Субота, Фебруар 15, 2014

Циљ пута

 

 

Живео једном један цар, који није имао наследника и одлучио је да некога усвоји. Наредио је свом саветнику да отвори капију и да пусти у дворац свакога ко жели да постане престолонаследник. Али притом је наредио да се припреми пир, базен с миомирисима, да се позову у дворац глумци и музичари.

Цар је желео да свако ко долази код њега буде свеж, одморан и добро нахрањен: тада ће му бити лакше да изабере сина.

Капија се отворила и у дворац су дошли многи који су живели у овом граду. Људи су се купали и пљускали у базену, неки су крили у џепу флашице с мирисима да их понесу. Кад је дошло време да се једе грађани су почели да пакују храну у кутије да би имали шта да вечерају код куће. Затим је наступило време музике и плеса који је трајао до саме ноћи.

Дошла је ноћ и цар је рекао:

„Шта се десило? Зашто код мене нико није дошао?“

Саветник је одговорио:

„Ваше височанство, ни сами ништа не можемо да схватимо. Отворили смо капију и дали смо људима све што је било заповеђено. Али на крају су се ипак сви разишли по кућама и однели оно што су прикупили у дворцу.“

А десило се оно што се често дешава: на путу до циља сам циљ је био заборављен.

 

[Одговори]

Поучна прича, Причалице. Наравно да је важно не заборавити циљ, односно не скренути са пута. Међутим још је важније правилно га одредити, изабрати прави пут и права средства. Све више је убеђених да су сва оправдана, и да је све дозвољено а такво убеђење је погубно за Човека у човеку.

Comment by Јанакис (02/15/2014 18:12)

[Одговори]

*Јанакис
Постоје два пута: један илузије, други Истине. Илузија је компликована, Истина проста. Пред њом, Истином, илузија се увек покаже као пара која бледи и изветри. Данас се живи, чињеница је, у илузији, зато и јесте све компликовано. Зато и јесте свет разбољен, јер већма поверовасмо лажи већ Истини.
Поздрав и питање: да ли си се уморио или се селиш, узимаш предах, можда?

Comment by pricalica (02/16/2014 18:48)

[Одговори]

Кад поједноставимо јесу два, али док возимо мрежа путева подсећа на лавиринт и није лако правилно се престројити, а раскрсница је током живота много.
Не, само се враћам улози читаоца. Поздрав!

Comment by Јанакис (02/17/2014 11:20)

[Одговори]

*Јанакис
Е то је због два путовођа: ока и вида. Је ли тако? :)

Comment by pricalica (02/21/2014 01:18)

[Одговори]

Ma jooooook :-)

Comment by Јанакис (02/21/2014 18:39)

[Одговори]

*Јанакис
:)))

Comment by pricalica (02/26/2014 08:37)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме