Усековање главе Светог Јована

Усековање главе Светог Јована Крститеља 

 

„Приличи нам тога дана - каже Црква - потиштен бити, а никако телесно уживање имати, ради испосничког и светог живота и неправедног убиства његовог од стране Ирода. Глава Претечина беше одсечена на балу, на коме је плесала блудна плесачица и где се испољила раскалашност и заклање разних животиња: из тих разлога не приличи нама да у тај дан мрсимо једући месо било које животиње из које ће клањем потећи крв, па ни рибу, јер и оне имају крв и животињског порекла су иако у води живе, да не бисмо тако постали судионицима Иродовог пијанства. На који начин можемо ми да прославимо часно усековање Крститељеве главе? Зар тиме што ћемо јести месо или неке друге мрси? Он је живео у пустињи, безводној и безтравној: хлеба није јео, нити је трпезу постављао! Хоћемо ли пити вино? Та он сам никада није пио вино, нити било које пиће мирско! Дакле, браћо, усрдно празнујмо и поштујмо овај дан молитвом и постом.“

 

Једнодневни годишњи постови

 

 

Bless the Lord

 
Bless the Lord - One Man A Capela (Tyler Mancuso)
 
 

Дуг

 

 

- Старче, моји родитељи стално јадикују и ја више не могу да их поднесем у кући. Шта да учиним?

- Ех, благословени, кад си био у колевци даноноћно си јадиковао. Они су те тада узимали у руке и привијали уз себе с нежношћу и љубављу. Како ти се допада то, што су они тада могли да помисле да те упуте у неку установу и да мало предахну? Правда Божја ти сада омогућује да понашањем, какво су они тада показивали према теби, делимично вратиш дуг родитељима.

 

Свети Пајсије Светогорац

 

 

 

Хеклана ташна "Беле раде"

хеклана ташна 

хеклана ташна 

хеклана ташна 

хеклана ташна 

 

Хеклана ташна „Беле раде“ рађена је од памучног конца (Saint George, Cotton Cable) и има поставу (тревира). Ширина ташне износи 38 цм, док је висина 40 цм.

Ево и слика како је изгледала пре стављања поставе.

 

хеклана ташна 

хеклана ташна

 хеклана ташна

 

Најкраћа прича икад написана

Ернест ХемингвејДок је још био сасвим млад, Ернест Хемингвеј се нашао у друштву колега писаца и изјавио како он може да напише комплетну причу у само шест речи.

Остали писци му нису веровали, па су одлучили да учине ситуацију интересантнијом. Сви су уложили по 10 долара и кладили се да је то неизводљиво.

Ернест Хемингвеј је затим узео салвету са стола и на њој написао шест речи. Није желео да их прочита наглас већ је салвету дао на увид првом колеги до себе. Она је затим кружила од особе до особе, а када су сви прочитали њен садржај једногласно су се сложили да је шест речи апсолутно довољно да се напише једна прича.

Наравно, прича је свакако могла садржати и нешто више, али ових неколико бираних речи терају сваког од нас да конструише сопствени наставак:

На продају. Ципелице за бебу. Неношене.

 

Преузето