Понедељак, Септембар 07, 2009

Поверење

вињета 

 

Након смрти супруге, удовац, и сам помало болешљив, остао је са двојицом синова. Један је ишао у школу и био је врло добар ученик; други је, пак, напунио три године.

Схрван тугом, отац се прилично тешко носио са новонасталом ситуацијом. Покушавао је сакрити бол од своје деце и трудио се да доследно испуни све оно што је обећао вољеној жени на умору. Трудио се јесте, али понекад људи, и поред свег труда, не раде увек тако да и други то могу разумети, још мање испратити.

Није било говора о томе да је једно дете било вољено више од другог, али је очево понашање у великој мери чинило да се старији син осећа занемарен. Наиме, проблем је био у томе што је отац, у својој бризи, заменио места дечацима. Тако је старијег сина третирао као мањег, а мањем је придавао значај старијег. Имао је он своје разлоге да брка поклоне и задужења међу децом. Све је он то тако радио, како је говорио, у доброј намери и да би дечаци, размењујући се, развијали братску љубав. Међутим, старији дечак то није могао тако да разуме, те уместо да је отац добио у њему преко потребан ослонац, направио је од њега малог бунтовника. Несумњиво би се нешто слично десило и са овим млађим дететом, да се једног дана мала породица није упутила у парк на сладолед.

Ходајући стазом, отац је држао за руку несташног малишана, који је хтео трком да прекрати раздаљину; старији син је ишао корак иза њих, нимало весео, више замишљен. Када су стигли пред продавца и кад су се договорили ко хоће који сладолед из фрижидера, човек извади новчаник и мањем сину даде новац у руке, да сам плати, док је за старијег платио сам. И то му није било први пут да тако чини, што је често правдао тиме да би овај могао, поверени му новац, користити за неке недоличне работе. Оба се дечака збунише, а само секунд касније млађи врати паре оцу у руке, док му старији врати сладолед.

Понашање малише га учини поносним. Са друге стране, поступак старијег дечака га у тој мери разгневи, да он узе сладолед из његове руке и завитли га испред себе. Већ навикнут на овакве сцене, за које је увек кривио оца, баш као што је и овај кривио њега, дечак се није превише бринуо; штавише, би му чак и драго што је могао да сроза очев углед.

Видевши да се обојица спремају за жучну расправу, продавац се умеша између њих, замоливши их да се смире. Срећом, те га послушаше, али отац обећа сину да ће расправу наставити код куће. Но у тренутку његовог придиковања, дечак, покушавајући да се окретањем главе огради од ње, погледа у правцу баченог сладоледа, који лежаше близу стазе по којој се возише неки мангупи на моторима. И имаше шта и да види: његов мали брат је трчао да узме сладолед, нимало не гледајући око себе. Приметивши да ће, уколико излети на стазу, један од мотора несумњиво налетети на њега, овај потрча колико год га ноге понесоше. Стигавши малишу, дохвати га за мајицу те га хитро подиже у наручје.

Отац је занемео: најпре не могавши да појми дрско понашање дечака, који је у јеку разговора хтео да побегне – тако је он то доживео, а потом кад је, најпосле, схватио због чега је, уистину, дечак потрчао. Његово болесно срце поче помало да се стеже, али га продавац брзо посади на столицу и дода му чашу воде, како би се повратио из шока. У међувремену пристигоше и браћа; старији је, сав зајапурен, носио на рукама млађег, који се смешио и грлио га.

 

the gate 

 

- Тајо, онај је био прљав сладолед – рече синчић, обраћајући се оцу, који је, не трепчући, зурио у старијег дечака. – Дај паре да ми брат купи други.

Отац послушно извади новчаник и целог га, без отварања, предаде у руке младом спасиоцу.

Очи дечака се засјаше због указаног поверења. Извадивши потребну своту, он плати братов сладолед, након чега врати оцу његов новчаник.

- Смем ли да те частим, сине? – упита га отац гласом који је подрхтавао од узбуђења.

- Наравно, тата! – одговори дечак, смешећи се.

Можда би и било тако да се продавац није побунио, те их све частио - на свој рачун.

 

аутор: причалица

 

вињета 

[Одговори]

Uh, kakva priča. Bratska ljubav je nešto najsvetije Pričalice. Pozdrav!

Comment by poluuspavanka (09/07/2009 19:05)

[Одговори]

*полууспаванка
Несумњиво. Али сам овде хтела да ставим акценат и на погрешно родитељство које је и само требало пример да би се пробудило и исправило. Понекад и деца могу да помогну родитељима, али је потребно обострано поверење. Поздрав!**

Comment by pricalica (09/07/2009 19:10)

[Одговори]

Vrata poverenja se teško otvaraju,dugo su poluotvorena.
..pričalici,komentar za sliku i reč...poz..

Comment by Jovan s.s. (09/07/2009 19:22)

[Одговори]

*Јован с.с.
Хвала ти што си обратио пажњу и на слику/е. Може и тако да се каже, Јово. Поздрав и теби.**

Comment by pricalica (09/07/2009 19:24)

[Одговори]

Lepa prica.
Poucna.

Comment by casper (09/07/2009 19:48)

[Одговори]

Pa svi griješimo. Samo treba to priznati, ali eto nekad treba nešto da se desi da nas probudi iz lažnog sna. Lijepa priča.
pozdrav

Comment by mandrak72 (09/07/2009 20:41)

[Одговори]

cudna prica...

Comment by inana (09/07/2009 20:55)

[Одговори]

*каспер
Хвала на утиску, драга. Поздрав!**

Comment by pricalica (09/07/2009 21:07)

[Одговори]

*мандрак
Тачно. Због тога и ставих на почетку реченицу којој би сврха да укаже на то. Поздрав!**

Comment by pricalica (09/07/2009 21:08)

[Одговори]

*инана
Чудан, али веома занимљив и мени драг коментар, хе, хе. Поздрав!***

Comment by pricalica (09/07/2009 21:09)

[Одговори]

Uvek imaš poučne priče, učiteljice dobrote!

Comment by sanjarenja56 (09/07/2009 21:12)

[Одговори]

*сањарење
Скупљам каменчиће и градим и поглед везујем за примере. Грлим!**

Comment by pricalica (09/07/2009 21:28)

[Одговори]

Pričalice, a meni se najviše dopalo što braća nisu bila jedan na drugog ljubomorni :)

Comment by poluuspavanka (09/07/2009 22:06)

[Одговори]

*полууспаванка
Зато ја волим сва ваша мишљења! А браћа нису могла да буду љубоморна, јер су они били ти који су помогли оцу да их разуме боље. Што ће рећи да је и очева наука примљена, ипак, али и да су нека крилца хтела да се размахну ка својој зраци сунца. ****

Comment by pricalica (09/07/2009 22:22)

[Одговори]

Samo da te pozdravim draga Pričalice, da kažem da kad god imam vremena navratim da pročitam nešto ovdje kod tebe... Kao i uvijek, samo riječi pohvale :)))

Comment by luna (09/07/2009 22:50)

[Одговори]

Свиђа ми се прича. Права...
Велики поздрав***
П.С. А и слика је чаробна... видим вечност ...

Comment by behappy (09/07/2009 22:54)

[Одговори]

*луна
Као и увек, драга и многопожељена Луна, увек си добродошла кад год нам дошла, било коментаром, било читањем. Поздрављам тебе и твоје пуууунооооо!**********

Comment by pricalica (09/07/2009 23:18)

[Одговори]

*behappy
Хвала, девојчице, Велики поздрав и теби.******
п.с.: И Јован ју је коментарисао, сад и ти, а ја уживам читајући.**

Comment by pricalica (09/07/2009 23:20)

[Одговори]

Neko davno reče: otac, kolac.
Majka nikad ne bi pravila razliku medju decom...

Bratska ljubav.... srećni su oni koju su je upoznali...

Comment by AnaM (09/07/2009 23:44)

[Одговори]

*АнаМ
АнаМице, мила, баш те се пожелех! Једно време сам била у цајтноту, па се мимоилазисмо, а како ми нови цајтнот предстоји, ево прилике да те топло поздравим. Машем!***

Comment by pricalica (09/07/2009 23:51)

[Одговори]

Док ми је, на крају ове приче, суза сузу стизала, помислих: Причалица као да је превазишла себе у обој причи...или је мене дотакла још више него што то редовно чини...
А о конкретној ситуацији и односима могу да додам да, ето, често чекамо да се догоди нешто што ће нам зауставити дах или запретити срчком, пре него што учинимо нешто што је давно требало учинити.

Comment by Ви (09/11/2009 01:59)

[Одговори]

*Ви
Мораћу уз приче да послужујем и марамице, нема ми друге, хе, хе. Хвала, Ви, јер ти знаш да, без суза, приче из овог мог дарованог ми пера другачије не желе да изађу, дао Бог. А свака прича је попут слагалице: тражи и захтева да се све коцкице сложе у слику. Грлим!**

Comment by pricalica (09/13/2009 19:09)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме