Среда, Јануар 28, 2009

наставак...

Узалуд је било лисичино гунђање - које, узгред буди речено, не беше ни нешто жестоко ни дугог даха, будући да је и њу умор савлађивао - те на послетку и сама намести себи смештај; дакако, ближе сови и стаблу на којем ова одмараше, како би се што боље заштитила од мене. Овај страх је никако није напуштао.

Што се мене тиче, ја сам ово време, које је њима било потребно за одмор, искористио за присећање. Врндајући по мојим фиокама сећања, потражих ону у којој се налазила повест о совином високом угледу међу животињама. Нашавши је и, присетивши се, разумех и зашто је сова радије одлучила да о свему не говори пред лисицом. Тиме би ставила тачку на започето друговање, и тако наудила лисичином опоравку. А поред мене, који сам био очевидац ове повести, и сове, за исту је знао још и лав и понеки човек, претпостављам, преко предања.

Дакле, прича сеже у далеку прошлост, у време када је човек поставио лава за краља свих животиња, а овај изабра сову и лисицу - пра пра претке мојих сапутница – да деле правду у краљевству.

На почетку је све било да не може боље. Међутим, кад завист и љубомора пронађоше себи место у лисичином срцу, њена се мудрост преобрати у лукавост којој није било краја. На све начине гледала је да невољнике, којима је требао савет или помоћ, превуче на своју страну. Чак је, лукаво се досетивши, и своју кућу преместила ближе путевима, како животиње не би морале да иду дубоко у шуму, где је становала сова и њој се поверавале. Животињама је то више него одговарало и временом су се све више користили лијиним саветима. Али, авај, њени су савети чинили да се не ретко опеку па чак и да се међусобно сваде и завађају.

Како су притужбе, као потоцима нанете, пристизале и из дана у дан потресале краљевство, краљ лав се силно узнемири. Стога он, будући саветован од човека, одлучи да посети сову и лисицу, како би једном за увек разрешили ово ривалство. Поневши на пут оно најнеопходније, он са својом пратњом крене пут шуме, пославши претходно гласнике странкама у завади са обавештењем о свом скором доласку.

Сећам се, као да гледам, како се лија на све начине довијала да од гласника дозна шта се крије иза свега. Али ништа од свега јој није вредело: гласници су на све њене нападе остајали слепи и глуви, држећи се само онога што им је било заповеђено.

Недуго затим две су се саветнице састале у ишчекивању његовог краљевског величанства. А кад овај пристиже са својом свитом, сместише га у хлад подно једног дрвета са огромном крошњом, где се одмараше, чекајући да се надолазеће друштво у што већем броју окупи, како би што саборније могли да испрате овај несвакидашњи и истовремено многозначајан догађај.

- наставиће се -

[Одговори]

Da li negde ova priča izlazi kao deo lektire za decu? Bilo bi lepo. Javi mi ako se to desilo, molim primerak s posvetom.

Comment by sanjarenja56 (01/29/2009 08:53)

[Одговори]

ako se ja pitam, ova bi priča mogla naći mesto u čitankama. a iako se nepitam.
Prijatno!*

Comment by domacica (01/29/2009 09:00)

лавови су дивни [Одговори]

Свака част, баш лепо. Уз садржај морам похвалити сличицу и величину слова. Напросто ми се свидело! Пиши, пиши, настављај...

Comment by betyn (01/29/2009 13:21)

[Одговори]

*сањарења56
Ма јок, мила, ја је тек пишем. А ако Бог да да довршим (и нађем спонзоре добре) можда је и објавим... Ће видимо.

Comment by pricalica (01/29/2009 16:32)

[Одговори]

*домаћица
Тако на невиђено? Без виђеног краја? Глава је четврта а костур приче садржи још девет, ако се нешто не промени. Поздрав, драга!

Comment by pricalica (01/29/2009 16:33)

[Одговори]

*betyn
Сад сам приметила да сам превидела била један пасус па га брже боље уметнух. Пише се, пише. Хвала за коментар, betyn.

Comment by pricalica (01/29/2009 16:35)

[Одговори]

@pričalica, mislim da sam do sada ponešto spoznala. a tu se ubraja i osećaj da je ovo izuzetna priča. i sa još 9 ili 109 celova.
Prijatno!*

Comment by domacica (01/29/2009 16:50)

[Одговори]

*домаћица
Хвала, драга, кад мислиш тако. Грлим!

Comment by pricalica (01/29/2009 17:04)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме