Среда, Новембар 05, 2008

наставак...

* * *

Премда отргнут од воденог царства, у мени се задржала сва хладноћа његовог додира. Слушајући разне приче по свету, дознао сам једном како је кретња најбољи начин против стања у коме сам се налазио. А ономе, који је кретња сам по себи, није било потребно наговарање.

Крећући се тако у свим примамљивим правцима одједном опазих и нешто што ме натера да станем и ослушнем. Мисао која ми је прилазила јасно је предочавала слику призора у даљини, упозоравајући, да би, против зимогрожљивости, то могло бити делотворније решење. И заиста! Ником на целом свету, а знам то из искуства, не би више пријао један овако леден додир, као ратарима. Стога се, часа не часећи, упутих ка месту, где их је Сунце, поигравајући се, жигосало.

Затекох их у послу; вршило се жито. Гоњен силном жељом да се што пре решим свог проблема - и уједно њима да олакшам посао -  нисам ни приметио како је моја брзоплетост пронашла недогашену ватру и распирила је. Управо: до хировитости! Бодрена мојим деловањем са лакоћом се извукла из свог оквира, разгоревши се ван свих очекивања.

Ама, људи, правдао сам се бесом у себи, ко још ложи ватру по оваквој врелини?

У први мах сељаци су тек немо зурили у алу пред собом, док им је лицем прелазила сенка страха. А онда, изненада, неко повика како би је било добро опколити са свих страна. Чувши ово, ја, као најбржи међу њима, полетих, не бих ли је сам зауставио, те тако поништио своју малопређашњу исхитреност. Кад ето новог зла! Она, пркосна, баш као да је то и чекала. Јер, док бих ја покушавао да јој спречим пролаз на једној страни, она би се лукаво савијала и хрлила на сваку слободну. Тако се, већ по приспећу радника, ватра толико проширила, да је њихова идеја о спречавању даљег раста, била неизводљива.

Само не према њиви - њу нисам дао!

Због чега, онда, не осећах спокојство?  Напротив. Стојећи у месту као укопан и без имало снаге све више сам се препуштао очају који ме је, опет, потпуно свладаног, изручио прекорним погледима сељака и њиховим увредама.

Тако сам од првобитне потребе, постао сметња неслућених размера, будући да је ватрена стихија кренула у поход незаштићеној шуми. За само неколико часова, њени усијани пипци ће је поробити и опустошити, носећи у неповрат све њено благо.

И све то захваљујући мени, нажалост.

Осећајући како ми на леђа све јаче приања људска грубост, реших, да се и са овог места удаљим. И брзином ветра дадох се у бег. Као једини траг за собом оставио сам огроман облак прашине.

Избезумљен од страха и срама дуго сам лутао. Напослетку, већ уморан од бежања и скривања, запех ногом за некакву рупу и без размишљања ускочих у њу. Успео сам још толико да повучем за собом грумен земље...

- наставиће се -

[Одговори]

Volim tvoje priče. Volela bih da svakog dana zateknem ovde novu. Tražim li mnogo?

Comment by sanjarenja56 (11/05/2008 16:02)

[Одговори]

@sanjarenja56
Дивна си! Ево изазова за бубу лењу. Ово би требало да буде једна веееелика басна, коју још увек пишем, а пишем кад се све потребно `намести`. Не могу обећати да ћу писати сваког дана, али ћу се, дао Бог, трудити. Јел може тако?

Comment by pricalica (11/05/2008 17:05)

[Одговори]

Može, dogovoreno. Prelepo pišeš ovu svoju basnu, kao što je phedre svoj roman, nastavi samo!

Comment by sanjarenja56 (11/05/2008 17:08)

[Одговори]

Хвала ти. А јел то овде на блогу? Може ли да се види?

Comment by pricalica (11/05/2008 17:14)

[Одговори]

phedredelaunay.blog.co.yu
Probaj da nađeš unazad nastavke njenog romana. Piše sjajno i drži tenziju dok čitaš.

Comment by sanjarenja56 (11/05/2008 17:20)

[Одговори]

Dopašće ti se i bosna.blog.co.yu
Divno piše, ne baš redovno, ali nadoknadi svaki put izostanke!

Comment by sanjarenja56 (11/05/2008 17:21)

[Одговори]

Важи, мила. Погледаћу мало касније; сад морам на друге задатке. Хвала ти од срца.
Свако добро и пријатан ти дан желим.

Comment by pricalica (11/05/2008 17:26)

[Одговори]

Naravno, trebaće ti dosta vremena, pa ostavi kad ti treba odmor. Podrazumeva se i da će ti mandrak72 sa svojim starim pričama ulepšati dane, ali njega si već upoznala. Da napišem "Mali vodič kroz blog.co.yu"?

Comment by sanjarenja56 (11/05/2008 17:34)

[Одговори]

То би било нешто! А мени би пуно помогло да се снађем, поготово што има Ко да ме води, јер зна шта тражим. Љубим те у предивну идеју.

Comment by pricalica (11/05/2008 23:20)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме