Понедељак, Септембар 16, 2013

Резолуција по Нушићу

Како би, по Нушићу, изгледао „митинг“ сазван у Орашцу век касније и шта би Карађорђе урадио са усвојеном Резолуцијом.После митинга

Биће нешто више од две хиљаде година како ја посећујем разне митинге и зборове. Био сам на ономе познатоме митингу на коме смо донели резолуцију и осудили издајничко држање Исуса Назарећанина; био сам на ономе митингу кад смо попели Петра Аминејског на магарца, а после на ономе митингу кад су попели мене на белог коња, као и на свима осталим митинзима старога, средњега и новога века. И, ако хоћете да вам се исповедим, поводом митинга и резолуција ја сам изрекао ону познату моју реч: „Све је то већ једном било!“

Па ипак, има неке разлике између некадашњих и данашњих митинга, и та разлика, по свој прилици, потиче од писмености. Пре, док смо били неписмени, ми смо резолуцију коју бисмо донели на митингу, да је не бисмо заборавили, одмах извршавали; сад откако смо писмени, те можемо написати шта желимо и шта хоћемо, сад нам је већ лако. Деси нам се каква неправда или невоља, а ми се зберемо на митинг, изразимо гнушање, напишемо то на папиру и онда метнемо лепо у архиву, уверени да се то не може ни избрисати ни заборавити.

А, најзад, и право је да буде неке разлике између некадашњих и садашњих митинга и резолуција. Јер замислите како би то изгледало да се на ономе митингу на Орашцу, 1804. године, радило као данас? Ако ту слику не умете себи да представите, ево ћу вам је изнети.

Замислите, дакле, митинг сазван на Орашцу на дан 20. јануара 1805. године. Отвара га г. Станоје Главаш лепим и пригодним говором и предлаже да се г. Ђорђе Петровић, звани Црни, изабере за председника митинга.

Г. Карађорђе заузима председничко место и, благодарећи збору на поверењу, даје реч једноме од сазивача, господину Станоју Главашу.

Г. Станоје Главаш: Браћо. Стање наше браће постало је до крајности несношљиво, и ми смо позвани да размислимо о мерама које треба предузети да би се нашој поробљеној и намученој браћи помогло. Додуше, ми са пуно поуздања и поверења можемо гледати у Европу, утолико пре што нас је она, у племенитој тежњи да одржи мир на Балкану, преко својих представника убедила да тиме што нас Турци убијају и натичу на кочеве нису никаква наша национална права повређена. (Тако је!) Стога ја, браћо, предлажем да се донесе једна резолуција у којој би се изјавило гнушање према зверствима која се чине према нама и да се позове влада да предузме енергичније мере за заштиту српскога живља! (Дуготрајно: Тако је!)

Господин Карађорђе: Којекуде, има реч господин Ђуша Вулићевић.

Г. Ђуша Вулићевић: Ја се, углавноме, слажем са мислима које вам је изнео мој поштовани предговорник, господин Станоје Главаш, и имао бих само да учиним једну допуну његовом предлогу. Нâс кољу, тај факт стоји, али ми не можемо, за љубав једне такве ситнице што ће нас пет – шест хиљада натаћи на кочеве, реметити мир на Балкану, који Европа жели да очува. Стога сам ја да наша резолуција не буде написана распаљивим тоном, већ озбиљно и достојанствено, како би собом казивала да је израз људи који радо пристају да седе на кочевима и да висе обешени о крушке за љубав мира који Европа жели. (Тако је! Тако је!)

Г. Карађорђе: Господо, позивам господина Јанићија Ђурића да прочита нацрт резолуције. Изволите, господине Јанићије, по души Вас, прочитати!

Г. Јанићије Ђурић (чита нацрт резолуције, која гласи):
Грађани свих редова, сакупљени на данашњем митингу на Орашцу, а по саслушању свих говорника, једногласно констатују:
1. да је услед анархије, која је овладала у Турској империји, доведен у питање опстанак наш;
2. да је последњи покољ, који је извршио дахија Аганлија у београдском округу, у коме је са свога огњишта растерана незаштићена српска сиротиња, изазвао силно узбуђење код нас свију;
3. грађани српски, окупљени на митингу, најодлучније дижу свој глас противу насилног и сталног, систематског истребљења српског живља у Турској;
4. позива се цео народ да, без обзира на величину жртава које ће поднети, предузме све и најенергичније мере за брзу заштиту нашега живља у Турској империји.

Г. Карађорђе (по прочитанију): Прима ли се ова резолуција?
(Сви једногласно: Прима се!)

Г. Карађорђе: Е, сад, којекуде, позивам вас да се мирно и достојанствено разиђете својим кућама, а ми ћемо ову резолуцију ставити у архиву манастира Благовештења, како би била сачувана за потомство. (Дуготрајно одобравање.)
Ето, тако би тај митинг изгледао да је тада рађено као данас. А како бисмо ми данас изгледали да је такав митинг био тада?


Бранислав Нушић, „Звезда“, 1912.
 
Преузето
 
Препоручује се:
 
ПОСТСРБИЈА
 
 

[Одговори]

Nekad se nije mitingovalo nego ratovalo...
Da je bilo drugačije, Turci bi još sedeli na ovim terenima... Kad nešto razmislim, pa vratili su se... u serijama...

Comment by anam (09/16/2013 21:02)

[Одговори]

Нушић је исмејао наше резолуције, јаке речи и млака дела, али чак ни он није могао замислити говорника међ' Србима који ће викнути: "Турска империја нема алтернативу". А, данас би вредело у једно овакво заседање и таквог убацити. Данас је то реално и очекивано, па ма колико да је накарадно.

Comment by Јанакис (09/19/2013 20:30)

[Одговори]

Previse cesto spominjemo Tarabice, a Nusic je bio daleko veci vidovnjak nase buducnosti, nazalost...

Comment by merkur (09/20/2013 23:38)

[Одговори]

*анамче
Нажалост, не само у серијама. Али ми смо им врата широм отворили. Не умерености, већ радикализму... А што очеви садили, деца ће да кусају...

Comment by pricalica (09/22/2013 16:48)

[Одговори]

*Јанакис
Биће да је он, загледан у невероватне преметње којима људи знају бити склони, њега таквог наслутио за будућност. Али, да је један, а није... Од скора је уведен и нови термин, назван "плишани тероризам". Е то су они који за ситне паре раде у корист туђина, а против себе и свог народа. (Пример групе "Пуси риот")

Comment by pricalica (09/22/2013 16:54)

[Одговори]

*меркур
Некад је довољно само загледати се у људе и видети куд плови брод...

Comment by pricalica (09/22/2013 16:55)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме