Четвртак, Новембар 10, 2011

Иштите најпре Царство Божије

 

 

 

 

Јер мисли моје нису ваше мисли, нити су ваши путеви моји путеви,
вели Господ; него колико су небеса више од земље, толико су путеви моји
виши од ваших путева, и мисли моје од ваших мисли."
(Мт.6,17-18 )

 

Када се говори о посту треба рећи и да је пост без молитве, заправо, дијета. Пост мора да буде уздржање и у телесном али и духовном смислу. Ово је веома важно, јер неки, недовољно утврђени у вери или православном учењу, везују пост за физички изглед, па га користе како би „дотерали линију“. А дијета зна да буде итекако опасна, као и брига за телесни изглед.

Лежећи у болници, моја пријатељица је имала прилику да види децу оболелу од анорексије, а која су, најпре очима оболевши услед гледања разних манекенки и модела из разних часописа за „здрав живот и лепоту“, почела и духовно да побољевају, умисливши да су гојазна. И тако, наметнутим мислима, она су одбијала храну или су исту избацивала насилно из себе, док се њихово тело, услед неједења, почело сушити, а дух гасити. И, каже она, ми ни не знамо колико деце има да болује од тога, нити знамо како је то страшна болест. Опоравак може бити дуг и болан, али, нажалост, у неким примерима и немогућ.

Молитва је нераскидиво везана с постом. Међутим, и молитва, као и пост, не сме да буде фарисејска, у којој наше „ја“ постаје веће од Божјег „ТИ“. Ми морамо знати да и кад се молимо, Бог најбоље зна шта је потребно нашем спасењу. И ниједна молитва не остаје ускраћена, само је питање да ли ми то можемо да појмимо. Тако се често чује из наших уста: „Боже Ти помози!“, а онда се нешто неочекивано деси и ми посумњамо да је наша молитва уопште стигла или примљена код Бога. А то све зато, јер смо телесни, и наша молитва лицемерна, али Господ каже да у својој молитви иштемо најпре Царство Небесно и да ће нам све остало бити додато; проблем је што ми желимо најпре да нам „буде додато“, па тек онда ћемо мислити о Царству Небесном - а можда и не.

И прича та моја пријатељица, како је, лежећи у болници, код њих у собу стигла девојка из Египта, иначе наше горе лист, а која је тамо била трбушна плесачица. Тај посао је радила са свом страшћу њеног младог бића и била је веома популарна. Иначе су јој и родитељи били из елитног друштва, и то веома високог. Али, једног дана, ненадано је у њену собу ушло неко мушко друштво и она, да би се спасила, скочи са терасе. А њен стан је био негде на трећем, четвртом спрату. Наравно, приликом пада, девојка је повредила кичму и остала је непокретна. Пренели су је у болницу и започео је и процес рехабилитације. Али, све узалуд – лежала је као полегнут цвет. Но она је силно плакала и Богу се молила да је подигне из болесничке постеље. Кад је прошло време предвиђено за опоравак, родитељи је врате у стан. Једне вечери, лежећи непомично и плачно се молећи, она наједном осети силне болове у телу и – устаде! Слава Богу! Радост је била превелика како за њу, тако и за њене родитеље. Међутим, она јесте устала, али, како каже ова моја пријатељица, оболела је од нечег другог. Наиме, пореметио се рад штитне жлезде и хормона и девојка је почела да се гоји. Оног тренутка кад ми је то рекла, мени дође на ум да је питам какве су јој биле жеље и мисли након подизања. Каже, све што је желела било је да плеше и плесом увесељава себе и друге. Ето, рекох, она би опет путем погибли али Господ жели да се сви људи спасу и, може-бити, да јој је ову болест послао на спасење душе и тела.

Заиста, ко би разумео путеве Господње и љубав којом нас воли, тако силно, да је и Сина Свога Јединороднога дао за наше спасење. Зато, ма колико нам се чудно и неразумно у неком тренутку чинило оно што нас снађе, након молитве, не треба да сумњамо у то да „Господ ће се постарати“ на наше добро, јер је Сам Господ Савршено Добро.

 

причалица

08. новембар лета Господњег 2011.

 

 

 

[Одговори]

Jedino Gopod Bog zna sta cini!Mi smo tu da verujemo u njegove moci i da mu se i dalje molimo,za spasenje svih dusa uz njegovu pomoc!
Hvala ti za ove reci pred spavanje...smiruju i blago uticu na mene!

Comment by Lora1 (11/10/2011 20:55)

[Одговори]

Istina je, često ni ja ne razumem puteve Gospodnje.

Comment by roksana (11/10/2011 21:09)

mediterraneo [Одговори]

iskrena molitva i vera dovode osobu u izuzetno stanje duha ,te zrači uzvišenošću i plemenitošću a telo ulazi u stanje specifične budnosti,koncentracije .tada se verujućoj osobi ukazuju mnoge mogućnosti i sposobna je za izuzetna dostignuća.

Comment by mediterraneo (11/11/2011 00:46)

[Одговори]

Hvala na poukama, draga.

Comment by sanjarenja56 (11/11/2011 06:20)

[Одговори]

Није ме дуго било, али сам све прочитала, да знаш...:)
И драго ми је када чујем овако приче, поткрепљене и самим искуственим доживљајем, то заиста може и да још и више укрепи и нас саме у вери, а што си ти у овим постовима и потенцирала.

Comment by woman.in.love. (11/11/2011 17:27)

[Одговори]

"Pokajati se znači i okajati grehe . Često, veoma često se Gosdpod ražalosti nad čovekom grešnikom i da mu bolest da ga kroz nju oslobodi greha ."
(Boris S. Staparac - "Ilijana")
Imam ja drugaricu koja silno želim da bude mršava ... Baš jako mršava ...
A uopšte nije gojazna ! Nije sva utegnuta i zategnuta, ali izgleda vrlo dobro ...
Elem, Boga pitaj šta je ona sebi uvrtela u glavu i kako ona sebe vidi ...
I ja joj stalno govorim : Ne znaš ti šta tražiš ! NE dao ti Bog ... Ja sam od malih nogu bila nezdravo mršava . Slaba kao prut, čitavo telo mi se uvijalo pri hodu jer nisam imala snage da odižem noge od zemlje ... I znam kako je to kad oblačiš termo trenerku kad ti baka dolazi u posetu jer njoj najteže pada da te gleda takvu ! I znam da to nije DOBRO ... I nekim čudom (upravo ta baka je zaslužna) sam se izvukla iz tog pakla, i zato se razbesnim kad neko tako olako priželjkuje sebi tako nešto ! :O
Uvek su nas na veronauci učili : Post je ptica, jedno krilo je telesno, jedno duhovno ... Ako nisu oba prava i zdrava ona ne može leteti !
Divan tekst (malo se više raspisah, ali nadahnuta sam do te mere)... :)

Comment by mimche (11/12/2011 12:17)

[Одговори]

čini mi se da svi tvoji postovi iz serije Gospod će se postarati treba da nadju mesto u udžbenicima veronauke - tiho i mudro zborenje najlakše nadju put do srca
Prijatno!

Comment by domacica (11/12/2011 19:12)

[Одговори]

BOg nas je stvorio kako bismo se voleli i sjedinili. On na nas gleda kao na Svoju decu. Mi ćemo u Carstvu Božijem biti jednaki sa Isusom. Zato i treba da verujemo u Njegovu moć i dobrotu,jer On je nas za to i stvorio. Da budemo jedno. (:

Comment by 3msc (11/12/2011 19:20)

[Одговори]

*лора1
Драго ми је, Лора, Богу хвала да је тако. :)

Comment by pricalica (11/12/2011 19:34)

[Одговори]

*роксана
Па то и није на нама, јер је то претешко. :) Нама је често неразумљив и наш лични пут, а где путеви Господњи, зар не? Грлим!:)

Comment by pricalica (11/12/2011 19:35)

[Одговори]

*медитеранео
Ништа не бива од човечије воље већ благодат Духа Светог чини у нама силу. Како кажу Свети: Не мени, грешном, него Богу подај славу!

Comment by pricalica (11/12/2011 19:37)

[Одговори]

*сањарења
Радост је моја, дао Бог.

Comment by pricalica (11/12/2011 19:37)

[Одговори]

*woman.in.love.
Вредница мила и лепа! :) А поучни примери су увек најбољи примери: једни се у другима огледамо, исправљамо и као људи подижемо. Љубим!:)

Comment by pricalica (11/12/2011 19:39)

[Одговори]

*мимче
Све то ако човек не ропће у болести, да.
Ако си се расписала, девојчице, јер приче повлаче друге приче и надовезују се, сведочећи Истину, Пут и Живот, а Које је Исус Христос. Бог да нам поживи наше драге баке и да погледа и на твоју другарицу и од пакосних је помисли и мисли избави, воља Његова да буде, као што и јесте. Амин.

Comment by pricalica (11/12/2011 19:41)

[Одговори]

*домаћица
Нека буде Божја воља, моје је да пишем, а Божје - шта нађе за сходно. Грлим!:)

Comment by pricalica (11/12/2011 19:44)

[Одговори]

*3мсц
Христос је Јединородни Син, док смо ми усиновљени Христом. Али љубав нам мора бити темељни камен и свеза савршенства, да. Поздрав, девојчице!:)

Comment by pricalica (11/12/2011 19:46)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме