Недеља, Децембар 21, 2008

Том Сојер из нашег сокака

(Том Сојер, илустрација - преузето са нет-а)

Сећате ли се овог несташка, оно, ако не из књиге Марк Твена, бар из истоименог филма? Како је, живећи код тетке Поли са Мери и Сидом, константно упадао у невоље, дружећи се са Хаклбери Фином? Има ли неког да га не познаје? Ако и постоји, њега уопште није тешко описати ни представити. Јер, како каже Марк Твен, довољно је загледати се у себе – некад.

Међутим, ја сам решила да вам га опишем кроз пример једног другог, мени веома драгог дечака, који је од тренутка када је проходао, обећавао да ће бити настављач догодовштина Тома Сојера; чак је, како је растао, стекао и другара типа Хаклбери Фина, премда не у смислу сирочета, већ размаженог синчића, што у већини случајева и није пуно другачије. Како рекох, чим је проходао, њега ништа није могло задржати у кући, ма и снег да је падао и наноси били велики: он је по сваку цену тражио изговор да буде напољу. А кад су га једног зимског дана довели код мене, он је себи одабрао за игру да прескаче нека посечена стабла у нашем дворишту, која није могао ни да опкорачи са својих годину и по дана. У соби је, ушавши, узео малу столицу, покушавајући да наскочи на мердевине које су биле пола метра даље и, да га мајка није на време прихватила, ко зна где би слетео.

Мало је рећи да су родитељи били као на иглама. За трен ока би упао у неприлику, само ако га испусте толико из вида! Али Богу хвала, Господ им је подарио женско чедо, нешто старије од њега, на које су се могли и са 6 година поуздати да ће будно мотрити на њега, док њих нема – јер никог другог нису имали да их чува, док они раде. А то беше посао и за човека одраслог тежак, но девојчица је успевала некако да изађе са њим на крај. Једном ју је ударио дрвеним јајетом у око, али на питање родитеља: «Шта се догодило?», она је само одмахнула главом и рекла: «Ударила сам се!», не желећи да родитељи грде њеног малог брата. Толика је смерност у њој била.

Много је авантура овај несташко направио и пре него што је кренуо у забавиште, али их је немогуће све описати. Но једне из тог периода се увек радо сећам: једном приликом, спремајући се на неку забаву, мајка га уведе у кућу да га окупа и уреди и кад је све било готово, пусти га напоље. Но кад су требали да крену, детету ни трага. Мајка је викала, отац га тражио по комшилуку, да би сестра рекла да погледају иза куће, где држе пса. Мајка послуша, а њен син, онако дотеран, код пса у гостима: седи у кућици и пије воду из његове посуде! Иначе, тог пса је много волео.

А онда је пошао у школу. Ту је тек било проблема, јер тај није могао да седи мирно. Међутим, не беше то зато што није волео да учи, већ, како је рекао психолог, стога што је био веома интелигентно дете, које сваки задатак уради први, па му досадно да чека да и остали заврше. Каснио је на часове и на питање мајке: «Зашто си закаснио на час?», он је одговорио: «Био сам у дворишту и пазио сам да не закасним, и видим ја да се нешто одмор одужио и да деца никако да уђу, а ја сам чекао њих; тек после сам разумео да су то неки разреди имали час физичког...». На часу је стално тражио изговор да се прошета: те да баци ово у канту, те оно, да иде у WC, због чега му је мајка изричито забранила, не само вербално, него и писмено, написавши на папир и залепивши му хартију на унутрашњост ташне, како би забрану видео чим је отвори. Дала му је паклу марамица како би имао, ако му затреба да се обрише, на чега је он реаговао следећим речима: «Јел могу добити две пакле?». Упитавши: «Зашто?», мајка је добила следећи одговор: «Да би` могао да идем 20 пута до корпе, уместо 10!».

Писмене опомене нису биле само у ташни; било их је полепљено и по кући. И тако је дете расло, док једног дана, заједно са њим, није пошао у школу, мада не и у исти него нижи разред, и његов комшија.

За разлику од њега, овај дечак је био миран и ненавикнут на било какве испаде. Због тога се баш и нису слагали, јер су имали посве другачије интересе, када је игра била у питању. Међутим, у школу и из школе су ишли заједно. Тако је било и оног дана, када их је из школе пратио један бели комби.

Ушавши у улицу, иза чијег би ћошка требали да скрену у своју, комби их је заобишао, застао, а онда се врата отворише и неки мушкарац их позва да им да бомбоне. Овај млађи дечак, онако наивно, пође ка колима, али га у задњи трен његов комшија повуче уз повик: «Не узимај!» Бежимо!». Затим, колико их год ножице понесоше, потрчаше до најближег комшије на самом ћошку, вичећи и дозивајући га. Како је човек био у дворишту, он брзо изјури и, разумевши о чему се ради, уписа број таблица белог комбија и позва полицију.А деца одоше својим путем, журећи да што пре баце торбе и посвете се својим играријама.

Овај херојски чин једног малог дечака могао је бити крунисан, да је милиција затворила ове нарко-дилере, али, нажалост, није! Чак и поред тога што су их похватали, они су врло брзо, пошто су саслушани, пуштени на слободу. Ипак, то ни у једном тренутку не умањује подвиг храброг дечака, који је, по много чему, далеко од одраслих који много моралишу, а дела или им се провиде или их нема. И не само то! Он је и даље остао свој, не тражећи да га уздижу и кују у звезде. Уосталом, тамо му и није место, јер је својим делом потврдио да је – виши од њих.

(слика са нет-а)

Стога, драги родитељи, будите веома опрезни ако су вам деца несташна, јер можда у њима чучи неки нови Том Сојер!

А вама, драга децо, честитам данашњи Празник – Детинци!

[Одговори]

Прича о овом несташку је у твом, препознатљивом стилу, а закључак је доказ да конац (мада је и ово што је пре конца украс) дело краси.Виши је, тачно.
Овакав несташко захтева свакодневно будно око укућана, истина је, али могу мислити како изгледају те салве смеха кад нешто каже, у свом стилу!
Понеки несташко руши све пред собом, јер му је стало само до забаве, и никад не сазри, али овај је -златан. Зато је и помогао, мада није ни био свестан да то чини, да се једно велико зло заустави.
Браво за причицу, поздрав за несташка који није неваљалко! :-)

Comment by Ви (12/22/2008 00:24)

[Одговори]

*Ви
Постоји још једна занимљивост. наиме, кад се он требао родити, његова мајка доби трудове и она и супруг одоше у болницу. Кад год би угледали милицију на путу, њих двоје су се смењивали за воланом, јер њен супруг није имао дозволу да вози тај ауто. Сва срећа па тих смена није било пуно, мада их, сасвим сигурно, нико не би зауставио, али су они поштовали закон.
Поздрав теби, Ви!

Comment by pricalica (12/22/2008 00:33)

[Одговори]

Prica je divna, predivna...
I decak takodje...
Ja moram, sasvim neskromno da priznam da ja u kuci imam Toma Sojera, da, bas tako je i zovemo. Ona celog leta nosi teksas treger bermudice, i dolazi kuci samo kad je gladna i kad mora, ali mora da spava. Nestasluke ne mogu da nabrajam, pisala bih 4 dana. A taj isti djavo se po potrebi preobrazi u princezu sa lakovanim cipelicama i bez problema sedi pristojno i izgleda uredno.

Comment by casper (12/22/2008 01:37)

[Одговори]

sličnog Toma Sojera imala sam u kući. moj sin je postao neuhvatljiv čim je propuzao. a tek kad je prohodao!
a priča je divna. plemenita i razborita.
Prijatno!*

Comment by domacica (12/22/2008 11:06)

HHHHHHHHHHHMM [Одговори]

DOSTA DOBRA TEMA tOm sOjER, U DANASNJOJ PROBLEMATICI POTREBNO NAM JEC DOSTA TAKVIH MODELA, ALI NEKI OD NJIH NEMOGU DOCI DO IZRAZAJA OD OSTALIH NESPOSOBNIH GUBAVACA I NAKAZA... TAKO DA HITNO OVE POMENUTE TREBA POSLATI NA LECENJE U F ODELJENJE JER TAMO IM JE MESTO... PA MOZDA SE I IZLECE NEKAD, JER DA ... (-:

Comment by markosekulic011 (12/22/2008 12:10)

[Одговори]

*каспер
Замишљам је са све трегерима, хе, хе. Невероватно је то шта они све од нас покупе и како се са тим носе, зар не? Мали људи...

Comment by pricalica (12/22/2008 17:31)

[Одговори]

*домаћица
Аха, још један Том! Да ли сте га до сад стигли, питам се, питам?
Поздрав!

Comment by pricalica (12/22/2008 17:32)

[Одговори]

*маркосекулић011
Поздрав, Марко, и добро нам дошао! Да, жалосно је, заиста, да они који имају више пара, добијају и више музике, која, уместо да одмара људе, само их раздражује и умара. Има и међу њима дивних људи и дивних примера, али ко данас у свету трача и хорора мари за примере честитости и доброте?

Comment by pricalica (12/22/2008 17:36)

[Одговори]

Takvu čak trojicu ima moj kolega. Samo se za tu decu nikad nisam ni dobrovoljno ni pod prisilom javila da ih pričuvam. Donesem im šampon za kupanje, i posle 10 minuta urlik, kupatilo do plafona puno pene, dvojica od njih sipala šampon i dive se peni! Bolje ne pitajte kako je njihova majka reagovala kad je videla "renovirano" kupatilo!

Comment by sanjarenja56 (12/22/2008 17:39)

[Одговори]

@pričalica, ma kakvi stigli! mi smo samo roditelji. al' srećom, nadje srodnu dušu pa sad zajedno vitlaju!
Prijatno!*

Comment by domacica (12/22/2008 17:45)

[Одговори]

*сањарења56
Ха, ха, ха... Заиста, како родитељи са њима излазе на крај! И колико пута реновирају кућу? На годишњем или каквом већ нивоу?

Comment by pricalica (12/22/2008 17:52)

[Одговори]

*домаћица
Па јест, најбржа вас престиже, хе, хе. Трчао је он одмалена њој у сусрет, чини се.

Comment by pricalica (12/22/2008 17:54)

[Одговори]

Pričalice, renovirali su brak, tj razveli su se. Sad deca žive na tri mesta i prave trojni haos.

Comment by sanjarenja56 (12/22/2008 21:07)

[Одговори]

*сањарења56
Штета! Не волим разводе па то ти је. Боље да су кућу реновирали...

Comment by pricalica (12/23/2008 00:08)

Tom Sojer [Одговори]

preprican Tom Sojer

Comment by Sladjana Radovic (05/18/2009 15:19)

[Одговори]

*Слађана Радовић
Поздрав и хвала на коментару. Верујем да си прочитала књигу и ако си, како кажеш, уочила сличности, онда је то разлог више да се писац цени, а на децу обрати посебна пажња - будући да је Том Сојер, очигледно, изашао из књиге како би нас по(д)сетио због нечег што превиђамо...**

Comment by pricalica (05/18/2009 18:58)

lepo [Одговори]

super pricica bas kul 8)

Comment by vlajce (11/30/2009 13:43)

lepo [Одговори]

super pricica bas kul 8)

Comment by vlajce (11/30/2009 13:43)

[Одговори]

*влајче
Добро нам дошао, Влајче, и хвала за коментар. Трудимо се да угодимо.
Свако добро, па да се читамо и даље.***

Comment by pricalica (11/30/2009 20:25)

tom sojer [Одговори]

tom sojer je kao decak veoma slical mark tvenu

Comment by 002 (10/27/2010 10:23)

[Одговори]

*002 tom sojer
Поздрав уз добродошлицу! Да, тако кажу, мада он сам додаје да Том Сојер није тек један дечак, већ више њих у једном, тако да се свако може препознати. Свако добро.***

Comment by pricalica (10/28/2010 19:54)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме