Четвртак, Јул 09, 2015

Писмо англисте британском амбасадору

Отворено писмо Јелене Радојковић, директора Oxford Центра, амбасадору В. Британије, Њ.Е. Денису Кифу поводом британског предлога Резолуције о Сребреници


Поштовани,
Овим путем желим да изразим своје дубоко разочарење као и огорченост поводом предлога британске владе који се односи на Резолуцију о Сребреници.

Више од 40 година свог рада и живота посветила сам неговању и промоцији британске културе и језика. Рођена сам у Бечу (Vienna, 1944). Студирала сам англистику/германистику у Хамбургу, Њујорку, Карачију и Београду. Већ 25 година водим лингвистички центар (Oxford Centar, Београд/Ниш). Кроз нашу школу енглеског језика прошло је више хиљада студената, а књижара Oxford Centar, која ради у оквиру исте организације, је за ових 25 година у сарадњи са британским издвачким кућама Oxford, Longman итд. продала хиљаде уџбеника за енглески језик. Заједно са британским стручњацима, организовала сам мноштво стручних семинара по целој Србији који су имали за циљ промоцију енглеског језика и културе, али и стварање тржишта за британске издаваче.

Пре свега, своје дубоко неслагање изражавам у погледу термина геноцид који се користи у резолуцији. Сама дефиниција геноцида, како лингвистички тако и фактички, не може бити примењена на случај Сребреница:

1. Жртве страдале у грађанском рату у Сребреници нису биле жене и деца већ наоружани војно способни мушкарци. То у основи дисквалификује термин геноцид.

2. Број жртава никада није утврђен, а пошто српска страна није имала увид у истраживања, не можемо прихватити ту квалификацију нити број жртава. Број жртава утврђен 2005. био је 1.180. На волшебан начин тај број је 2014. године достигао 6.400 жртава, а ове године појавом „неких нових жртава“ дошло се до броја од 8.000. Питамо се колико ће жртава бити нпр. 2020. године?

3. Цео немио догађај одвијао се у заштићеној зони УН, која је подразумевала демилитаризацију.

4. Познато је да су по уласку српских снага у Сребреницу евакуисани жене и деца на муслиманску територију. Апсолутно није јасно како су се у тој „демилитаризованој“ зони изненада затекли наоружани муслимански војници Насера Орића?

5. ДНК анализа доказано није поуздана, а врло вероватно је и фалсификована, јер су босански Муслимани потпуно истог етничког и генетског порекла као Срби, што је историјски потврђено.

6. Велики број светских и српских аналитичара тврди да је цео догађај у Сребреници био намерно исцениран како би се створио повод за бомбардовање Срба од НАТО, без одобрења Савета Безбедности УН. Као што је познато, овај преседан је отворио врата свим будућим ратовима, разарањима и милионским жртвама на Блиском истоку, у Африци и Азији у 21.веку.

7. Парадоксално је да се прави геноцид над 3.500 српских цивила у тој истој Сребреници не само не подводи под геноцид него се не спомиње ни као ратни злочин. Да не говоримо о осталим страдањима српских цивила широм бивше Југославије који су били мучки убијани од стране Ал Каиде, Муџахедина, хрватско-америчке војске и „савезничког бомбардовања“.

8. Наводи који говоре о Сребреници као највећем геноциду после другог светског рата су једна крајње манипулисана и лажна конструкција и зато, све док се не организује кредибилна међународна истраживачка комисија, која би укључивала и српску страну, не можемо прихватити никакве квалификације јер оне очигледно у овом тренутку само служе даљем бруталном понижавању српског народа. Најгоре је што овим чином Западна Алијанса покушава да оправда ничим изазван распад Југославије и бомбардовање Србије, а у крајњој инстанци и даље раздваја и спречава помирење народа у бившој Југославији. Питање је, коме то иде у корист и на част?

У својој историји српски народ никада није починио геноцид. Вековима је живео са муслиманима и другим верским заједницама и развио највећу толеранцију према свим народима света.

Што се тиче геноцида, историјски највећи ратни геноциди (после јерменског у 20. веку) догодили су се у Првом и Другом светском рату над Србима у Хрватској, Босни и на Косову.

У току Првог светског рата страдало је више хиљада српских цивила од стране аустријске војске, а о чему постоји обимна филмска и фото документација. Српска војска је тада задивила цео свет јер је војне заробљенике не само чувала него и хранила на истом „казану“, о чему су сведочили сви западни медији али исто тако и британске болничарке. Србија је тада изгубила милион и по радно способног и репродуктивног становништва. Жртве геноцида из Првог светског рата никада нису изнете пред светску јавност нити је Србија добила икакву ратну одштету.

У Другом светском рату у највећем геноциду над српским цивилима (1941-1945) у квислиншко-ватиканској Хрватској под окриљем немачке окупације, а под руководством хрватских усташа, заклано је око два милиона српских цивила. Документацију о томе можете потражити :

BBC documentary – преко пола милиона жртава;

Spiegel, април 2010 – 1.8 милиона жртава;

– Karl Heinz Deschner, познати немачки католички теолог, у својим бројним радовима наводи два милиона жртава.

Као ни сва претходна страдања Срба, тако ни овај геноцид није признат од међународне заједнице нити је икада одата пошта овим милионским жртвама.

Такође, изгледа да смо заборавили све жртве британских бомбардовања Србије у 20. веку, те остаје питање зашто је Британија бомбардовала српске градове и цивиле, а да притом Срби никада у историји нису напали Велику Британију и њену територију.

После свега наведеног, поставља се питање да ли Велика Британија има морално право, односно кредибилитет, да буде „Judge and the Jury“ не само у случају Сребреница него и уопште. Колико је геноцида, злочина и отимања националних добара учињено у име и за рачун В. Британије у протеклим вековима британских колонијалних ратова на свих пет континената, од Америке, преко Африке, Индије и све до Кине, где се број жртава мери стотинама милиона.

Дакле, ароганција са којом се британска влада поставља у случају Сребренице представља не само крајњи цинизам него и увреду, како српског тако и свих народа света, а кључно питање је који је смисао и циљ оваквог чина.

Наглашавам да се ово моје обраћање односи на политику В. Британије, нипошто на британске народе, који су, упркос империјалном изобиљу, имали своје тешке тренутке у историји.

Такође, моје обраћање није лично и овим путем желим да изразим дивљење према Вашем одличном познавању српског језика. Надам се да ћете имати жељу и прилику да упознате најстарију европску цивилизацију, која не само да је настала на територији данашње Србије (Лепенски Вир, Винча итд.) него је српски народ све њене тековине (језик, митологија, етнографија...) очувао и до дан данас, и предао осталим народима Европе (о чему пишу Gordon Childe, Bryan Sykes, Stephen Oppenhaimer, Collin Renfrew...).

У доброј вери,

Јелена Радојковић
директор Oxford Центра

 Извор

 

у.п.: Ових дана Косово је добило свој позивни број, а остао је још један који треба да се додели и који је за сада тајна. Да ли је то Санџак или Војводина, питање је. Размишљајте о томе: комадање Србије није готово. Са променом Устава то је неминовност. Зато, искључи телевизор, спаси Србију, ако никог другог ради, себе ради. И реци: НЕ промени Устава!

 

 

[Одговори]

Надам се Причалице да ћемо сви ми на брдовитом Балкану схватити одакле периодично долазе покушаји поновне дестабилизације и изазивања нових страдања. Страховити су атаци на емоције и достојанство. Све везано за ову резолуцију је само још један од тих покушаја. Биће их нажалост још. Ни једном од овдашњих народа то не може донијети добро.

Comment by Јанакис (07/09/2015 23:08)

[Одговори]

Чуркинов одговор Американцима и Британцима говори све.

http://fakti.org/rossiya/mid/a-evo-kako-je-curkin-amerikance-i-britance-pitao-za-junacko-zdravlje-za-vijetnam-i-irak

Оно што треба знати и упамтити са овом тзв. резолуцијом јесте да су Руси осујетили оно што Запад жели да чини и надаље: лаж да приказује истином.

Comment by pricalica (07/10/2015 00:05)

[Одговори]

"Пробелем је у томе, што се ваш хуманизам укључује и искључује у зависности од политичке целисходности".

Све више људи широм света ово на својој кожи осећа.

Comment by Јанакис (07/10/2015 10:50)

[Одговори]

Гускова на то додаје: "Да је прошла британска резолуција - НАТО би се опрао за 78 дана бомбардовања СРЈ."
Лицемерство Запада је овом резолуцијом још једном потврђено, јер, како каже Гускова, ако тако силно желе помирење, чему онда ова резолуција без смисла? Јер они не желе мир. Напротив. Јасеновац, који се догодио уз сагласност Ватикана, урађен је с намером да се Срби и Хрвати, који су до тад ратовали заједно, више никад не боре на истој страни, а све зарад тога да се Православље не би ширило.

Comment by pricalica (07/11/2015 10:12)

Sradanja ne prestaju, Sloveni su rastureni..! [Одговори]

Britanska rezolucija, britanske tajne sluzbe koje su organizovale I sakrile istinu o stradanju srpskog naroda kroz istorijske ratove. Danas, sa NATO-om I istorijskim neprijateljima iz bivse YU drzave, planiraju I diriguju mucenja I tlacenja Srbije I ostalih srpski prostora. Evo njihovi izvrsilaca na terenu: imami-hodze iz dzamija koje su odavno njihove kasarne I poligoni. Islamski fanatici I bivsi Srbi, borci, naslednici jedinica koje su masovno ubijale Srbe. Potocari I pokusaj ubistva premijera Srbije Aleksandara Vučića dokazuje da se nista nije promjenilo od Bitke na Marici!? Glavni imam džamije Kralja Fahda u Sarajevu Nezim Halilović Muderis, pozivajuci na teririticke napade na hriscane nastavlja od 1991 godine. To su dobro upamtili Hrvati i Srbi duz rijeke Neretve. Muderis je tada bio imam u Konjicu i komadant Zelenih beretki. Formirao je muslimanske koljacke jedinice po ugledu Šuckori (njem. Schutzkorps-Danas “Crni labudovi” licni borci A. Izetbegovica i sina, ratni nadimak “Zuti”). Licno je ucestvovao u borbama I ranjavan je par puta. Jedna od specijalne koljacke jedinice je “Akrepi” koji su pobili Srbe u Bradini I sve od Hadzica do luke “Ploce”.Mithat (Mito) Pirkic komadant I Muderis su medju prvim okrvavili ruke upravo u Konjicu. Dolinom Neretve nema vise Srba a I mnogi su Hrvati izbjegli. Imam Muderis se krajem 1993 ranjen prebacio na ljecenje upravo u Saudijsku Arabiju. On je veliki zlocinac. On je odapetu “alahovu srijelu” iz Londona usmjerio ka Vucicu! Ko su bili šuckori?- Šuckori su postojali od 1908. do 1918. godine kada se Austrougarska konačno raspala. Šuckori (njem. Schutzkorps - zaštitne čete, neregularna milicija) su bili pripadnici neregularne milicije koje su okupacione austrougarske vlasti osnovale u austrougarskoj provinciji BiH, nakon aneksije 1908. godine. Šuckori su najčešće bili sastavljeni od lokalnog muslimanskog stanovništva, a bili su poznati po mnogobrojnim ratnim zločinima počinjenim nad Srbima. Jedan od najpoznatijih detaljnih opisa šuckora, njihovih zločina i sveukupnih dešavanja vezanih za šuckore tokom Prvog svjetkog rata dao je Vladimir Ćorović. Zločine šuckora opisao je u nekoliko navrata Ivo Andrić. Šuckori su danas u BiH “spavači”. Pozdrav Jelena.

Comment by Marko (07/13/2015 15:56)

[Одговори]

Ствар са резолуцијом и овим догађајем у Сребреници са режираним нападом на премијера треба да нам отвори очи. Време пред нама, ма колико нас, како кажу, наша власт "одмарала" глупостима, уопште није наивно. Напротив. Овај вето показује да Косово сасвим извесно неће добити столицу у УН, а Република Српска је преживела за још неко време. Међутим, како то западу не одговара, то значи да ће се инциденти наставити, а са доласком азиланата размере могу бити страшне. Народ треба будити. Није искључено да овим трвењима Срба и муслимана запад жели да увуче Русију и Турску у сукоб и трајно их завади. Углавном, Србија је, као и увек, центар света. Да је резолуција прошла, нас би смели да убијају без пардона. За нас је добро што су се вету придружиле неколике државе поред Русије.
Поздрав и теби, Марко. Додајем још један видео прилог причи:
https://www.youtube.com/watch?v=1Rv28PXvzSo

Comment by pricalica (07/13/2015 20:21)

PONOVO SU KRENULI MASOVNO UBJATI PO OVOM PLANU [Одговори]

(DA JE OVO ZNAO premijer Srbije Aleksandar Vučić I NJEGOVI SARADNICI, NEBI SE TAKO NAIVNO POSTUPILO U POTOCARIMA). Narode citajte, sve se ponavlja....

Vladimir Ćorović:
Crna knjiga---- http://personal.crocodoc.com/dK8F2PX#redirect
“Sarajevski atentat dao je dobrodošao povod potpuno otvorenim napadajima na sve one elemente,koji su se isticali javnim delovanjem za ideju narod-nog jedinstva i na mnoge od onih, koji se u svom poli-tičkom radu nisu dali voditi jedino željama i uputama merodavnih službenih ličnosti; na Srbe, međutim, bilisu ti napadaji upravljeni bez ograde na sve iz redagotovo bez izuzetka, u jednom neverovatnom opsegui bez i najmanjeg obzira na postojeće državne za-kone. "Sa stotinama vješala ne bi se mogle platiti dra-gocjene ubijene glave" uzviknuo je još istog danapred novom muzejskom zgradom u Sarajevu jedanod najpoznatijih predstavnika vojnih i klerikalnih kru-gova grada, Kosta Herman, bivši odelni predstojnik b.h. zemaljske vlade za unutrašnje stvari i docnije po-moćnik građanskog komesara u okupiranoj Srbiji, kojije tim usklikom, u jednom času iznenađenja i razdra-ženosti, jasno pokazao raspoloženje svoje okoline”.
Postovana Jelena, izvini na ovako dugim tekstovima. Sve sto si rekla u odgovoru, tako je. Velika zamka je pripremljena sa azilantima, zato se prave ograde u Madjarskoj a poceli su I Hrvati da se ogradjuju. Kda ih se dovoljno nakupi u Srbiji krenuce pobuna izbjeglica I njihova nevidljiva likvidcija (kao Srebrenica) pa ce se ponova optuziti Srbi za ubijanje “jadnih muslimanskih beskucnika”!? Pripreme su daleko odmakle, sada je na Srbiji da mudro iz te zamke izdje. Kako…??? U suprotnom “bio jednom jedan narod…”
Pozdrav,Marko

Comment by Marko (07/13/2015 22:20)

[Одговори]

Не да је знао, Марко, већ је тамо морао да оде, а кад је морао, значи и да је хтео. Али он је тај, који, попут Чеде и Вука, заговара мењање свести у Срба и то показује на свом примеру. Али то, као што се да видети, не помаже, јер запад не заборавља, а и муслимани памте шта је говорио. Сем тога, тамо је ваљда Србију требало да представља председник а не премијер. Сем тога, понизио је овим и Србију, и Русију, и Кину са другим земљама које су ставиле вето да не бисмо добили жиг и бреме. Јер на том скупу је писало геноцид, а отишавши тамо он је, због свог интереса, признао геноцид сопственог народа. Сем тога, ево још једног доказа бесрамности наше власти:
http://www.pravda.rs/2015/07/09/dacic-osramotio-srbiju-zabio-putinu-noz-u-ledja-u-rezoluciji-oebs-a-juce-rusija-nazvana-agresorom/
Дакле, нема говора да не зна, већ боље ми да мислимо шта нам је чинити, будући да са овима будућности нема.

Comment by pricalica (07/14/2015 00:27)

Mislimo, nevidim nista.... [Одговори]

Nisam do sada znao za informaciju o Dacicu?
Neka nam je Bog u pomoci! Ne vidim sa kim mozemo ista ciniti sa sadasnjim politicarima.
Hvala Jelena I srecno!

Comment by Marko (07/14/2015 14:33)

[Одговори]

Нама само Бог и може помоћи, да. Али зато нас је и призвао Себи, пославши нам силне Навуходоносоре.
Свако добро, Марко.

Comment by pricalica (07/14/2015 23:10)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме