[Одговори]

*медитеранео
Не знам, мени се чине сви да су бољи од мене. Толико су добри да неки хоће и да ме усвоје, замисли? :)

Comment by pricalica (08/05/2011 21:39)

mediterraneo [Одговори]

pa tebe bi svi usvojili , to se ne čudim , samo što si ti mangup pa se nećkaš, pozdrav

Comment by mediterraneo (08/05/2011 21:41)

[Одговори]

*медитеранео
:)))
Па јесте, истина је! Али то је само зато што сам на чекању тренутно. Поздравче.

Comment by pricalica (08/05/2011 21:47)

mediterraneo [Одговори]

da, da "verovatno" , pre će biti da ima više njih na čekanju , kao što rekoh , mangup si ti , lepo narod kaže : , ima oči na vrh glave"-vragolasta takva si ti samo se praviš ne vešta,. nemoj se naljutiti , šalim se sa tobom ,mila ptice pričalice

Comment by mediterraneo (08/05/2011 23:16)

[Одговори]

*медитеранео
Ма какви наљутити, насмејао си ме онако баш, а било ми је силно потребно, дао Бог. И Љубим те до неба због тога!:)))

Comment by pricalica (08/05/2011 23:36)

[Одговори]

ponekad nas deca iznenade svojom razložnošću. a tvoja kumica s pravom nosi svoje ime.
Prijatno!

Comment by domacica (08/06/2011 09:28)

[Одговори]

*домаћица
И мени се чини да јој име одговара, бар по њеном јутру. Поздрав!:)

Comment by pricalica (08/06/2011 09:46)

[Одговори]

Софка моја...како се радујем кад прочитам овако нешто.
Децаа су благо, заиста.
Поздрав.

Comment by woman.in.love. (08/07/2011 12:29)

[Одговори]

*woman.in.love.
И ја се радујем видећи те овде, мила. Хвала ти. Машем јако!:)

Comment by pricalica (08/07/2011 21:12)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме