Среда, Септембар 29, 2010

Камелеон

 

 

 

 

Преко пијаце иде полицијски надзорник Очумелов у новом шињелу и с малим завежљајем у руци. За њим корача риђи полицајац и носи решето пуно заплењеног огрозда. Наоколо тишина… На пијаци ни живе душе… Отворена врата радњи и крчми зуре на овај Божји свет тужно, као гладне чељусти. Око њих нема чак ни просјака.

- А ти ‘оћеш да једеш, проклетињо једна! – зачу одједном Очумелов. – Држ`те га, људи! У данашње време уједање је забрањено. Држте га! Уаа!

Чује се псеће скичање. Очумелов се осврне и угледа: из дрваре трговца Пичугина, подскакујући на три ноге и осврћући се, бежи псето. За њим јури човек у уштирканој платненој кошуљи и раскопчаном прслуку. Он трчи за њим и, сав повијен напред, пада на земљу и хвата пса за задње ноге. Опет се чује псеће скичање и повик:

„Држ`те га.“ Из радњи се помаљају сањива лица и убрзо се код дрваре, скупља гомила света као да је из земље израсла.

- Изгледа неки неред, ваше благородство!... – рече полицајац.

Очумелов се окрену полулево и пође гомили. Крај самих врата дрваре виде да стоји поменути човек, у раскопчаном прслуку и, подигавши увис десну руку, показује гомили окрвављени прст. На његовом полупијаном лицу као да је написано: „ Платићеш ти мени, хуљо!“ – а и сам прст изгледа као знамење победе. У том човеку Очумелов познаде јувелира Хрјукина. А у средини гомиле, дрхтећи целим телом, чучи раскречених предњих ногу и виновник скандала – бео, млад хрт, шиљате њушке и са жутом пегом на леђима. У његовим сузним очима види се израз туге и смртног страха.

- Шта је то овде? – упита Очумелов упадајући у гомилу. – Зашто је овде? Зашто си ти тај прст?... Ко је викао?

- Идем ја, ваше благородство, и никог не дирам... – почиње Хрјукин, искашљавајући се у пшеницу – због дрва, знате, са Митричем, кад одједном овај гад, ни пет ни шест, па мене за прст!... Ви извините, али ја сам човек радник... Радим ситне ствари. Нека ми се плати, јер ја овим прстом можда нећу моћи недељу дана ни да макнем... Тога, ваше благородство, нема у закону да човек од сваког живинчета страда... Ако свако почне да уједа, онда је боље да човек не живи на овом свету...

- Хм!... Добро, де... – вели строго Очумелов, накашљавајући се и мрштећи обрве. – Добро... Чије је то псето? Ја то нећу тако оставити! Показаћу ја вама за то пуштање паса! Време је већ да обратимо пажњу на ту господу која не желе да се покоравају прописима! Кад га ребнем новчаном казном, ниткова, упамтиће он мени шта значи псето и остале животиње скитнице! Научићу ја њега памети! Јелдирине – обрати се надзорник полицајцу – одмах да дознаш чије је псето и сачиниш записник! А псето треба убити! И то одмах! Сигурно је бесно... Чије је ово псето, питам ја вас?

- То је, изгледа, генерала Жигалова – рече неко из гомиле.

- Генерала Жигалова? Хм... скини ми, Јелдирине, шињел... Страшно је врућина! Мора бити пред кишу... Само једно не могу да разумем... како је могло да те уједе? – обраћа се Очумелов Хрјукину. – Откуд ће оно да досегне до твог прста? Ово је мало куче, а ти, гле, каква си људина! Мора да си прст огребао, а онда ти је пало на ум да нас лажеш. Јер ти си позната сорта! Знам ја вас, сотоне једне!

- Он му је, ваше благородство, цигаретом њушку опекао, ради смејурије, а оно, не буди лењо, него ћап за прст... Глуп и свадљив човек, ваше благородство!

- Лажеш, Ћоро! Кад ниси видео, шта онда лажеш? Њихово благородство је паметан господин и зна ко лаже, а ко истину говори, као на исповести... Он има у закону написано... Сада смо сви једнаки... И ја имам брата у жандармерији... ако желите да знате.

- Без приче!

- Не, ово није генералово... – рече мудро полицајац. – Не држи генерал овакве. Он држи већином птичаре...

- Знаш ли сигурно?

- Сигурно, ваше благородство...

- И ја то знам. Генерал има псе скупоцене расе, а ово... ђаво би га знао шта је! Нит` му је длака лепа, нит` њушка... једном речју не вреди ни луле дувана... Зар такве псе да он држи? Где вам је памет? Да се нађе у Петрограду или Москви овакво псето, знате ли шта би било? Тамо не би ни погледали у закон, него тренутно... камен о врат! Ти си, Хрјукине, страдао, па немој ту ствар тако да остављаш... Треба их научити памети! Време је...

- А можда је генералово... – гласно размишља полицајац. – На челу му ништа не пише... Ономад сам у његовом дворишту видео овакво једно.

- Па наравно да је генералско! – рече глас из гомиле.

- Хм!... Огрни ми, брате Јелдирине шињел... Нешто је захладнело... Јежим се... Одвешћеш пса генералу и тамо ћеш питати. Казаћеш да сам га ја нашао и послао... И реци да га не пушта на улицу... Псето је можда скупо, а ако му свака свиња буде пекла цигаретом њушку, може пас да крепа. Јер пас ти је живинче нежно... А ти, будало, спусти ту руку! Немој да нам показујеш... тај свој глупачки прст! Сам си крив!...

- Ево, иде генералов кувар, њега ћемо питати... Еј, Прохоре! Дођи, брате, овамо! Погледај ово псето... Је ли ваше?

- Баш си погодио! Оваквих никада нисмо имали!

- Ама не треба ни питати – рече Очумелов. – То је, очевидно, неко псето луталица! Шта има ту да се прича... Кад вам ја кажем да је луталица. Треба га убити, и тачка!

- То није наше – наставља Прохор – него генераловог брата што је ономад допутовао. Наш господин не воли хртове. То њихов брат воли...

- А зар је њихов брат допутовао? Владимир Иванич? – пита Очумелов, а лице му озари усхићен осмех. – Гле ти, молим те! А ја нисам ни знао. Допутовали у госте? А!

- У госте...

- Види ти, молим те... Зажелели се брата... А ја нисам ни знао! Дакле, ово је њихово псетанце? Баш ми је мило... Узми га... Лепо псетанце... Живахно... Па овога хам за прст! Ха-ха-ха... Де, шта ти је, шта дрхтиш! Ррр... Ррр... љути се, обешењак... куца мала...

Прохор ваби пса и одлази с њим са дрваре... Свет се смеје Хрјукину.

- Пашћеш ти мени шака! – прети му Очумелов, увија се у шињел и наставља свој пут по пијаци.

 

Антон Павлович Чехов

 

 

 

[Одговори]

ZBOG POLITIČKIH KAMELEONA POSTAO SAM DALTONISTA.SVE BOJE SU MI ISTE.

Comment by Daca (09/29/2010 19:03)

[Одговори]

Na političkoj pijaci vid ti nije potreban,samo dobr sluh.
Pozdrav za Dacu ! Pozdrav,naravski za tebe !!!

Comment by Jovan s.s. (09/29/2010 19:24)

[Одговори]

Rado citam Cehova.
Ljubim te!

Comment by mesecina (09/29/2010 19:27)

[Одговори]

Politika je velika farsa. Ali proza je proza, pa neka je i sa takvom temom. Pozzz :)

Comment by nesanica (09/29/2010 20:09)

[Одговори]

Cehov je bio majstor pera, i znao da poronadje one prave reci i dogadjaje...

Comment by bokikojic (09/29/2010 20:49)

[Одговори]

*Даца
А они (политичари)се толико трудУ да нас уверУ у супротно. :)))

Comment by pricalica (09/29/2010 21:17)

[Одговори]

*Јован с.с.
Зависи са које си стране: Политичарима зине око, а народу уши нарасту. Поздрав и теби.***

Comment by pricalica (09/29/2010 21:19)

[Одговори]

*месечина
Онда је ово да утврдиш прочитано. :)))
Љубим и ја тебе, мило!***

Comment by pricalica (09/29/2010 21:20)

[Одговори]

*несаница
Иако смо кренули са политиком, коју је немогуће избећи, јелте, мислим да је карактер човека, појединца, оно што свему даје укус, због чега је, верујем, и настала ова прича.
Поззз и теби :)))

Comment by pricalica (09/29/2010 21:22)

[Одговори]

*бокикојић
Зато и јесте великан књижевности. И узор многим писцима...

Comment by pricalica (09/29/2010 21:23)

[Одговори]

e... kao i sa ljudima, nije važno šta si uradio već kakva ti je zaledjina...
Prijatno!

Comment by domacica (09/29/2010 21:29)

[Одговори]

*домаћица
Човек са `камелеон` карактером једнако је гнусан и онима "под" собом и онима "над" собом. А он, да, право кажеш, од залеђине зависан. Поздрав!***

Comment by pricalica (09/29/2010 21:40)

[Одговори]

Svet je pun kameleona, blago njima, čas šinjel na rame, čas preko ruke. Ali i to treba znati.
Pozdravljam te draga moja. :***

Comment by Mira kuglof (09/29/2010 21:51)

[Одговори]

Добро вече Причалице:))

Comment by AnaM (09/29/2010 21:53)

[Одговори]

*Мира куглоф
Ха, ха, насмеја ме, Мирче! Баш си лепо ово приметила. Машем!***

Comment by pricalica (09/29/2010 22:00)

[Одговори]

*Анамче
И теби, такође, дао Бог, мудрице наша. :))

Comment by pricalica (09/29/2010 22:01)

[Одговори]

Odlično odabran tekst!
Pozdrav Pričalice :)

Comment by bealiever (09/29/2010 22:39)

[Одговори]

*биливер
Намерно-случајно ми дошао на екран и - ето! :)))
Поздрав и теби, Биливер.***

Comment by pricalica (10/02/2010 20:47)

[Одговори]

Sutra su kod nas izbori. Ne bi vjerovala danas sam ovu priču tražio jer je slika vremena i apartčika kod nas. Čehov je univerzalan i zato ga volim.
pozdrav

Comment by mandrak72 (10/02/2010 23:08)

[Одговори]

*мандрак
Па? Је л` се ишта променило, или су само места заменили? :))) Нешто верујем да је ово друго, јер не гледам ТВ, па не знам, а и слабо читам вести на нету. Поздрав.***

Comment by pricalica (10/04/2010 17:45)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме